Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Olie herstelt spectaculair, maar hoe nu verder?

Olie herstelt spectaculair, maar hoe nu verder?

Olie herstelt spectaculair, maar hoe nu verder?

zaterdag 16 mei 2020

De olieprijs is op nauwelijks drie weken tijd met zo'n 50 procent gestegen. De vraag is of een verder herstel nog mogelijk is.

Zowel langs de vraag- als de aanbodkant waren er factoren die de olieprijs de hoogte in stuurden. 

Herstel vraag

Langs de vraagkant wordt een voorzichtig herstel gezien omdat de grote wereldwijde lockdowns stilaan versoepeld worden. Volgens het International Energy Agency (IEA) viel de vraag in 'black april' terug met 25,2 miljoen vaten per dag. In mei verkleint de terugval tot 21,5 miljoen vaten per dag. De vraag herstelt dus langzaam.

Aanbod daalt sterker dan verwacht

Langs de aanbodkant zijn de wijzigingen drastischer. Ten eerste is de productiebeperking van de OPEC begin deze maand van start gegaan. Het kartel besloot om dagelijks 9,7 miljoen vaten minder op te pompen.

Daarnaast valt de productie in niet-OPEC landen heel sterk terug. Deze terugval is groter en sneller dan verwacht. Volgens het IEA gaat het over een terugval van 4 miljoen vaten per dag. Een belangrijk onderdeel hiervan is de schaliewinning in de VS die op veel plaatsen niet meer rendabel is. Bepaalde productiefaciliteiten worden dan ook noodgedwongen stopgezet.

Gaat de olieprijs nog hoger?

Door de aantrekkende vraag en het teruggevallen aanbod kon de olieprijs fors herstellen in de afgelopen twee weken. De vraag is nu of dat herstel zich nog kan verder zetten, gezien er veel onzekerheid blijft.

Heel wat rapporten suggereren een snel en blijvend herstel van de vraag, maar wijzen er op dat er nog steeds een risico is van een tweede of zelfs een derde COVID-19 golf. De versoepelingen van de lockdowns zouden dan ook teruggedraaid kunnen worden, waardoor de vraag naar olie opnieuw onderuit zal gaan.

Niemand weet met zekerheid of we het virus onder controle zullen kunnen houden. Ondertussen waarschuwen dokters al voor het najaar, wanneer het griepvirus samen met het coronavirus voor veel zieken kan zorgen. Als een werkend vaccin lang op zich laat wachten, dan kan de corona pandemie nog lang roet in het eten blijven gooien. Daarnaast wordt de vraag gesteld of de coronacrisis een blijvende impact zal hebben. Vliegtuigmaatschappijen gaan bijvoorbeeld al overkop en de kans is groot dat we in toekomst met zijn allen minder zullen vliegen. Heel wat onzekerheden dus, die nog een tijdje kunnen blijven wegen op de olieprijs.

Op weg naar een lagere top?

Kijken we naar de technische analyse, dan zien we een aantal positieve signalen. Bij de vorige analyse stonden we rond de $24 en wezen we op de positieve divergentie van de indicatoren. Dit werd effectief gevolgd door een verder herstel. Ondertussen is de koers boven de 21 EMA gaan postvatten, die tevens opwaarts omgebogen is.

Olie herstelt spectaculair, maar hoe nu verder?

Grafiek: Tradingview

De grafiek laat dus wel wat kracht zien tijdens de laatste weken. Maar anderzijds moeten we niet vergeten dat er nog maar recent nieuwe dieptepunten werden gemaakt, die de dalende trend bevestigd hebben. Het is dus uitkijken of we de vorige top rond de $33 kunnen overstijgen. Lukt dat? Dan kunnen we verder herstellen richting $38 of zelfs $43. Maar zelfs in dat geval is de kans groot dat het over een tijdelijk herstel gaat. Door de sterk dalende trend mogen we namelijk verwachten dat we ergens een nieuwe lagere top zullen maken, waarna de koers weer kan verzwakken.

Wil je zelf op korte termijn inspelen op de koersschommelingen van de olieprijs? Dat kan via CFD's. Voor je van start gaat kan je best eerst CFD brokers vergelijken.

Koers en grafiek CFD op Brent olie

Brent olie CFD long of short

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu