Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Volgens Coinbase is bitcoin superieur aan goud

Volgens Coinbase is bitcoin superieur aan goud

Volgens Coinbase is bitcoin superieur aan goud

zondag 03 mei 2020 - door Redactie

De recente problemen in de goudmarkt maken volgens Coinbase de superioriteit van bitcoin duidelijk. De cryptomunt heeft namelijk geen last van onderbrekingen in de leveringsketen en is globaal toegankelijk.

Door het coronavirus is er heel wat economische activiteit stilgevallen. Vliegtuigen blijven aan de grond en smelterijen zijn gesloten, terwijl de vraag naar fysieke goudbaren of munten flink de hoogte in gaat. In tijden van grote economische onzekerheid zoeken beleggers een veilige haven en wordt steeds gewezen op het belang van beleggen in goud. Er ontstaat zo een tekort op de markt en voor gouden munten is dat is te zien in de extra premie die je betaalt bovenop de spot goudprijs

Krapte op de goudmarkt

Om aan de grote vraag te voldoen heeft de smelterij Perth Mint uit Australië de productie van goudbaren van 1 kilogram enorm opgevoerd. De houder van een Comex future contract heeft namelijk recht op de fysieke levering van zo'n goudbaar. Door het grote tekort in de VS is de spread tussen de futuresprijs en de spotprijs zelfs boven de $70 gegaan, het hoogste in vier decennia. In normale tijden bedraagt deze premie slechts een paar dollar.

De goudbaren die in Australië geproduceerd worden moeten helemaal naar de VS gevlogen worden met speciaal gecharterde vliegtuigen. In normale tijden gaan ze vaak mee als extra bagage in de vliegtuigen die dagelijks passagiers vervoeren.

Richard Hayes, CEO van Perth Mint, spreekt over een ongewone situatie. "Er is genoeg fysiek goud beschikbaar, maar het is op de verkeerde plaats in de wereld en vaak in de verkeerde vorm", klinkt het. In Londen wordt voor de futurescontracten bijvoorbeeld gewerkt met 400 ons Good Delivery Bars, terwijl in de VS goudbaren van 100 ons of 1 kilogram worden gebruikt. Dat zorgt momenteel voor heel wat problemen in de afwikkeling van de futurecontracten.

Voordelen bitcoin

Coinbase wijst er nu in een blogpost op dat het bitcoin netwerk geen last heeft gehad van het coronavirus. Alleen al om die reden is bitcoin volgens Coinbase interessanter dan goud. Daarnaast wijst de crypto exchange op enkele andere voordelen van bitcoin. Zo is er op 12 mei 2020 een volgende bitcoin halving, waarbij de block reward voor geverifieerde transacties gehalveerd wordt en bitcoin schaarser zal worden. Momenteel komen er zo'n 3,6% nieuwe bitcoins per jaar bij en dat zal halveren naar een groei van slechts 1,7%. Over een viertal jaren volgt dan een nieuwe halving die de cryptocurrency nog schaarser zal maken.

Naast het voordeel van schaarste kan Bitcoin verstuurd worden voor een lage netwerkkost, die op 25 april uitkwam op zo'n 30 dollarcent. Je kan zo in een mum van tijd bitcoins verplaatsen van bijvoorbeeld een adres op een exchange naar jouw eigen hard wallet. In september 2019 werd nog een bitcoin transactie ter waarde van 1 miljard dollar uitgevoerd voor een kost van pakweg 700 dollar. De kost om een dergelijke partij goud te verplaatsen is enorm. Er zouden dan zware vervoermiddelen nodig zijn, aangevuld met bewapende bewaking en er zouden verzekeringen afgesloten worden om het risico van zulk transpot in te dekken.

Ondertussen doet de bitcoin koers het dit jaar al beter dan goud. Bitcoin steeg met zo'n 20%, terwijl de goudkoers met 12% de hoogte in ging. De beurzen staan momenteel op verliezen van een kleine 10%.

Zelf bitcoins kopen?

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu