zaterdag 01 februari 2020 - door Redactie
Bij een halving wordt de beloning die mijners krijgen gehalveerd, waardoor er minder nieuwe bitcoin op de markt komen.
Rond 12 mei zal er een 'halving' plaatsvinden: de vergoeding die een mijner ontvangt voor het bevestigen van een block zal dan gehalveerd worden. Dit gebeurt om de vier jaren. Op deze manier zullen er minder bitcoins gemijnd worden. Momenteel worden er om de 10 minuten 12,5 bitcoins gemijnd. Na de halving zijn dat er nog 6,25. Doordat er minder nieuwe bitcoins bijkomen wordt er verwacht dat de cryptomunt zal stijgen in waarde.
De tragere groei in het aantal nieuwe bitcoins staat natuurlijk in schril contrast met de centrale banken die massaal veel nieuwe euro's en dollars maken, wat de bitcoin ten opzichte van fiat munten meer waardevol zou moeten maken. Daarnaast hebben mijners geïnvesteerd in heel wat dure infrastructuur en de gemijnde bitcoins zijn hun beloning. Zij verkopen hun gemijnde bitcoins dan ook op de markt, simpelweg omdat ze heel wat kosten in dollars moeten betalen. De mijners zorgen zo voor een groot aanbod op de markt en een zekere prijsdruk. Doordat het aantal gemijnde bitcoins nu halveert, zou ook de prijsdruk van deze miners moeten afnemen. Een lager aanbod zou zich dan in een hogere prijs kunnen vertalen.
Onder analisten is er echter nog onenigheid over het effect van de halving op de bitcoin koers. Sommigen zeggen dat het halving event reeds in de koersen werd verwerkt, anderen zien de munt nog verder stijgen.
Het is interessant om eens even in het verleden te kijken. In november 2012 vond de eerste halving plaats. Meer dan 500 dagen voor dat event maakte de bitcoin koers een bodem rond $2 en begon toen aan een rally richting $270, een stijging met zo'n 13.000%. De tweede halving vond plaats in juli 2016 en ook toen bodemde de bitcoin ruim 500 dagen voor de halving rond de $164. Daarna begon de rally naar de voorlopige all time high rond de 20.000 dollar, wat een gelijkaardige stijging was van zo'n 12.000%.
Na de top rond de $20.000 viel de bitcoin koers sterk terug, maar er werd een bodem gevonden rond de $3.200 midden december 2018. Opnieuw ruim 500 dagen voor de halving... Helaas zijn bewegingen uit het verleden geen garantie voor wat er zich in de toekomst zal afspelen. Verschillende factoren hebben namelijk een invloed op de bitcoin koers.
Zelf bitcoin kopen?
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".