Online beleggen

Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Ledger Nano S review

Offline wallet: Ledger Nano S review

Opgelet: Ledger ligt sinds eind 2020 onder vuur omdat het bedrijf gehackt werd waardoor klantengegevens gelekt werden. De toestellen zelf zijn nog steeds veilig, maar van een bedrijf dat zich bezig houdt met security mag je uiteraard meer verwachten. Een goed alternatief is de revolutionaire cold wallet NGRAVE, die vanaf 2021 voor het grote publiek beschikbaar wordt.


Bezit je al voor een klein kapitaal aan cryptocurrency? Dan wordt het tijd om na te denken over de veiligheid. Regelmatig zijn er verhalen over exchanges die gehackt worden waardoor klanten hun cryptomunten kwijt zijn. Om dat te voorkomen bestaan er zogenaamde hardware wallets die jouw private keys veilig bewaren.

ledger nano s

Zo'n cold wallet zoals deze Ledger Nano S maakt het voor hackers vrijwel onmogelijk om de private sleutels te stelen. Doordat je het apparaat alleen met de computer gaat verbinden om transacties te ondertekenen, is het ook meestal offline en dus ontoegankelijk voor hackers. Zelfs als het device met de pc is verbonden is het kraken ervan vrijwel onmogelijk.

Ondersteuning voor de bekendste cryptocurrencies

De Ledger Nano S biedt ondersteuning voor de populairste cryptomunten waaronder dus ook Bitcoin, Ethereum en Ripple. Wanneer jouw favoriete cryptomunt op moment van schrijven nog niet wordt ondersteund hoeft dit niet meteen een groot probleem te zijn. Via de pc applicatie 'Ledger Live' kan je jouw apparaat beheren en nieuwe wallets installeren wanneer Ledger hiervoor ondersteuning heeft voorzien. Via Ledger Live kan je ook 'firmware updates' uitvoeren op het apparaat, zodat eventuele lekken snel gedicht kunnen worden.

Hoe werkt de Ledger Nano S?

De Ledger Nano S ziet er uit als een memory stick met een klein schermpje. Het apparaat bevat geen eigen batterij en zal dus alleen maar oplichten als het verbonden wordt met een usb poort. Wanneer je deze cold wallet voor de eerste keer in gebruik neemt, wordt er een duidelijke, beknopte introductie ingegeven met betrekking tot de interface. Deze is erg eenvoudig omdat het toestel slechts twee knoppen heeft bovenaan. De bediening van het apparaat gaat vlot, maar is uiteraard omslachtig vergeleken met de revolutionaire hardware wallet NGRAVE.

Tijdens het doorlopen van het configuratieproces van de Ledger Nano S zal je een pincode moeten kiezen. Deze pincode kan vier tot acht cijfers bevatten. Deze pincode is belangrijk en moet je altijd kunnen onthouden. Wanneer drie keer de foute pincode invoert zal het toestel automatisch worden gewist. Aan het einde van het configuratieproces wordt er je nog gevraagd om een seed te genereren. Deze zal instaan voor het aanmaken van de private sleutels. Dit gebeurt op basis van in totaal 24 woorden die willekeurig worden gekozen uit een lijst van 2048 woorden en om de beurt op het scherm zullen worden weergegeven. Deze woorden moet je noteren want het is je unieke backup: als je jouw Ledger Nano S verliest of als hij stuk gaat, dan kan je met deze 24 woorden alles opnieuw installeren op een nieuwe Ledger Nano S. Bewaar deze 24 woorden dus op een veilige plaats!

Het apparaat zal je ter controle ook vragen om enkele woorden uit de lijst te herhalen.

Wisselwerking met speciale software

De Ledger Nano S is in de basis uiteraard niets meer of minder dan een soort van kluis waar je privésleutels in worden opgeslagen. Om het toestel te kunnen gebruiken is het vereist om deze verbinding te laten maken met de Ledger Live software app op een computer. Verder zijn er geen echte bijzonderheden aan de applicatie verbonden. Ze werkt dan ook precies zoals het merendeel van de andere cryptocurrency apps en biedt je bijgevolg een overzicht van je transacties, de mogelijkheid om adressen aan te maken en tot slot kunnen er ook nieuwe transacties worden verstuurd.

Hoe veilig is de Ledger Nano S precies?

Eén van de meest cruciale vragen die steevast worden gesteld door mensen die een hardware wallet wensen te kopen is uiteraard hoe veilig deze precies is. We weten reeds dat de Ledger Nano S een uitstekende bescherming biedt tegen hackers, maar wat wanneer het toestel stuk gaat? Hier komt de aard van het beestje om de hoek kijken. De Ledger Nano S mag zichzelf namelijk een zogenaamde "Hierarchial Deterministic" wallet noemen. Het betreft hier een soort wallet welke privésleutels afleidt van een seed-waarde. Zolang je over de nodige kennis van deze seed beschikt is het mogelijk om de wallet te herstellen. Eerder in deze review is reeds aangegeven dat dit gebeurt op basis van een reeks van woorden die je tijdens het configuratieproces hebt opgeschreven. Deze 24 woorden bieden je als eigenaar dus altijd de mogelijkheid om je wallet terug te claimen. Dit is bovendien niet alleen mogelijk op een andere Ledger Nano S, maar tevens ook bij tal van andere wallets.

Conclusie: een interessante en toegankelijke offline wallet

De Ledger Nano S is een zeer complete offline wallet en betaalbare hardware wallet. Via de Ledger Live app kan je het apparaat makkelijk beheren en verstuur je op een gebruiksvriendelijke manier al jouw transacties.

De kwaliteit van deze hardware wallet is prima. Het metalen kapje waar dit toestel over beschikt biedt bovendien een extra vorm van bescherming. De kostprijs (zo'n 65 euro) is eigenlijk verwaarloosbaar eens je over enkele honderden euro's aan cryptomunten bezit.

Ledger Nano S kopen

Gratis nieuwsbrief

Gratis nieuwsbrief

Succesvol beleggen

In 10 stappen succesvol beleggen

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (Belgiƫ)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu