Online beleggen

Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Ledger Nano S review

Offline wallet: Ledger Nano S review

ledger nano s

Steeds meer mensen die er voor kiezen om over te gaan tot het kopen van cryptocurrency geven de voorkeur aan een zogenaamde hardware wallet om hun keys in op te slaan. Dit komt omdat een hardware wallet zoals deze Ledger Nano S het voor hackers niet mogelijk maakt om de private sleutels te stelen. Daarnaast wordt ook het versturen van frauduleuze transacties met het gebruik van deze hardware wallet een halt toegeroepen. Hierdoor zijn de sleutels van jouw cryptovaluta ten allen tijde veilig. Ben je in het bezit van een niet onaanzienlijke hoeveelheid cryptomunten en zou je deze graag op de meest optimale wijze willen beschermen? In dat geval lijkt het er alvast naar uit te zien dat de Ledger Nano S je daarbij perfect van dienst kan zijn!

Ondersteuning voor de bekendste cryptocurrencies

In eerste instantie kan er worden vastgesteld dat de Ledger Nano S ondersteuning biedt voor de populairste cryptomunten waaronder dus ook Bitcoin, Ethereum en Ripple. Wanneer jouw favoriete cryptomunt op moment van schrijven nog niet wordt ondersteund hoeft dit niet meteen een groot probleem te zijn. De relevante stukken code die nodig zijn om ondersteuning te bieden aan nieuwe cryptocurrencies zijn immers open source. Dit maakt dat elke ontwikkelaar een extra ondersteuning kan toevoegen. Uiteraard is het ook mogelijk dat Ledger zelf met een update komt voor het uitbreiden van haar ondersteuningsmogelijkheden.

Hoe werkt de Ledger Nano S?

Het eerste wat opvalt wanneer je de Ledger Nano S onder de loep neemt is het feit dat er geen batterij aanwezig is. Dit zorgt er voor dat ze enkel en alleen kan werken op het ogenblik dat ze is aangesloten op een micro-USB poort. Op het ogenblik dat je de offline wallet voor het eerst opstart wordt er een duidelijke, beknopte introductie ingegeven met betrekking tot de interface. Deze is erg eenvoudig omdat het toestel slechts bestaat uit een klein schermpje met twee knoppen. Voor mensen die op zoek zijn naar een eenvoudige en toegankelijke offline wallet scoort de Ledger Nano S dan ook meteen goede punten.

Tijdens het doorlopen van het configuratieproces zal er je op een zeker ogenblik worden gevraagd om een pincode te kiezen. Deze pincode kan vier tot acht cijfers bevatten. Deze pincode is belangrijk en moet je altijd kunnen onthouden. Wanneer je in een latere fase namelijk drie keer de foute pincode invoert zal het toestel automatisch worden gewist. Aan het einde van het configuratieproces wordt er je nog gevraagd om een seed te genereren. Deze zal instaan voor het aanmaken van de privésleutels. Dit gebeurt op basis van in totaal 24 woorden die om de beurt en per stuk op het scherm zullen worden weergegeven. Vergeet niet om deze woorden op te schrijven, want er zal je worden gevraagd om ter controle enkele exemplaren uit de lijst te herhalen. Het is ook je unieke backup: als je jouw Ledger Nano S verliest of als hij stuk gaat, dan kan je met deze 24 woorden alles opnieuw installeren op een nieuwe Ledger Nano S. Bewaar deze 24 woorden dus op een veilige plaats! 

Wisselwerking met speciale software

De Ledger Nano S is in de basis uiteraard niets meer of minder dan een soort van kluis waar je privésleutels in worden opgeslagen. Om het toestel te kunnen gebruiken is het vereist om deze verbinding te laten maken met bepaalde software op een computer. Op moment van schrijven is de officiële software welke door Ledger zelf werd uitgegeven beschikbaar in de vorm van een Chrome app. Dit is meteen een klein nadeel welke is verbonden aan deze offline wallet. Het zou immers prettiger zijn geweest wanneer Ledger er voor had gekozen om een stand-alone applicatie te ontwikkelen. Verder zijn er geen echte bijzonderheden aan de applicatie verbonden. Ze werkt dan ook precies zoals het merendeel van de andere cryptocurrency apps en biedt je bijgevolg een overzicht van je transacties, de mogelijkheid om adressen aan te maken en tot slot kunnen er ook nieuwe transacties worden verstuurd.

Hoe veilig is de Ledger Nano S precies?

Eén van de meest cruciale vragen die steevast worden gesteld door mensen die een hardware wallet wensen te kopen is uiteraard hoe veilig deze precies is. We weten reeds dat de Ledger Nano S een uitstekende bescherming biedt tegen hackers, maar wat wanneer het toestel stuk gaat? Uiteraard biedt Ledger hier een bepaalde garantie op, maar dat geldt natuurlijk niet voor de cryptomunten die op de chip van het toestel worden bewaard. Hier komt de aard van het beestje om de hoek kijken. De Ledger Nano S mag zichzelf namelijk een zogenaamde "Hierarchial Deterministic" wallet noemen. Het betreft hier een soort wallet welke privésleutels afleidt van een seed-waarde. Zolang je over de nodige kennis van deze seed beschikt is het mogelijk om de wallet te herstellen. Eerder in deze review is reeds aangegeven dat dit gebeurt op basis van een reeks van woorden welke je als het goed is tijdens het configuratieproces hebt opgeschreven. Deze 24 woorden bieden je als eigenaar dus altijd de mogelijkheid om je wallet terug te claimen. Dit is bovendien niet alleen mogelijk op een andere Ledger Nano S, maar tevens ook bij tal van andere wallets waaronder de populaire Multibit HD.

Conclusie: een interessante en toegankelijke offline wallet

De Ledger Nano S is een zeer complete offline wallet die zich kenmerkt door het gebruik van een open standaard en een toegankelijke werkwijze. Een minpunt is dat de software op moment van schrijven enigszins aan de beperkte kant is en dat je steeds zelf nieuwe software moet installeren als je nieuwe munten wil bewaren. Een stand-alone applicatie was wellicht een betere keuze geweest.

De kwaliteit van deze hardware wallet is prima. Het metalen kapje waar dit toestel over beschikt biedt bovendien een extra vorm van bescherming. De kostprijs (zo'n 95 euro) is er één om rekening mee te houden. Voor mensen die slechts over een beperkte hoeveelheid cryptomunten beschikken is deze wellicht wat aan de hoge kant. Je zou er dan voor kunnen kiezen om over te gaan tot het kopen van de Ledger Nano, maar dan mis je een display. Dat betekent dat de transactie niet op het toestel zelf kan worden gecontroleerd. In ieder geval, ben jij iemand die serieus bezig is met cryptomunten en heb je eventueel reeds een aanzienlijke portefeuille verzameld? In dat geval biedt de Ledger Nano S nagenoeg alles wat je van een dergelijk toestel verwacht!

Ledger Nano S kopen >>

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services Comm.V
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (Belgiƫ)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu