Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > WTI olie maakt historische crash tot negatieve prijzen

WTI olie maakt historische crash tot negatieve prijzen

WTI olie maakt historische crash tot negatieve prijzen

dinsdag 21 april 2020

Het futurescontract op de Amerikaanse standaard in olie, de West Texas Intermediate, crashte gisteren tot onder de 0 dollar. 

De oliemarkt wordt al weken met dezelfde perfecte storm geconfronteerd: de coronacrisis doet de vraag naar olie fors krimpen, terwijl het aanbod zich niet snel genoeg aanpast. De markt werd zelfs overspoeld met olie omdat een OPEC top mislukte. Dit zorgde uiteraard voor een erg stevige daling van de olieprijs. Zowel de Europese standaard, de Brent olie, als de Amerikaanse standaard, de WTI, gingen fors onderuit.

Door de overproductie lopen alle beschikbare opslagplaatsen snel vol, waardoor er gezocht moet worden naar nieuwe stockagemogelijkheden. We hebben hier eerder al geschreven dat dit kan zorgen voor negatieve olieprijzen.

Voor de Brent olie, die in de Noordzee wordt opgepompt, gaat de zoektocht naar opslag relatief makkelijk. Deze olie kan op zee snel op grote olietankers zoals een VLCC overgepompt. Op een VLCC tanker kunnen zo'n 2 miljoen vaten gestockeerd worden. Op kleinere ruwe olietankers kunnen 600.000 tot 1 miljoen vaten gestockeerd worden. Omwille van de grote vraag naar opslag gaan de tankertarieven ondertussen al een tijdje door het dak, waar een rederij als Euronav flink van profiteert.

De Amerikaanse WTI olie wordt echter op het land opgepompt, zoals de naam zelf zegt in ondermeer Texas. Deze olie wordt bijvoorbeeld bewaard in grote tanks in het kleine stadje Cushing, die door het grote aanbod dus volledig aan het vol lopen zijn. Op 10 april waren deze tanks volgens het Amerikaanse Energy Information Administration al voor 72% gevuld.

Niemand wil fysieke levering

De crash van gisteren had betrekking op het futures contract voor levering in mei, dat vandaag afloopt. Zo'n future contract vertegenwoordigt 1.000 vaten olie die in mei in Cushing worden geleverd. Ben je houder van zo'n contract, dan ontvang je de fysieke levering.

Maar omdat de tanks in Cushing begin april al voor 72% gevuld waren, is de kans groot dat er voor de levering in mei geen plaats meer zal zijn. De investeerders in deze future contracten wilden het risico niet lopen om de fysieke levering van olie effectief in mei te krijgen en hiervoor geen opslag te vinden, waardoor ze uiteindelijk bereid waren om te betalen om van het contract af te geraken. Dat verklaart de razendsnelle crash tot zelfs - 40 dollar.

Op de onderstaande 5 minuten grafiek is duidelijk te zien hoe de angst plots begon toe te slaan. Op amper 5 minuten tijd crashte de koers tot diep onder de nul dollar.

WTI olie maakt historische crash tot negatieve prijzen

Grafiek: Tradingview  

Technische crash

Het ging dus in grote mate over een technische crash bij een aflopend future contract, die zich voor consumenten niet onmiddellijk zal vertalen in negatieve prijzen aan de pomp. Het future contract voor levering in juni noteert bijvoorbeeld momenteel rond de 20 dollar. Als de situatie blijft wat ze is, kan ook deze prijs verder onder druk komen en zouden we tegen de afloopdatum van dit welbepaalde contract opnieuw negatieve prijzen kunnen zien.

Als de crash één ding echt duidelijk maakt, dan is het dat de sector kampt met een overproductie en een gebrek aan opslagmogelijkheden. Zelfs als de vraag naar olie terugkeert naar normale niveaus, zal de prijs nog een tijdje laag kunnen blijven. De olievoorraden bevinden zich namelijk op topniveaus en er zal heel wat geconsumeerd moeten worden voor er weer krapte ontstaat. Deze krapte kan bijvoorbeeld wel ontstaan als er producenten overkop gaan of als er olievelden worden stilgelegd omdat ze niet meer winstgevend zijn, waardoor de productie fel vermindert.

Brent op dieptepunt

De actie van gisteren zet ook de prijs van de Europese standaard, de Brent olie, verder onder druk. De koers gaat opnieuw de eerder gemaakte dieptepunten rond de 22 dollar verkennen.

Wie zelf op korte termijn wil speculeren op een stijging of een daling van de olieprijs, kan dit doen via contracts for difference (CFDs). Vergelijk hier CFD brokers.

Koers en grafiek CFD op Brent olie

Brent olie CFD long of short

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu