Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wordt olieprijs ondersteund door akkoord over productiebeperking?

Wordt olieprijs ondersteund door akkoord over productiebeperking?

Wordt olieprijs ondersteund door akkoord over productiebeperking?

maandag 13 april 2020

Na moeizame onderhandelingen kwam het toch tot een akkoord tussen de OPEC en landen als Rusland. Maar is de productiebeperking voldoende om aan de gecrashte vraag tegemoet te komen?

Zondagavond werd duidelijk dat er een akkoord was over een verlaging van de olieproductie met 9,7 miljoen vaten per dag vanaf 1 mei. Het gaat over de grootste verlaging in de geschiedenis van de OPEC. De bedoeling was om de productie met 10 miljoen vaten per dag terug te dringen, maar Mexico ging dwars liggen. Het land verlaagt de productie met slechts 100.000 vaten per dag terwijl er 400.000 gevraagd was.

De olieprijs had al een beetje voorsprong genomen op het akkoord en herstelde al fors sinds begin april. Het is nu de vraag of de productiebeperking voldoende is om de prijzen te ondersteunen. Volgens het EIA (U.S. Energy Information Administration) is de globale vraag naar olie met maar liefst 20 miljoen vaten per dag teruggevallen. De huidige productiebeperking kan dus niet voorkomen dat de opslag van olie zijn limiet zal bereiken, wel wordt het bereiken van dat kritiek punt een beetje uitgesteld.

Op de onderstaande daggrafiek is de bodem van begin april duidelijk te zien. De indicatoren RSI en MACD maakten een positieve divergentie, waarna de olieprijs sterk herstelde. Momenteel vallen we iets terug en het is nu uitkijken of er een hogere bodem kan gemaakt worden.

Wordt olieprijs ondersteund door akkoord over productiebeperking?

Grafiek: Tradingview  

Het is alleszins duidelijk dat het nieuws de olieprijs sterk naar gelijk welke kant kan doen bewegen. Aan de bovenkant zien we weerstand opduiken rond $35, $43 en $50. Bij goed nieuws over nog meer productiebeperkingen of over de afbouw van de wereldwijde lockdown kunnen we dus zo 50% hoger staan.

Aan de andere kant kan een verlenging van de lock down, een verdere verspreiding van corona of een stijging van de werkloosheid voor prijsdruk zorgen. In dat geval zal de vraag naar olie mogelijk nog sterker terugvallen en kan het dieptepunt rond $23 weer getest worden en eventueel neerwaarts doorbroken worden. Ook in dat geval kunnen we dus in no time weer 40% lager staan. 

Via een CFD broker kan je speculeren op stijgingen of dalingen van de olieprijs. Met het oog op de forse koersschommelingen is het raadzaam om de posities beperkt te houden en strikte money management regels te hanteren.

Koers en grafiek CFD op Brent olie

Brent olie CFD long of short

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu