Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Sommige olieprijzen kunnen dalen onder nul

Sommige olieprijzen kunnen dalen onder nul

Sommige olieprijzen kunnen dalen onder nul

donderdag 02 april 2020

Door de overvloedige productie en de vraag die bijna volledig wegvalt, kan de prijs van sommige olieproducten onder nul dalen.

We hebben al verschillende keren gewezen op de negatieve cocktail die de olieprijzen lager duwt. Enerzijds is er de lockdown omwille van Covid-19, waardoor ondermeer vliegtuigen wereldwijd aan de grond blijven staan. Dit zorgt voor een enorme terugval in de vraag naar olie. Anderzijds blijft de olieproductie op een hoog tempo draaien, omdat bijvoorbeeld Saudi Arabië concurrenten op deze manier wil doodknijpen.

Het hoge aanbod en de lage vraag zorgt ondertussen al voor een bizar fenomeen. In gebieden waar de mogelijkheid op extra opslag haast niet aanwezig is, kan de prijs van olieproducten onder nul dalen. Midden maart was dat al het geval voor Wyoming Asphalt Sour, een basisgrondstof voor asfalt. Mercuria Energy Group bood - 0,19 dollar per vat, waardoor ze effectief aan de producent vragen om 19 dollarcent te betalen om een vat te leveren.

In het verleden zijn er nog al periodes geweest waarbij negatieve prijzen gezien werden. De markt probeert op deze manier producenten te dwingen om hun productie stop te zetten, een zogenaamde 'shut-in'. Maar het stopzetten van de productie brengt ook kosten met zich mee, waardoor producenten toch geneigd zijn om een tijdje negatieve prijzen te aanvaarden.

De in Europa belangrijke Brent olie noteert nog boven de 20 dollar per vat, maar ook hier is de zoektocht naar opslagcapaciteit al gestart. Vooral de tankerbedrijven profiteren daar momenteel van. Een olietanker op zee kan een geschikte opslagplaats voor olie zijn als op het land alle plaatsen al zijn benut. 

Het huidige overaanbod aan olie zal wellicht van korte duur zijn, zeker als heel wat olievelden worden stilgelegd of als er spelers overkop gaan. Als de economie opnieuw herstelt na het coronavirus, zal de vraag naar olie immers sterk stijgen. Het aanbodoverschot kan dan snel weggewerkt worden. Goldman Sachs denkt alvast dat de olieprijs volgend jaar ver boven de 55 dollar per vat kan noteren.

Koers en grafiek CFD op Brent olie

Brent olie CFD long of short

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu