Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > MiCA regulering goedgekeurd in Europees Parlement

MiCA regulering goedgekeurd in Europees Parlement

MiCA regulering goedgekeurd in Europees Parlement

vrijdag 21 april 2023 - door Redactie

De Markets in Crypto-Assets (MiCA) regulering, het kader dat Europa vastlegt voor de crypto industrie, werd gisteren goedgekeurd.

Door MiCA zullen er in de EU eengemaakte regels gelden voor crypto dienstverleners, wat het makkelijker maakt om te groeien. Met een goedkeuring op zak van 1 lidstaat mag een partij zijn diensten vervolgens in alle landen van de EU aanbieden. Het zorgt voor een gelijk speelveld in de hele unie.

Waarnemers verwachten dat MiCA voor een boost zal zorgen in de Europese crypto industrie. Traditionele financiële instellingen die steeds de boot hebben afgehouden omwille van de regelgevende onduidelijkheid, kunnen misschien zelf met eigen diensten komen. Daarnaast kunnen er mogelijk veel investeringen komen vanuit het buitenland. Denk maar aan Coinbase dat hier zijn activiteiten wil uitbreiden.

Emittenten

Elke partij die een nieuwe token op de markt wil brengen, zal moeten voldoen aan bepaalde eisen. Er moet een whitepaper gepubliceerd worden, naar analogie met de prospectussen bij traditionele financiële activa. Daarin moet alle vereiste informatie transparant meegedeeld worden. Er wordt ook aandacht besteed aan het energieverbruik en de impact op het milieu.

Voorlopig werd er nog niets uitgewerkt voor DeFi projecten en partijen die NFT's uitgeven, maar dat zal in een volgende versie van de wetgeving wel behandeld worden.

Travel rule

MiCA voorziet ook in de zogenaamde travel rule voor transfers van crypto activa. Cryptodienstverleners moeten kunnen identificeren naar waar of van waar crypto valuta verstuurd of ontvangen worden. Bij transacties van meer dan 1.000 euro die vanaf een exchange naar een eigen hardware wallet verstuurd worden, moet de exchange nagaan of de klant wel degelijk eigenaar is van deze hardware wallet. Op deze manier hoopt de EU witwaspraktijken tegen te gaan. MiCA kan echter niet voorkomen dat er cryptomunten tussen hardware wallets onderling verstuurd worden. Criminelen die op deze manier willen werken zullen er dus voor zorgen dat hun wallets nooit in aanraking komen met een geregistreerde exchange.

In de praktijk gaan exchanges een honeypot aanleggen van wie een eigen hardware wallet bezit, waardoor de privacy van cryptocurrency beleggers aangetast wordt.

Waakhond ESMA

Hoewel MiCA gisteren gestemd werd, zal de werkelijke implementatie nog maanden op zich laten wachten. En om de regels ook werkelijk af te dwingen, wordt er gekeken naar ESMA, de European Securities and Markets Authority. Op het internet is het namelijk niet zo moeilijk voor offshore niet gereguleerde bedrijven om toch hun diensten aan te bieden. Ook zal er moeten opgetreden worden tegen malafide aanbieders van nieuwe cryptomunten.Advertentie

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline
Advertentie

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu