Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Europa legt bom onder Web3 en privacy van crypto beleggers

Europa legt bom onder Web3 en privacy van crypto beleggers

Europa legt bom onder Web3 en privacy van crypto beleggers

vrijdag 01 april 2022 - door Redactie

Het ECON & LIBE committee van het Europees Parlement stemde gisteren voor verregaande maatregelen voor wie zijn eigen wallet beheert.

Gisteren was er opnieuw een belangrijke crypto stemming in het Europees Parlement over de Transfer of Funds Regulation (TFR), amper twee weken nadat er gestemd werd over een potentieel verbod op Proof-of-Work cryptomunten. Deze keer wordt er hardhandig opgetreden tegen mensen die zelf hun crypto wallet beheren, bijvoorbeeld door middel van een hardware wallet, een wallet op een smartphone of zelfs gewoon via de MetaMask plugin in een browser.

Het wetgevend proces is nog niet ten einde. Het gaat immers over een voorstel dat nog in een plenaire zitting moet behandeld worden, waarna er nog onderhandelingen zullen volgen. Toch lijkt een meerderheid van het Europees Parlement gewonnen voor het idee.

KYC - Know Your Customer

Crypto exchanges zullen verplicht worden om te verifiëren wie de eigenaar is van een zogenaamde 'unhosted wallet'. Hiermee worden alle wallets bedoeld die niet beheerd worden door een gecentraliseerde exchange.

Je zal moeten bewijzen dat je eigenaar bent van een wallet wanneer je van een eigen hardware wallet crypto wil versturen naar een exchange om deze daar te verkopen. Ook wanneer een derde partij crypto wil versturen naar jouw account op een gecentraliseerde exchange, zal de identiteit van de verzender moeten gecontroleerd worden. Exchanges zullen dus effectief identiteitsgegevens moeten bewaren van partijen die niet hun klanten zijn. Omwille van de enorme administratieve last is de kans groot dat exchanges dergelijke transacties zullen weigeren. Ook voor het verifiëren van de wallets van de eigen klanten zouden extra kosten kunnen aangerekend worden. Kleinere partijen zouden zelfs helemaal kunnen stoppen met hun werkzaamheden omdat ze gewoon niet kunnen voldoen aan de eisen die Europa stelt.

AML - Anti-Money Laundering

De identiteit van de verzender en de ontvanger moet verzameld worden wanneer er een crypto transactie langs een gecentraliseerde exchange passeert, die deze gegevens beschikbaar moet houden voor de AML autoriteiten, zoals de antiwitwascel. Elke transactie van meer dan 1.000 euro moeten de exchanges bovendien automatisch melden aan de instanties.

Europa als gigantische surveillance staat

In de praktijk zal Europa gevoelige persoonlijke informatie in handen krijgen en lijkt daarmee vooral de kleine crypto belegger aangevallen te worden. Door de automatische meldingen aan de autoriteiten zal er een register van adressen ontstaan. De autoriteiten zullen dus kunnen opvolgen welke transacties je op een eigen hardware wallet uitvoert. "We hebben nood aan slimme regels om specifieke problemen aan te pakken en dergelijke indringing van de overheid in de private levens van consumenten moeten we vermijden", zegt Pascal Gauthier, CEO van de Franse hardwarefabrikant Ledger.

Het is momenteel nog onduidelijk hoe een dergelijke verregaande inbreuk op de privacy zal voldoen aan de eigen Europese GDPR regels, die juist ontwikkeld werden om de privacy van consumenten te beschermen.

Bovendien zijn dergelijke databases met gevoelige informatie een aantrekkelijk doelwit voor hackers. Zij zullen namelijk het fysiek adres van particulieren in handen kunnen krijgen, gekoppeld aan alle adressen van hun crypto wallets. Omdat je in een publieke blockchain al deze adressen kan controleren, weten de criminelen op deze manier welke mensen veel crypto bezitten. Deze beleggers kunnen vervolgens bestookt worden met gepersonaliseerde phishing aanvallen. Zelfs woningovervallen zijn niet uitgesloten. Een overvaller kan een crypto belegger met het mes op de keel bedreigen om de toegang tot zijn hardware wallet te geven, waarna de fondsen onmiddellijk naar een adres van de crimineel kunnen verzonden worden.

Risico op witwassen is laag bij crypto

De nieuwe regels van de EU zijn uiteraard ingevoerd uit de angst voor witwassen en terrorisme financiering, maar het risico bij crypto ligt vele malen lager dan bij cash geld of zelfs geldbewegingen in het traditionele financiële systeem. Op pagina 41 van The 2022 National Money Laundering Risk Assessment, van de Amerikaanse Department of the Treasury, lezen we zelfs zeer duidelijk: "Het gebruik van virtuele activa voor het witwassen ligt ver onder dat van fiat geld en traditionele methoden."

Geen grip op criminele zwarte markt

In datzelfde rapport lezen we ook dat criminelen, fraudeurs en witwassers gebruik maken van 'unhosted wallets' om activa aan mekaar te verzenden. Ze vermijden daarbij gecentraliseerde exchanges die hun klanten moeten identificeren. Deze cryptomunten verlaten het zwarte circuit dus niet. Criminelen verkopen bijvoorbeeld drugs en ontvangen crypto, waarna ze met deze cryptomunten wapens aankopen op de zwarte markt. Of ze verkopen een deel van hun crypto aan andere criminelen, in ruil voor cash geld. Verregaande KYC en AML regulering opleggen aan exchanges heeft dus geen enkel nut om deze criminaliteit te bestrijden, maar zal dus vooral het leven zuur maken van de kleine crypto belegger en allerlei innovatieve crypto projecten.

Geen grip op peer to peer transacties

De voorstellen zullen ook geen einde kunnen maken aan de reguliere peer to peer transacties, tussen bijvoorbeeld twee hardware wallets, waarbij het gaat over normaal economisch verkeer dat niet crimineel is. Denk bijvoorbeeld aan het tweedehands verkopen van een auto, waarbij de koper vanuit zijn hardware wallet rechtstreeks bitcoin verstuurt naar jouw hardware wallet. Het hele idee van cryptocurrency is namelijk het uitschakelen van een derde partij zoals een bank om dergelijke transacties mogelijk te maken. 

Wie veel crypto op een hardware wallet heeft staan, zal dus graag zoveel mogelijk van deze transacties willen uitvoeren. Deze consumenten zullen in de toekomst waarschijnlijk vermijden van deze wallets te linken aan eventuele accounts die ze hebben bij gecentraliseerde exchanges. Indien de voorstellen effectief ingevoerd zullen worden, zullen ze vermoedelijk voor een sterke groei zorgen van deze peer to peer transacties. Paradoxaal genoeg zal de EU dus vooral stimuleren wat ze eigenlijk wil verbieden.

Europa mist Web3 revolutie

Europa heeft de Web2 revolutie gemist en alle grote bedrijven in deze sector komen uit de VS. Met de nieuwe regels legt Europa ook een bom onder de Web3 revolutie, waardoor ons continent hopeloos achterop dreigt te geraken.

Bij Web3 projecten zal je dankzij een eigen wallet zelf eigenaar kunnen zijn van bijvoorbeeld items die je in een spel gekocht of gemaakt hebt. In traditionele games kan je wapens verzamelen, maar als je stopt met spelen of je zegt jouw account op, dan ben je deze waardevolle zaken kwijt. In een Web3 wereld kunnen deze items bewaard worden als NFT's in een eigen wallet. Als er bovendien interoperabiliteit is tussen verschillende games, dan kan je deze items meenemen naar andere werelden. Of te koop aanbieden op gespecialiseerde NFT markten. Ook deze websites zullen dergelijke transacties dan moeten melden aan de autoriteiten.

De Web3 revolutie draait eigenlijk over het teruggeven van data aan de consument door gebruik te maken van onder andere blockchain technologie. Zo wordt de macht van big tech ingeperkt: data zal niet centraal op een server van een tech speler bewaard worden, maar wel decentraal bij de gebruiker zelf, die bovendien toestemming zal moeten geven om bepaalde data te delen. Bij decentralized identity heeft de consument een wallet waarin bijvoorbeeld zijn adresgegevens bewaard zitten. Bij een bestelling op een webshop geeft de consument tijdelijk toegang aan zijn adresgegevens, waardoor de bestelling kan verzonden worden. Daarna wordt de toestemming weer ingetrokken. Grootschalige hacks van centrale databases, waarbij de gevoelige data van consumenten op straat komt te liggen, behoren dan tot het verleden.

"De shift naar Web3 kan potentieel voor duizenden jobs zorgen in een nieuwe ontluikende industrie op Europese bodem", meent Pascal Gauthier. "Met deze regels zorgt de EU er voor dat de Web3 revolutie niet in Europa zal plaatsvinden. We maken dezelfde fouten die ervoor gezorgd hebben dat we de boot van de eerste internet revolutie gemist hebben. De competitiviteit van Europa in een digitale toekomst wordt hiermee ondermijnd."

"Beleidsmakers moeten op een constructieve manier onze sector benaderen in plaats van de innovatie te verstikken. Alleen zo kan Europa een rol spelen in de Web3 revolutie en zullen eigen nieuwe tech giganten het daglicht zien", aldus nog Gauthier.

Bitcoin grafiek in euro

Finst



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu