Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Deal over Europese antiwitwasrichtlijnen voor crypto

Deal over Europese antiwitwasrichtlijnen voor crypto

Deal over Europese antiwitwasrichtlijnen voor crypto

donderdag 30 juni 2022 - door Redactie

Onderhandelaars van de Europese Raad en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over de regels voor de cryptocurrency dienstverleners.

De deal komt in grote lijnen overeen met wat we al eerder geschreven hebben in het artikel "Europa legt bom onder Web3 en privacy van crypto beleggers". Het gaat over een uitbreiding op de zogenaamde 'travel rule' die in de traditionele financiële wereld wordt toegepast om geldstromen op te volgen.

Dienstverleners moeten informatie verzamelen

De nieuwe regels zijn bedoeld om witwassen en terrorisme financiering te voorkomen. Elke CASP (crypto-assets service provider) moet klanten identificeren en moet bewaren met welke 'unhosted' wallets de klanten werken. Wanneer je via een hardware wallet minstens 1.000 euro aan crypto wil verzenden naar of ontvangen van een exchange, dan zal dit alleen mogelijk zijn als je bewezen hebt eigenaar te zijn van deze wallet. Op deze manier zullen 'unhosted' wallets aan jouw identiteit kunnen gelinkt worden. Deze informatie is mogelijk ook een honeypot voor hackers en criminelen die zo hopen een zicht te krijgen op wie veel cryptomunten bezit.

Verder zal elke transfer tussen twee wallets van cryptodienstverleners zowel langs de verzendende als de ontvangende kant informatie moeten bewaren over de identiteit van de verzender en ontvanger.

"We maken een einde aan het Wilde Westen van niet-gereguleerde crypto en sluiten meteen grote gaten in de Europese anti-witwasregels", liet Ernest Urtasun van het Europees Parlement weten op Twitter.

Ook Assita Kanko van de Belgische N-VA is verheugd. "Crypto-activa zijn te lang onder de radar gebleven van onze ordehandhaving en daar komt nu een einde aan", klinkt het. "Terroristen gebruiken crypto om geld op te halen en criminelen proberen langs deze weg hun geld wit te wassen. Het wordt nu veel moeilijker om crypto activa hiervoor te misbruiken, waardoor onschuldige traders en investeerders beter beschermd zijn."

Gedecentraliseerde platformen

De regels gelden uiteraard niet voor transacties die tussen 'unhosted' wallets onderling gebeuren, bijvoorbeeld wanneer je crypto verstuurt van jouw hardware wallet naar een software wallet van een vriend. In eerste instantie waren er beleidsmakers die dit wel eisten, maar zoiets is uiteraard niet mogelijk zonder de regels op de blockchain aan te passen, wat nooit zou lukken.

Ook gedecentraliseerde platformen zoals Bisq vallen buiten de reikwijdte van de nieuwe regels. Mogelijk worden net zij veel populairder omdat mensen hier bitcoin kopen zonder KYC.

Aansprakelijkheid

Er wordt voortaan ook gezorgd voor betere bescherming van consumenten. Cryptodienstverleners zullen namelijk aansprakelijk zijn voor de tegoeden van klanten. Net zoals bij reguliere financiële instellingen, die de  aandelen van klanten gescheiden bewaren van het vermogen van de bank, zou dit bij crypto ook moeten zijn. Dat moet voorkomen dat crypto beleggers hun inleg verliezen door roekeloos gedrag van de cryptodienstverlener. Denk maar aan schandalen zoals Celsius, waar de cryptomunten van klanten uitgeleend werden aan partijen die kapseizen of gestopt werden in illiquide activa. In het geval van het faillissement van Celsius kunnen ook de activa van klanten verkocht worden om schulden van Celsius af te lossen.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu