Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Bitcoin en goud als veilige haven voor bankencrisis

Bitcoin en goud als veilige haven voor bankencrisis

Bitcoin en goud als veilige haven voor bankencrisis

maandag 20 maart 2023 - door Redactie

Zowel bitcoin als goud hebben eigenschappen die vaak miskend worden, maar die in de bankencrisis van 2023 erg gewild zijn.

Na de grote bankencrisis van 2008 staat het wereldwijd banksysteem in 2023 alweer onder druk. In Europa waren er zorgen over de wankele systeembank Credit Suisse, die zondagavond voor zo'n 3 miljard dollar werd overgenomen door UBS. De Zwitserse centrale bank had al een noodfinanciering van 50 miljard Zwitserse Frank toegezegd, maar moest dit op zondagavond ook optrekken naar 100 miljard. Opmerkelijk is dat de houders van AT1 obligaties hun inleg kwijtspelen, waardoor ze zo'n 16 miljard dollar in rook zien opgaan. Dat zorg voor bijkomende onzekerheid over dit type belegging. Het is afwachten hoe de markten in de komende dagen op al dit nieuws gaan reageren.

Ook in de VS zijn ondertussen al enkele banken door de autoriteiten overgenomen en moesten noodfinancieringen voorzien worden. De plots stijgende rente heeft alle banken opgezadeld met verliezen op een deel van hun obligatieportefeuille. Wie vooral langlopende obligaties gekocht heeft tijdens de periode van extreem lage rente, ziet de papieren verliezen soms zelfs het hele eigen vermogen wegvreten. Het Bank Term Funding Program moet voor de nodige liquiditeiten zorgen, zodat banken aan geldopvragingen kunnen voldoen.

Vertrouwen is noodzakelijk voor fractioneel bankieren

De vraag is uiteraard of het allemaal voldoende is. Fractioneel bankieren is een 'confidence game' en wanneer alles stijgt is er veel vertrouwen in de banken. Maar in de huidige omgeving beginnen mensen en bedrijven zich vragen te stellen. Staat mijn geld wel veilig op de bank? Aan wie heeft de bank dit geld uitgeleend of waar werd het in geïnvesteerd? Wat als ik meer geld op de bank heb dan wat de depositobeschermingsregeling garandeert? En is er eigenlijk wel voldoende geld om de depositogarantie voor veel klanten te dekken? Als er een run on the bank komt, blijft er dan wel iets over voor mij?

Mensen maken zich terecht zorgen. Als iedereen rustig blijft en zijn geld niet terug vraagt, dan blijven de banken overeind. Maar niemand wil het risico lopen om zelf met lege handen achter te blijven als er nog nieuwe bankruns komen. En dus kijken mensen uit naar alternatieven om alvast een deel van hun spaarcenten in onder te brengen. Hun geld kan bijvoorbeeld rechtstreeks geïnvesteerd worden in staatsobligaties of in geldmarktfondsen die beleggen in kortlopend papier. Als de klanten op deze manier geld uit het banksysteem blijven onttrekken, dan liggen er nog meer bailouts in het verschiet.

Buiten het banksysteem zijn er nog andere mogelijkheden waar je geld in kunt parkeren. Denk maar aan vastgoed, dure horloges, auto's, kunst of gelijk welk item dat waarde kan vasthouden. Deze alternatieven zijn echter niet alijd onmiddellijk beschikbaar. De afwikkeling van een vastgoedtransactie kan bijvoorbeeld maanden in beslag nemen. Daarom is er nu weer veel interesse in goud en bitcoin. Met een druk op een knop kunnen mensen hun vermogen hier in onder brengen. 

Geen tegenpartij risico

Bij geld op de bank loop je een tegenpartij risico: de bank kan failliet gaan en je bent dan de toegang tot je geld kwijt. Bij de ondergang van Silicon Valley Bank was er tijdens het weekend veel onzekerheid en wisten klanten niet of ze op maandag wel toegang zouden hebben tot hun geld, dat ze nodig hadden om hun eigen activiteiten te financieren.

Bitcoin op een eigen hardware wallet of een gouden munt in eigen beheer zijn beiden beleggingen waar geen tegenpartij risico mee gepaard gaat. Bitcoin is bovendien 24 op 24 en 7 op 7 beschikbaar voor transacties.

Bitcoin werd trouwens gemaakt als reactie op de bankencrisis van 2008. In het eerste block staat deze inscriptie: "The Times 03/Jan/2009 Chancellor on the brink of the second bailout for banks." Satoshi zelf zei het volgende over het banksysteem: "Banks must be trusted to hold our money and transfer it electronically, but they lend it out in waves of credit bubbles with barely a fraction in reserve."

Mensen die banken niet langer vertrouwen om hun vermogen veilig te bewaren, begrijpen de waardepropositie van bitcoin, dat volledig buiten het banksysteem staat. Je moet geen tegenpartij vertrouwen en het motto is dan ook 'be your own bank'. Voor goud is dat hetzelfde, maar fysiek goud is nu eenmaal wat lastiger te beheren dan bitcoin op een cold wallet, waar je vrijwel onmiddellijk transacties mee kan uitvoeren.

Bitcoin is gemaakt om een alternatief te zijn voor cash op de bank en zou dus moeten floreren in een bankencrisis. Je kan meer leren over bitcoin in ons gratis bitcoin boek en op onze website lees je meer over hoe je bitcoin kan kopen.

Kracht in de grafieken

In de grafieken van zowel goud als bitcoin zien we nu sterkte.

Bitcoin en goud als veilige haven voor bankencrisis

Grafiek: Tradingview

Begin maart leek het er nog op dat bitcoin verder zou verzwakken. De koers was op de weekgrafiek immers gebotst op de 50 en 200 EMA en de zone rond 24.500 dollar. De koers corrigeerde en ging zelfs een paar dagen onder de 21.500 dollar en de 20 EMA postvatten, maar herstelde al snel. Zo verscheen er een kaars met een opvallende onderste wiek. Daarna ging het vlug weer hoger en werd de weerstand rond 24.500 dollar en de 50 en 200 EMA overwonnen. De MACD probeert nu boven de nullijn te gaan en de 21 RSI gaat weer boven de 50, wat wijst op kracht. We mogen dan ook hogere koersen verwachten. Komen we echter opnieuw onder de 24.500 dollar, dan komen er barstjes in het bullish scenario. Onder de 21.500 dollar verzwakt het plaatje weer echt.

Bitcoin en goud als veilige haven voor bankencrisis

Grafiek: Tradingview

Goud heeft geen diepe correctie achter de rug zoals bitcoin. De goudkoers is tussen 2015 en 2020 pakweg verdubbeld van 1.000 tot 2.000 dollar. Vanaf begin 2020 begon er een correctie en zagen we een breed dalend trendkanaal, dat een bull flag kan zijn. Dat zijn typische pauzes in langere stijgende trends. Met de actie van de voorbije week staat er mogelijk een opwaartse uitbraak. We testen nu de 2.000 dollar opnieuw, een top die ook in maart 2022 werd neergezet. Een duidelijk slot hierboven kan het sein zijn om verder te stijgen. De indicatoren geven ook een sterk beeld: de glijdende gemiddeldes wijzen opwaarts, de MACD beweegt boven nul en de 21 RSI staat boven de 50. Pas onder de 1.800 dollar verzwakt het plaatje weer. 

Lees hier meer over beleggen in goud en zilver.

Bitcoin grafiek in euro

Finst



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu