Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Olie test bodem van december

Olie test bodem van december

Olie test bodem van december

woensdag 15 maart 2023 - door Steven Anthonis - @stevenanthonis

De olieprijs werd deze maand teruggefloten rond de 87 dollar en test de bodems van december opnieuw.

De bankencrisis in de VS weegt ook op de olieprijzen. Banken vallen immers om in barre economische omstandigheden en doen dat doorgaans niet wanneer het economisch goed gaat. Deze keer is het de snel oplopende rente die de banken de das omdeed. Er wordt weleens gezegd dat de Fed de rente verhoogt tot er ongelukken gebeuren, waarna in veel gevallen de echte economische recessie begint. De Fed begint dan de rente te verlagen, maar de economie wordt dan eerst nog geconfronteerd met faillissementen en lagere economische groei. In zo'n scenario valt ook de vraag naar olie terug, waardoor de prijzen hier al op voorsorteren.

In de vorige analyse wees ik op de zone $87 - $88 waar de olieprijs al enkele keren op gebotst was. Begin deze maand deden we opnieuw een poging om deze zone te overwinnen, maar dit lukte weer niet. Deze keer werd de olieprijs wel fors teruggefloten en kwamen we voor het eerst sinds enkele weken weer duidelijk onder de $80 uit.

Olie test bodem van december

Grafiek: Tradingview

Dalende trend

Technisch gezien is de grafiek zwak en staat er een duidelijke dalende trend. We testen momenteel de bodem van december die rond $77 ligt. Een dalende trend is een opeenvolging van lagere toppen en lagere bodems, dus vanuit de trendmatigheid houden we er sterk rekening mee dat deze bodem gaat breken en dat we op weg zijn naar nieuwe lows. De MACD zit ook weer duidelijk onder de nullijn en de 20 EMA en 50 EMA zijn weer duidelijk neerwaarts omgebogen.

Zet dit negatieve scenario zich door, dan zijn $70 en $65 de eerste targets. Veren we alsnog op in de huidige zone, dan ligt rond $80 de eerste weerstand. Daarboven kunnen de glijdende gemiddeldes de olieprijs weer verder naar beneden begeleiden. Pas boven $84 en vervolgens $87 begint het plaatje op te klaren.

Speculeren op de olieprijs kan via CFD's. Vergelijk CFD brokers. Besef wel dat speculeren met een hefboom erg risicovol is. Lees eerst het gratis boek Leren Traden zodat je leert hoe je de risico's kunt beheren.

Grafiek van Brent olieGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu