Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Welke cryptomunten kun je minen?

Welke cryptomunten kun je minen?

Welke cryptomunten kun je minen?

maandag 06 februari 2023 - door Matt

Steeds minder cryptocurrencies gebruik Proof-of-Work (PoW) als consensus mechanisme, en daarom is het steeds lastiger om crypto te minen.


Toch zijn er nog genoeg cryptocurrencies die je kunt minen, waaronder Bitcoin, Litecoin, Monero, Zcash, Dash, Ripple en Dogecoin. Dit is slechts een kleine selectie van de beschikbare cryptocurrencies. 

De moeilijkheid van het minen kan per cryptocurrency variëren. De winstgevendheid van het minen is deels afhankelijk van de huidige waarde van de cryptocurrency en de kosten van onder andere de apparatuur en energie. We vertellen je er hieronder alles over.

Bitcoin (BTC)

Bitcoin mining is het proces waarbij transacties worden gevalideerd en opgenomen in de openbare ledger van Bitcoin. Deze openbare ledger noemen we de blockchain. Het opnemen van transacties gebeurt door het oplossen van wiskundige puzzels met behulp van mining-apparatuur.

Om een blok te valideren, moet een BTC miner een berekening uitvoeren die bekend staat als hashing. Dit is een berekening die een unieke reeks cijfers en letters genereert die aan een blok wordt toegevoegd. Als de hash van een blok voldoet aan bepaalde eisen, wordt het blok gevalideerd en aan de blockchain toegevoegd. Vandaar de naam ‘blockchain’.

Het hash-proces is willekeurig en moeilijk te voorspellen, wat betekent dat miners veel berekeningen moeten uitvoeren voordat ze een blok kunnen valideren. Dit maakt het moeilijk om het proces te manipuleren en zorgt ervoor dat de blockchain veilig blijft.

Monero (XMR)

Net als bij Bitcoin, maakt Monero gebruik van een Proof-of-Work (PoW) consensus mechanisme om om blokken toe te voegen aan de blockchain. Een belangrijk verschil tussen Monero en Bitcoin is dat Monero gebruikmaakt van een speciaal algoritme dat bekend staat als Cryptonight. Ook staat Monero bekend als privacy coin.

Het consensus algoritme van Monero is ontworpen om ASIC-resistent te zijn, wat betekent dat het moeilijker is om speciale apparatuur te ontwikkelen die efficiënter kan minen. In plaats daarvan moeten miners gebruikmaken van CPUs of GPUs om XMR te minen. Dit maakt het minen een stuk makkelijker en eerlijker.

ZCash (ZEC)

ZCash staat ook wel bekend als anonieme of privacy cryptocurrency. Dat komt mede doordat de blockchain van een aantal beveiligingsmechanisme gebruikmaakt die de bescherming van privacy waarborgt. 

Ook gebruikt ZCash een speciaal mining algoritme genaamd Equihash. Door dit algoritme is het mogelijk om met een vrij standaard computer te minen. Het is dus niet nodig om speciale mining-apparatuur aan te schaffen wanneer je ZCash wilt minen. Veel miners twijfelen tussen ZCash en Monero, omdat beide blockchain en hun mining-processen veel op elkaar lijken.

Kadena (KDA)

Ondanks dat veel nieuwe cryptocurrencies niet meer PoW gebruiken, is Kadena een vrij nieuwe cryptocurrency die je nog kunt minen. Het project is in 2016 gelanceerd, terwijl de KDA token sinds 2019 verhandeld kan worden. De blockchain wil een revolutie teweeg brengen: meer centrale producten en diensten naar de decentrale blockchain krijgen.

Op de blockchain kun je snel en goedkoop een transactie verwerken, ondanks dat het PoW als consensus mechanisme gebruikt, en het heeft veel baat bij de veiligheid van Proof-of-Work. Je kunt de KDA cryptocurrency op dit moment nog minen: de laatste munt zal pas over 120 in omloop komen.

Litecoin (LTC)

Litecoin is als hard fork uit Bitcoin ontstaan en produceert al sinds 2011 blokken. Miners zorgen voor de creatie van deze blokken, al is het aantal miners de afgelopen jaren sterk afgenomen. Waar Litecoin vroeger nog tot de top-3 grootste cryptocurrencies behoorde, is de blockchain en cryptomunt tegenwoordig een stuk minder populair.

Dat betekent niet dat je Litecoin niet meer kunt minen. Sterker nog, het kan soms erg aantrekkelijk zijn om Litecoin te minen, want de opbrengsten liegen er niet om. Uit een hard fork van Litecoin is Litecoin Cash ontstaan, welke je ook kunt minen. Het is verstandig om beide cryptocurrencies te onderzoeken voordat je begint met minen.

Ethereum Classic (ETC)

In 2022 is Ethereum overgestapt naar het Proof-of-Stake (PoS) algoritme, waarna het niet meer mogelijk was om Ethereum te minen. Dat geldt niet voor Ethereum Classic, welke als hard fork uit Ethereum is ontstaan. Ethereum Classic maakt namelijk nog steeds gebruik van Proof-of-Work en zal dit naar verwachting ook blijven doen.

Toen Ethereum overging naar Proof-of-Stake, was niet iedereen het hiermee eens. Daarom besloot een groep mensen een hard fork uit Ethereum op te zetten, wat de geboorte van EthereumPoW (ETHW) betekende. Dit is een kopie van de Ethereum-blockchain zoals deze er in 2022 uitzag, nog vóór de upgrade naar Proof-of-Stake.

Dogecoin (DOGE)

Dogecoin is een van de bekendste cryptomunten ter wereld, en staat natuurlijk bekend als memecoin. De cryptocurrency, met eigen blockchain, is als hard fork uit Bitcoin ontstaan. In tegenstelling tot Bitcoin is er een oneindige maximale voorraad DOGE-munten, dus zal het altijd mogelijk zijn om DOGE te minen. Het aanbod is dus ontzettend groot, wat niet gunstig is voor de prijs van deze cryptocurrency.

Toch weerhoudt het een groot aantal miners er niet van om deze cryptocurrency te minen. Dogecoin is namelijk erg populair onder miners. Het is niet nodig om speciale mining-apparatuur aan te schaffen om DOGE te minen. Dat maakt het minen van DOGE een stuk makkelijker dan bijvoorbeeld Bitcoin (al zijn de verdiensten natuurlijk ook een stuk lager).

Overige cryptocurrencies die je kunt minen

Helaas kunnen we niet dieper ingaan op alle cryptocurrencies die je nog kunt minen. Daarom hieronder een lijst van cryptocurrencies die we nog niet behandeld hebben, maar je wél kunt minen:

  • Bitcoin Cash (BCH)
  • Dogecoin (DOGE)
  • Dash (DASH)
  • Ripple (XRP)
  • Ravencoin (RVN)
  • Haven Protocol (XHV)
  • Monacoin (MONA)
  • Aeternity (AE)
  • Vertcoin (VTC)
  • Grin (GRIN)
  • Bitcoin SV (BSV)
  • Bitcoin Gold (BTG)
  • Bitcoin Cash (BCH)
  • Bitcoin Diamond (BCD)
  • Monero Classic (XMC)

Wat heb je nodig om te kunnen minen?

Heb je besloten om crypto te minen? Dan heb je nog een aantal items nodig voordat je kunt beginnen, want je kunt niet met ieder apparaat minen. Dit heb je nodig:

  • Computer of mining-apparatuur: Dit is natuurlijk het belangrijkste onderdeel van mining. Mining-apparatuur is speciaal ontworpen voor het mining-proces en is veel krachtiger dan een gewone computer.
  • Crypto wallet: Wanneer je cryptocurrencies hebt gemined, moet je ze natuurlijk opslaan in een crypto wallet. Zorg ervoor dat de wallet compatibel is met de blockchain die je kiest.
  • Mining-software: Dit is software die helpt bij het oplossen van de wiskundige puzzels om een blok te valideren en toe te voegen aan de blockchain. Als beloning ontvang je nieuwe cryptocurrencies in je wallet.
  • Account bij een mining pool: Als je niet voldoende computerkracht hebt om alleen te minen, kun je je aansluiten bij een mining pool. Dit is een groep miners die samenwerken om blokken te valideren en de beloning te delen.
  • Goede stroomvoorziening: Mining-apparatuur verbruikt veel energie, dus je hebt een betrouwbare stroomvoorziening nodig om ervoor te zorgen dat je apparatuur blijft werken.
  • Koelingssysteem: Mining-apparatuur kan veel warmte produceren, dus je hebt waarschijnlijk een koelingssysteem nodig om ervoor te zorgen dat je apparatuur niet oververhit raakt.

Conclusie

In dit artikel heb je kunnen lezen welke crypto’s je nog kunt minen. Ondanks dat Proof-of-Work steeds minder populair wordt onder nieuwe cryptocurrencies, zijn er nog genoeg munten die je kunt minen. De cryptocurrencies in dit artikel zijn allemaal te koop bij BitvavoLitebitBitcoin Meester of Coinmerce. Dit zijn drie Nederlandse crypto exchange met een groot aanbod crypto. Je koopt de cryptocurrencies met bekende betaalmethodes als iDeal en Bancontact. 

Opgelet: altcoins zijn niet zonder risico en er is een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.

Bitcoin grafiek in euro



Gratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.



Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu