Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Binance ligt onder vuur

Binance ligt onder vuur

Binance ligt onder vuur

woensdag 14 december 2022 - door Redactie

CZ waarschuwde zijn personeel dat de komende maanden moeilijk zullen worden. De exchange ligt van allerlei kanten onder vuur.

Binance was tijdens de ondergang van FTX en de onmiddellijke naschokken één van de exchanges die nog vertrouwen kreeg, maar dat is nu in snel tempo aan het afbrokkelen.

Beschuldigingen van faciliteren witwassen

In de VS overweegt het Department of Justice om Binance en CZ te vervolgen. Al jaren loopt er een onderzoek naar mogelijke witwaspraktijken. Het onderzoek begon in 2018 en er wordt onderzocht of Binance inbreuken pleegde tegen de Amerikaanse witwaswetgeving. Volgens de onderzoekers zijn er ondertussen genoeg bewijzen verzameld om zowel Binance als CZ en ander leidinggevend personeel te vervolgen.

Echte details zijn nog niet bekend gemaakt. Volgens Reuters had Binance ontoereikende controles op witwassen, waardoor er voor meer dan 10 miljard dollar aan betalingen van criminelen werden verwerkt. Ook mensen en bedrijven die een ontsnappingsroute zochten voor financiële sancties van de VS, zouden door Binance wel bediend geweest zijn.

De advocaten van Binance lieten eerder al weten dat de informatie van Reuters onjuist is. Momenteel praten ze wel met het Department of Justice en voeren ze aan dat het vervolgen van de exchange de cryptomarkt nog in een diepere crisis zou duwen. Ze sturen daarom aan op een schikking.

Weinig vertrouwen in proof-of-reserves

Na het FTX drama maken cryptobeleggers zich zorgen over de betrouwbaarheid van exchanges. Hebben ze wel degelijk de cryptomunten in bezit die ze voor klanten moeten bewaren? FTX gebruikte de crypto's van klanten om zelf risicovolle investeringen te financieren, omdat ze wisten dat veel klanten hun cryptomunten toch niet opvragen en op het platform lieten staan.

Via een proof-of-reserves kan een exchange bewijzen dat ze wel degelijk het juiste aantal bitcoin of andere cryptomunten bezitten. Binance publiceerde dan ook een proof-of-reserves, waaruit bleek dat ze 575.742 bitcoin in bezit hadden. Dat zou voldoende zijn om alle bezittingen van klanten te dekken, maar er kwamen heel wat vragen over dit verslag. Zo is het niet duidelijk welke verplichtingen Binance nog heeft. Ook Jesse Powell, voormalige CEO van Kraken, zei dat een verslag van bezittingen nutteloos is als de auditor geen inkijk krijgt in de verplichtingen.

Veel outflows

De ervaring van FTX heeft klanten geleerd dat het belangrijk is om weinig bitcoin op een exchange te laten staan. Je hebt alleen maar 100% zekerheid als je bitcoin in eigen beheer neemt, door het op te vragen bij de exchange en te versturen naar een adres dat bij een eigen hardware wallet hoort.

Door de onrust rond Binance vloeide er in 24 uren voor ruim 3 miljard dollar aan crypto buiten bij Binance. Ondermeer market makers als Jump Trading en Wintermute halen miljoenen van het platform. Hoewel het over hoge bedragen gaat, bezit Binance nog steeds voor meer dan 58 miljard dollar aan activa, waardoor de exchange nog wel tegen een stootje kan. Bovendien vindt CZ het een goed idee dat klanten hun bitcoin opvragen. Enkele weken geleden investeerde Binance zelfs in de Belgische hardware wallet NGRAVE.

Leer meer over cryptocurrency in ons gratis bitcoin boek.

BNB grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu