Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Landen in de Europese Unie bereiken een akkoord over een prijsplafond voor Russische olie

Landen in de Europese Unie bereiken een akkoord over een prijsplafond voor Russische olie

Landen in de Europese Unie bereiken een akkoord over een prijsplafond voor Russische olie

vrijdag 02 december 2022 - door Dylan

Het grootste deel van de landen uit de Europese Unie is akkoord over de maximale prijs voor Russische olie die per zee vervoerd gaat worden.

Polen, Litouwen en Estland zijn het nog niet helemaal eens met het huidige voorstel. Die landen proberen het prijsplafond nog verder naar beneden te krijgen.

Minder inkomsten voor Rusland

De reden voor het prijsplafond is duidelijk: de inkomsten van de Russische staat moeten dankzij het plafond flink verminderen. Tegelijkertijd moet het voorkomen dat de olieprijzen te hard stijgen. Per 5 december is er ook een verbod vanuit de EU op het importeren van Russische olie via zeeschepen. Dat verbod lijkt weinig effect te hebben, omdat via landen als Turkije en India de olie nog altijd in Europa terecht kan komen. Daarom is het idee van het prijsplafond ontstaan. Er is afgesproken dat er een maximumprijs komt van 60 dollar per vat. De huidige prijs voor een vat Russische olie is 70 dollar.

Lager dan de marktprijs

Er is al een lange tijd een discussie gaande omtrent het prijsplafond voor Russische olie. Ook is het de bedoeling dat de prijs voor een vat Russische olie altijd 5 procent lager ligt dan de marktprijs. Polen, Litouwen en Estland zijn van mening dat die maatregel nodig is. Doordat de olieprijzen weer dalen is het namelijk mogelijk dat Rusland met een prijs van 60 dollar per vat nog altijd erg veel kan verdienen. Het prijsplafond wordt halverwege januari geëvalueerd. Iedere twee maanden daarna volgt er een nieuwe evaluatie. Voor Russische olie die voor 5 december ingeladen is, geldt nog een overgangsperiode. De maatregelen zijn daar nog niet op van toepassing.

Prijsplafond besproken in G7

Er is ook sprake van een eventueel prijsplafond door de G7. Dat zijn de zeven grootste economieën, waar ook de EU onderdeel van is. Ook daar lijkt het uit te gaan draaien op een prijsplafond van 60 dollar per vat. Eerder leek daar nog sprake van een plafond van 65 tot 70 dollar.

Ook andere landen geraakt

Rusland is niet het enige land dat geraakt gaat worden, ondanks dat alleen landen uit de G7 en de EU meedoen met het prijsplafond. Russische handelspartners als India en China krijgen ook te maken met de nodige gevolgen. Het prijsplafond is namelijk ook geldig voor verzekeraars van vrachtschepen. Deze zitten met name in de G7 en de EU. Als Rusland de olie voor meer dan de maximumprijs aan andere landen verkoopt, is het voor Rusland, volgens het huidige plan, niet mogelijk om de lading te verzekeren.

Grafiek van Brent olieGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu