woensdag 17 augustus 2022 - door Laurens
Iedereen die zich een beetje in de beleggingswereld heeft verdiept, heeft ooit wel al gehoord van aandelen en obligaties.
Vraag je je af wat het verschil tussen beiden is? Dan ben je hier aan het goede adres. In dit artikel leggen we je de basis van beide assets uit. We gaan niet te diep in op de details of de uitzonderingen, maar we proberen je een globale kijk te gunnen op beide categorieën. Ben jij ook zo benieuwd? Laten we er dan maar vlug aan beginnen.
Wie een aandeel koopt van een bedrijf, of dat nu beursgenoteerd is of niet, wordt voor een deel eigenaar van dat bedrijf. Hoe meer aandelen er zijn, des te kleiner jouw positie van één aandeel relatief doorweegt. Los daarvan, met de aankoop van aandelen, word jij mede-eigenaar van het bedrijf waarin je investeert.
Dat betekent natuurlijk ook dat jij recht hebt op een deel van de winst van dat bedrijf. Indien het bedrijf beslist om dividenden uit te betalen, dan ontvang jij daar ook een deeltje van. Althans indien we spreken over gewone aandelen die recht geven op winstdeelname. Je merkt meteen op dat de uitbetaling afhangt van de winst die het bedrijf maakt. Met andere woorden, er is geen vast inkomen aan verbonden.
Aan de andere kant kan het aandeel zelf ook in waarde stijgen of dalen. Bij beursgenoteerde bedrijven is dit makkelijk te zien, maar ook bij privébedrijven is dat het geval. Alleen bestaat er dan niet zoiets als de koers. Je weet pas wat jouw aandelen echt waard zijn indien er een overnamebod zou komen. Wel kan je zelf een beetje proberen inschatten hoeveel het bedrijf waard is, maar daar heb je al best een uitgebreide financiële kennis voor nodig.
In tegenstelling tot aandelen, geven obligaties geen recht op deelname in de winst. Met het kopen van een obligatie, word je namelijk geen eigenaar van het bedrijf. Een obligatie kan je zien als een soort lening die jij geeft aan het bedrijf.
In ruil voor de lening, ontvang je zelf een vergoeding. Deze vergoeding die we kunnen beschouwen als de rente, wordt meestal de coupon of couponinterest genoemd. Die ontvang je op vaste tijdstippen, vaak één keer per jaar. De som van de lening ontvang je terug op vervaldag of deze wordt ook in schijven terugbetaald.
Aangezien je geen eigenaar bent van het bedrijf, maakt het voor jou niet uit wat de aandelenprijs doet. Bij beursgenoteerde obligaties is het echter wel zo dat ook de koers daarvan kan wisselen. Er zijn verschillende factoren, zowel interne als externe, die kunnen zorgen voor een prijsstijging of een prijsdaling van de obligatie. Maar je bent wel zekerder van wat je terug zult krijgen als je de obligatie aanhoudt tot de vervaldag. Hoewel ook dat niet helemaal zeker is, want als het bedrijf failliet zou gaan of zijn schulden niet kan aflossen, dan wordt ook die situatie ingewikkelder.
Onthoud vooral dat investeren altijd een risico met zich meebrengt, zowel bij obligaties als bij aandelen. Laat je enkel en alleen adviseren door professionals en weet dat je je hele inleg kunt verliezen.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".