Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Zijn cryptomunten op exchanges wel veilig?

Zijn cryptomunten op exchanges wel veilig?

Zijn cryptomunten op exchanges wel veilig?

zondag 03 juli 2022 - door Redactie

Nu ook Voyager Digital het platform bevriest overwegen steeds meer mensen om cryptomunten in eigen beheer te bewaren.

De crypto winter slaat hard toe en bekende leenplatformen zoals Celsius of hedgefunds zoals 3AC vallen als dominostenen. Het bankroet van 3AC heeft crypto exchange Voyager Digital in de problemen gebracht, waarvoor het al een reddingsboei kreeg toegeworpen door Sam Bankman-Fried. 

Toch waren de klanten die hun cryptomunten op het Voyager platform aanhouden hierdoor nog niet gerustgesteld. Vermoedelijk probeerden ze massaal hun coins en geld van het platform te halen, wat overeenkomt met een bankrun in de traditionele financiële wereld. Om deze reden kondigde Voyager aan dat het 'tijdelijk' alle handel stillegt en dat withdrawals nu niet meer mogelijk zijn. "Zo krijgen we tijd om onze balans te versterken, wat noodzakelijk is om de activa te beschermen", klinkt het. 

Slotsom voor de klanten: hun geld zit vast op het platform en het is onmogelijk om te voorspellen of en wanneer ze dit nog zullen terugzien. Misschien komt Voyager door deze crisis, misschien moet het de boeken sluiten en dan wordt het een lange lijdensweg. Denk bijvoorbeeld ook aan de afwikkeling van het faillissement van Mt. Gox. Deze exchange hield in 2014 op te bestaan en de getroffen klanten wachten nog altijd op een uitkering.

Meer platformen failliet

In de voorbije dagen lieten zowel Sam Bankman-Fried van FTX als CZ van Binance uitschijnen dat er veel platformen in de problemen zitten. Het gaat daarbij vooral over exchanges die schermden met hoge rendementen op hun leenplatformen, maar die het opgehaalde geld uitleenden aan grote partijen zoals 3AC die nu overkop gaan.

Sam Bankman-Fried liet eerder verstaan dat hij wel platformen wil redden, maar hij gaf ook aan dat sommige platformen niet meer het redden waard zijn. FTX zou volgens geruchten een overname van Celsius bekeken hebben, maar zou hiervan afgezien hebben toen bleek dat er een gat van 2 miljard dollar in de balans van Celsius was. Ondertussen lekte al uit dat de advocaten van Celsius aansturen op een Chapter 11 bankruptcy filing, maar dat de top van het bedrijf nog andere opties wil bekijken.

Ook Binance topman Changpeng Zao bevestigt dat ze met tientallen partijen praten die hulp nodig hebben. CZ zegt wel dat slecht geleide platformen beter ophouden te bestaan. "Het zijn slechte projecten die niet gered moeten worden. Helaas hebben sommigen hiervan ook een grote klantenbasis en zullen veel mensen verliezen moeten slikken", zei CZ.

Binance overweegt dus wel om goed geleide platformen te steunen die tijdelijk nood hebben aan extra cash. "Het gaat over projecten die problemen hebben die we kunnen oplossen of over projecten die amper kunnen overleven maar wel nog heel wat potentieel hebben", verduidelijkte CZ.

Overdreven leverage

De huidige crisis op de cryptomarkten vertoont wel wat gelijkenissen met de bankencrisis die we in 2008 zagen. De banken gebruikten toen teveel leverage en plaatsten hun balans vol met CDO's (Collateralized Debt Obligations), beleggingsinstrumenten die veilig geacht werden. Op de achtergrond ging het over herverpakte leningen die vaak voor een substantieel deel uit subprimes bestonden. Dit waren rommel hypotheken die toegekend waren aan ontleners die niet aan de aflossingen konden voldoen. Wanneer al deze huizen tegelijk op de markt kwamen, crashte de huizenprijs en werden de CDO's zo goed als waardeloos.

In de cryptomarkt zagen we exchanges de afgelopen jaren beginnen met 'lending' producten, waarbij de markt in slaap gewiegd werd en jaarlijkse rendementen van 10% of meer als normaal en veilig werden beschouwd. Dat ging allemaal goed zolang de koersen van de cryptomunten bleven stijgen, maar wanneer de daling zich inzette kwamen veel partijen in de problemen. Zij hadden geleend om in cryptomunten te investeren en de waarde van hun investering is nu zo gekelderd dat ze de lening nooit meer kunnen terugbetalen. Soms ging het zelfs over particulieren die leenden om dure wagens, reizen of een exorbitante levensstijl te betalen, in ruil voor cryptomunten die ze in onderpand gaven. Ze gingen ervan uit dat het onderpand sneller in waarde zou stijgen dan de intrest die ze op de leningen moesten betalen. Helaas is dat onderpand nu ook stevig gedaald in waarde, waardoor ook zij niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Kortom, allerlei excessen die door de crypto winter opgekuist worden.

Not your keys, not your coins

Bitcoin is ontstaan als tegenbeweging op de bankencrisis en geeft mensen de mogelijkheid om digitaal geld volledig in eigen beheer te hebben door bijvoorbeeld gebruik te maken van een hardware wallet zoals NGRAVE.

Op deze manier bezit je zelf de private sleutel van de wallet, waardoor je de volledige controle hebt over jouw cryptomunten. Wanneer je cryptomunten op een exchange hebt staan, dan ken je de private sleutel van deze wallet niet want deze is namelijk in het bezit van de exchange. Daarom is de leuze ook: 'not your keys, not your coins'. Een exchange die in de problemen komt kan dan ook zomaar beslissen om jouw account te bevriezen waardoor jouw coins komen vast te zitten.

Je loopt altijd een risico door jouw munten bij een exchange te laten staan die jou staking of earning inkomsten belooft. Zoals we al vaak geschreven hebben is de rente die je hierop krijgt een vergoeding voor het risico dat je loopt om jouw inleg volledig kwijt te spelen op het moment dat het platform in de problemen komt. Daarnaast kan het ook zijn dat grote partijen die omvallen al snel anderen gaan besmetten, dus je kan nooit zeker weten of jouw exchange wel helemaal veilig is.

Crypto op een eigen wallet geeft je dus gemoedsrust omdat je weet dat jouw coins veilig zijn en dat je ze altijd kan aanspreken. En dat is exact wat Satoshi voor ogen had toen hij bitcoin aan de wereld voorstelde.

Bitcoin grafiek in euro

Finst



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu