vrijdag 24 juni 2022 - door Redactie
Het crypto lending platform BlockFi en de broker Voyager krijgen een reddingsboei toegeworpen van Sam Bankman-Fried (SBF) van FTX.
De ondergang van Celsius en de problemen rond 3AC besmetten veel andere spelers in de cryptosector. Sam Bankman-Fried van de crypto exchange FTX ziet voor zichzelf een rol weggelegd als 'lender of last resort' en verschaft liquiditeiten aan partijen die in de problemen dreigen te komen.
"We vinden het onze plicht om het ecosysteem rond digitale activa te beschermen", zegt Bankman-Fried. Door meer liquiditeiten te verschaffen kan een eventuele volgende bank run vermeden worden, wat de koersen van cryptomunten nog verder onder druk zou zetten. FTX heeft er dus alle belang bij om kwakkelende spelers te ondersteunen.
FTX heeft aan het crypto lending platform BlockFi een lening toegestaan van 250 miljoen dollar om hen te helpen om de "moeilijke marktomstandigheden te doorstaan vanuit een sterke financiƫle positie". BlockFi kondigde eerder deze maand aan dat het 20% van het personeel zou ontslaan. Bovendien wordt er gewerkt aan een 'down round', een nieuwe kapitaalronde tegen een lagere waardering. Vorig jaar werd BlockFi gewaardeerd op 3 miljard dollar, nu zou het minder dan 1 miljard dollar zijn.
De crypto broker Voyager biedt ook een 'earn' functie op het platform. Je krijgt dan rente om crypto vast te zetten en Voyager gaat met de ingezette fondsen aan de slag. Zo werd er veel uitgeleend aan 3AC, waardoor Voyager mogelijk een verlies van 650 miljoen dollar moest slikken. Voyager had 350 miljoen dollar in USDC geleend aan 3AC en 15.250 bitcoin.
Alameda Research, een bedrijf van Sam Bankman-Fried, heeft toegezegd om 500 miljoen dollar in Voyager te investeren. Het gaat over een kredietlijn van 200 miljoen dollar in cash en USDC plus nog eens 15.000 bitcoin. Als 3AC volledig ten onder gaat, zou Voyager zo het hoofd boven water kunnen houden.
De reddingsactie van SBF zou op termijn kunnen uitmonden in een volledige overname. Vorig jaar kwam FTX bijvoorbeeld tussenbeide om de Japanse exchange Liquid te redden. Daar waren hackers aan de haal gegaan met zo'n 100 miljoen dollar aan cryptomunten. FTX kwam tussenbeide en investeerde 120 miljoen dollar zodat Liquid klanten kon vergoeden en overeind kon blijven. Wanneer de rust weergekeerd was, lanceerde FTX een overnamebod op Liquid. Een dergelijk scenario zouden we nu ook kunnen zien voltrekken.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".