Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > NGRAVE cold wallet: Belgisch bedrijf lanceert revolutionaire wallet

NGRAVE cold wallet: Belgisch bedrijf lanceert revolutionaire wallet

NGRAVE cold wallet: Belgisch bedrijf lanceert revolutionaire wallet

maandag 11 mei 2020 - door Redactie

De Belgische startup NGRAVE lanceert een cryptocurrency hardware wallet die steeds 100% offline blijft.

Wie cryptocurrency bezit, beschikt over een publiek adres waarop geregistreerd wordt hoeveel bitcoins je bijvoorbeeld hebt. Om een transactie uit te voeren moet je ondertekenen met een private sleutel, die dus geheim moet blijven. Dit kan via het internet verlopen, maar dat maakt het voor hackers makkelijk om jouw private sleutel te onderscheppen.

Om dit allemaal veilig te laten verlopen bestaan er hardware wallets zoals de Ledger Nano S, die ervoor zorgen dat de private sleutels netjes op het apparaat blijven en niet over internet verzonden moeten worden. Dat zorgt al voor heel wat extra veiligheid.  Maar deze toestellen moet je echter steeds via een usb kabel verbinden met jouw computer of ze communiceren via bluetooth met een app, waardoor ze nog kwetsbaar kunnen zijn voor hackers. Zij zouden van een openstaande verbinding gebruik kunnen maken om op het apparaat binnen te dringen.

De NGRAVE ZERO is altijd offline

NGRAVE lost het hierboven beschreven probleem nu op met een nieuw toestel. De NGRAVE ZERO is een apparaat zo groot als een smartphone, die via QR codes communiceert met een app die transacties kan initiëren. Om een transactie te ondertekenen moet je deze eerst opstarten op de LIQUID app. Vervolgens wordt een QR code gegenereerd die je kan inscannen met de ZERO. Op dat apparaat bevestig je de transactie, waardoor er opnieuw een code wordt gegenereerd die gescand moet worden met de app.

Doorheen dit hele proces met QR codes worden de private sleutels nooit vrijgegeven. Bij andere apparaten die usb poorten of bluetooth gebruiken wordt er wel een connectie gemaakt tussen de computer en het apparaat, wat voor kwetsbaarheid zorgt.

Veiliger sleutels genereren

De NGRAVE zorgt ook voor een innovatie in het genereren van de sleutels. Normaal gezien maakt een hardware wallet een 'master seed' die alle andere publieke en private sleutels kan berekenen voor diverse cryptomunten. Het toestel spuwt gewoon een master seed uit die te nemen of te laten is. De chip die hiervoor gebruikt wordt zou in theorie gekraakt kunnen worden, waarna hackers zelf de private sleutels kunnen genereren.

De NGRAVE ZERO voorkomt dit probleem door het generatieproces afhankelijk te maken van andere factoren. Zo worden biometrische gegevens meegenomen door middel van de vingerafdruk van de gebruiker, terwijl er ook gebruik gemaakt wordt van puur toevallige factoren zoals de lichtinval. Dit resulteert in wat ze zelf de 'NGRAVE Perfect Key' noemen. In dit geval kan zelfs de fabrikant onmogelijk weten welke sleutels er gegenereerd werden.

GRAPHENE, een revolutionaire manier om een backup te bewaren

Wanneer een seed is gegenereerd, geeft een wallet als de Ledger Nano S de mogelijkheid om een '24-word recovery phrase' te noteren. Dat is een reeks van 24 woorden die als backup dienst doet. Door deze woorden in te voeren in een nieuw apparaat worden exact dezelfde sleutels gegenereerd, waardoor je na het verliezen van de hardware wallet de toegang tot de private sleutels alsnog kunt herstellen door deze woorden in te voeren in een nieuw apparaat. Het probleem is wel dat je deze lijst van woorden op een veilige manier moet bewaren.

Voor het bovenstaande probleem heeft NGRAVE nu een eigen veilige oplossing bedacht: de GRAPHENE, die bestaat uit twee stalen platen. De bovenste plaat bevat 64 kolommen met 16 hexadecimale karakters, zodat er telkens door het bijhorende gaatje een putje kan geklopt worden in de onderste plaat. Door beide platen op verschillende locaties te bewaren kan de veiligheid gegarandeerd worden. Om de sleutel af te lezen heb je namelijk beide platen nodig. 

NGRAVE cold wallet: Belgisch bedrijf lanceert revolutionaire wallet

De hexadecimale karakters op de bovenste plaat zijn willekeurig gerangschikt en zijn dus anders op verschillende platen. Zelfs als iemand de onderste plaat te pakken krijgt, kan hij onmogelijk de seed samenstellen omdat hij niet weet welke karakters er op de bovenste plaat staan.

Met beide oplossingen, ZERO en GRAPHENE, kan NGRAVE voor een ware revolutie zorgen in de cryptowereld.

Indrukwekkend team 

Het core team van NGRAVE bestaat uit Ruben Merre, Xavier Hendrickx en Edouard Vanham, drie jonge Belgen die hun strepen al verdiend hebben in de blockchain en IT wereld. Vanuit persoonlijke ervaringen wilden zij zich inzetten om het bezitten van cryptomunten veel veiliger te maken. Het verhaal van CTO Xavier Hendrickx is daarbij misschien nog het meest treffend. Hij werd in 2014 getroffen door de Mt. Gox hack en maakte in 2016 de DAO hack mee. In 2016 werkte hij voor het SwarmCity project, toen dat door de parity hack zo'n 44.000 ether kwijtspeelde. In navolging daarvan hielp hij verschillende andere projecten om hun cryptomunten veilig te stellen en daarna begon hij met de andere oprichters te sleutelen aan het ontwerp van de NGRAVE.

De NGRAVE werd vervolgens verder ontwikkeld in samenwerking met de universiteit KU Leuven en onderzoeksinstelling Imec, terwijl er ook beroep werd gedaan op het Leuvense bedrijf Comate en zijn ervaring in het ontwerpen van hitech producten.

De wereldberoemde cryptograaf Jean-Jacques Quisquater is ondertussen adviseur geworden voor NGRAVE. In de originele Bitcoin whitepaper van Satoshi Nakamoto is een bijdrage van Quisquater één van de acht referenties waarnaar verwezen werd voor het ontwikkelen van bitcoin. Deze referentie maakt van Quisquater een levende legende.

De bekende blockchain investeerder Michael Terpin helpt NGRAVE sinds kort ook met de PR en strategie. Terpin heeft het angel investor netwerk BitAngel opgericht en met zijn bedrijf Transform Group verzorgt hij de public relations van tientallen projecten in de blockchain space.

Veiligste cold wallet in de blockchain industrie

De hoogstaande beveiliging van de NGRAVE cold wallet werd recent bevestigd door het verkrijgen van een EAL-7 certificatie. Het gaat over het tweede hoogste beveiligingscertificaat dat een toestel kan behalen, wat de NGRAVE de veiligste cold wallet in de blockchain industrie maakt. De Ledger Nano X heeft bijvoorbeeld 'slechts' een EAL5+ certification. 

Lancering

De NGRAVE wordt op 26 mei 2020 gelanceerd via Indiegogo en de levering is voorzien voor het najaar. Meer informatie op de NGRAVE website.

*Update: NGRAVE hoopte met de Indiegogo crowdfunding 25.000 euro op te halen om daarmee de productie van de eerste cold wallets op te starten. De campagne oversteeg alle verwachtingen en er werd maar liefst 383.581 euro opgehaald. Ondertussen kan je een NGRAVE zero bestellen op de NGRAVE webshop

Bitcoin grafiek in euroGratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Crypto koersen


Populair op Beleggenonline


Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu