Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Hogere olieprijzen in de zomer?

Hogere olieprijzen in de zomer?

Hogere olieprijzen in de zomer?

maandag 30 mei 2022 - door Redactie

Een krap aanbod en het aantrekken van de vraag zorgen haast zeker voor hogere olieprijzen.

Het verhaal op de oliemarkt is gekend. Er is weinig reservecapaciteit omdat er jarenlang te weinig geïnvesteerd werd in productiecapaciteit. Door de klimaatverandering was er namelijk de druk om meer te investeren in hernieuwbare energie, waardoor de toekomstige vraag naar olie zou afnemen. Door de lockdowns tijdens de coronacrisis zagen we zelfs even olieprijzen onder nul, terwijl oliegigant BP voorspelde dat de vraag naar olie in de toekomst verder zou dalen.

Het herstel van de economie na de coronacrisis duwde de vraag razendsnel hoger, waarbij de productie amper kon volgen. Dat resulteerde in hogere olieprijzen, die nog verder omhoog geduwd werden door geopolitieke onzekerheid. Bovendien probeert de EU de afhankelijkheid van Russische olie af te bouwen, terwijl net dat land één van de belangrijkste producenten ter wereld is. Andere landen kunnen het wegvallen van de Russische leveringen aan de EU niet zomaar opvullen. Of ze willen dit simpelweg niet. Zo kunnen ze langer profiteren van een hoge olieprijs.

De olieprijs maakte begin maart een piek boven de 130 dollar, maar consolideerde daarna. Ondermeer nieuwe lockdowns in China zetten de vraag onder druk, maar daar komt nu ook een einde aan. Analisten verwachten dan ook dat de olieprijs deze zomer gemiddeld ergens tussen de 130 en 140 dollar zal liggen.

Hogere olieprijzen in de zomer?

Grafiek: Tradingview

Kijken we naar de technische analyse, dan zien we de olie opwaarts uitbreken uit een driehoekspatroon. We zien ook dat de MACD weer opwaarts gekeerd is rond de nullijn, terwijl de RSI mooi boven de 40 is gebleven, zoals we mogen verwachten tijdens bull markten. Momenteel zijn we onderweg naar de weerstand rond de 122 dollar, waarna we de blik mogen richten op $132 en hoger.

Aan de onderkant zien we nu de eerste steun rond $114. Pas bij een eventueel slot onder de $105 en $100 kan er technisch gezien een verdere verzwakking komen.

Op korte termijn speculeren op de olieprijs? Dat is mogelijk met CFD's. Let wel op, want het gaat over handelen met een hefboom, dus hou de posities klein. Vergelijk CFD brokers.

Grafiek van Brent olie



Gratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.



Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu