Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat zijn stablecoins en hoe blijven ze een stabiele waarde behouden?

Wat zijn stablecoins en hoe blijven ze een stabiele waarde behouden?

Wat zijn stablecoins en hoe blijven ze een stabiele waarde behouden?

zaterdag 21 mei 2022 - door Matt

Een stablecoin is een cryptomunt die evenveel waard zou moeten zijn als een fiat munt zoals de dollar.

Cryptocurrencies zijn ontzettend volatiel, en dat kan gevaren met zich meebrengen voor beleggers. Prijzen stijgen of dalen van het ene niveau naar het andere niveau. Als belegger is het soms lastig alles bij te kunnen houden. Dat hebben we ook gezien in mei 2022, toen de waarde van een groot aantal cryptocurrencies binnen enkele dagen met soms 50% daalde.

Stablecoins lijken een oplossing voor dit probleem te zijn. Maar, hoe werken ze precies? En wat is het nut van een stablecoin? We vertellen je in dit artikel alles dat je over stablecoins moet weten.

Wat zijn stablecoins?

Een stablecoin is een cryptocurrency waarvan de waarde altijd stabiel zou moeten zijn. De waarde is namelijk gekoppeld aan fiat valuta's zoals de dollar. Een stablecoin stelt beleggers in staat om in de cryptomarkt te blijven, maar zonder zich zorgen te moeten maken over de sterke fluctuaties van de koersen van bitcoin of andere crypto's.

De stabiliteit wordt bereikt door uitgegeven tokens af te dekken met onderpand. De dollar wordt het meest gebruikt, maar stablecoins kunnen ook de euro, pond sterling, of de Japanse yen gebruiken. Hetzelfde kan gezegd worden van fysieke assets als goud, olie, diamanten, etc. De prijs van een stablecoin verandert in alle situaties evenredig met de prijs van het product waar het aan is gekoppeld.

Tether (USDT), de grootste stablecoin, volgt de waarde van de dollar: 1 USDT is gelijk aan 1 dollar. In principe zou er voor elke USDT dan ook één echte Amerikaanse dollar in de kluizen van Tether moeten liggen.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van stablecoins?

Cryptomunten als Bitcoin en Ethereum fluctueren sterk in waarde en deze volatiliteit maakt ze niet geschikt als betaalmiddel in de internationale handel. Via stablecoins zou dat wel kunnen.

Globaal inzetbaar als betaalmiddel

Stablecoins zijn wereldwijd beschikbaar en voor iedereen toegankelijk via het internet. Ze kunnen overal naartoe worden verstuurd en vereisen geen bankrekening. Bovendien kan het versturen van stablecoins snel, veilig en goedkoop uitgevoerd worden.

Een ondernemer kan bijvoorbeeld voor minder dan $1 (aan kosten) een paar miljoen dollar aan USD Coin overmaken. Dit maakt wereldwijde handel een stuk makkelijker dan wanneer er gebruik wordt gemaakt van fiat valuta. Het is vaak duur en kost veel tijd voordat je een fiat valuta hebt omgezet naar een andere fiat valuta.

Stablecoins zijn voor grote investeerders en handelaars aantrekkelijk omdat ze 24 op 24 en 7 op 7 verzonden kunnen worden. Het gewone banksysteem of de wisselmarkt is gesloten tijdens het weekend, waardoor er geen betalingen kunnen verwerkt worden. Om deze reden worden veel kapitaalrondes van startups al gedaan in stablecoins. Daarnaast worden grote betalingen vaak geblokkeerd door banken. Een startup met investeerders uit bijvoorbeeld Dubai moet aan de bank heel wat documenten voorleggen om te bewijzen waar de fondsen vandaan komen. Door betalingen in stablecoins te accepteren worden lastige banken vermeden. Uiteraard stuiten de startups dan wel op hetzelfde probleem als ze de fondsen opnieuw proberen om te zetten in fiat geld. Daarom betalen ze hun personeel ook steeds vaker in dergelijke stablecoins.

Vermogen beschermen

Stablecoins worden vaak gebruikt om waarde op te slaan en vermogen veilig te stellen. Wanneer de markt grote turbulentie doormaakt, kan het zelfs verstandig zijn om je investering in een cryptomunt voor een beperkte tijd in stablecoins om te zetten tot de markt weer stabiliseert. Op deze manier kan je in de cryptomarkt blijven zitten zonder uit te cashen naar fiat geld, waar jouw bank mogelijk moeilijk over kan doen.

Je moet dan wel zelf een stablecoin uitkiezen die je vertrouwt. Bij de meeste stablecoins is er toch wat voorzichtigheid geboden een transparante aanbieder zoals Circle (USDC) heeft een streepje voor. Maar ook hier kan je nooit uitsluiten dat er iets fout kan lopen. 

Veel cryptohandel mogelijk

Stablecoins worden vaak gebruikt als tradingpaar. Op grote exchanges is er bijvoorbeeld wel een tradingpaar euro / bitcoin, maar kleinere cryptomunten kan je vaak alleen verhandelen tegenover een stablecoin. Je kan deze dus niet aankopen met fiat geld. Op deze manier is de stablecoin de toegangspoort naar heel wat altcoins. Let uiteraard wel op met altcoins, die risicovoller zijn dan bitcoin.

Wat zijn de soorten stablecoins?

Er zijn verschillende soorten stablecoins. Ze verschillen in de manier waarop ze worden gedekt. We bekijken de volgende drie soorten:

  • Gedekt door fiat geld; 

  • Gedekt door crypto;

  • Gedekt door grondstoffen.

Stablecoins die zijn gedekt door fiat geld

Deze soort wordt gedekt door fiat valuta's zoals de dollar. Om dit te kunnen realiseren, moeten de kluizen van de stablecoin uitgever gevuld worden met echte dollars. De assets van de uitgever zorgen dan voor de dekking van de stablecoin, waardoor deze stabiel zou moeten blijven. 

Neem bijvoorbeeld Tether, waarvan de prijs is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar (1 USDT = 1 dollar). Wanneer er 1 miljoen USDT-tokens zijn uitgegeven, zal Tether ook 1 miljoen dollar in opslag moeten hebben. Als dat niet het geval is, zal de waarde van USDT instorten. Tether heeft trouwens niet allemaal dollars in de kluizen liggen. Een deel van het geld wordt ook belegd in bijvoorbeeld staatspapier. Omwille van kritiek is Tether de blootstelling aan commercial paper aan het afbouwen.

Een dergelijke stablecoin heeft het voordeel dat hij gebaseerd is op stabiele en door de overheid gesteunde activa (fiat geld). Het is simpel te begrijpen voor iedereen, waardoor er snel veel vertrouwen kan zijn in de stablecoin. Er moeten dan wel audits gebeuren die bevestigen dat de assets van de uitgever evenveel of meer waard zijn dan de tokens die ze uitgegeven hebben. Wanneer een bedrijf hier niet transparant over is, zou je jezelf zorgen moeten maken.

Stablecoins die zijn gedekt door crypto

Dit worden ook wel decentrale stablecoins genoemd. In tegenstelling tot gecentraliseerde stablecoins, zijn deze gekoppeld aan cryptocurrencies als Bitcoin of Ethereum. Ze opereren buiten het reguliere banksysteem omdat ze niet worden beheerd door een enkele instelling, maar door het decentrale netwerk van de blockchain.

Dai is een bekende stablecoin die wordt gedekt door crypto. MakerDAO zorgt er op een geautomatiseerde en algoritmische manier voor dat het aantal uitgegeven Dai volledig wordt gedekt door de waarde van onderliggende cryptocurrencies. Mocht de waarde van een onderliggende cryptocurrency stijgen of dalen, zal het protocol automatisch munten verkopen of aankopen, om de koppeling met de dollar te kunnen vasthouden.

Algoritmische stablecoins blijken niet altijd goed te werken, denk maar aan de recente ondergang van UST die op spectaculaire wijze de koppeling met de dollar kwijtspeelde.

Stablecoins die zijn gedekt door grondstoffen

Dit zijn stablecoins die zijn gekoppeld aan grondstoffen. Denk aan goud, zilver, platinum en olie. Tether Gold (XAUT) en Pax Gold (PAXG) zijn de bekendste stablecoins binnen deze categorie. Ook hier moet de uitgevende partij ervoor zorgen dat de uitgegeven tokens gedekt zijn door grondstoffen die ze effectief bezitten. Alleen zo kan een stabiele waarde gegarandeerd worden.

Het gevaar bij stablecoins

Bitcoin is fantastisch omdat je geen vertrouwen moet hebben in een tegenpartij. Het bitcoin protocol werkt al 13 jaren zonder problemen en heeft al vele zware stormen op de markt doorstaan, maar telkens bleef de bitcoin blockchain doorgaan alsof er niets aan de hand was.

Wie in een stablecoin stapt, moet wel vertrouwen hebben in de partij achter deze stablecoin. Gaat het over een stablecoin die gedekt is door fysieke activa, dan moet je er op kunnen vertrouwen dat de uitgever van de stablecoin de boel niet belazert. Liggen er wel echt dollars in hun kluizen, is de stablecoin volledig gedekt? Je kan meer vertrouwen krijgen als ze hierover transparant zijn en regelmatig audits publiceren, zoals Circle bijvoorbeeld doet met de USDC.

Gaat het over een algoritmische stablecoin, dan moet je vertrouwen hebben in dat protocol. Dit is ook niet zonder gevaar, zoals de crash van de UST stablecoin recent aangetoond heeft.

Wat zijn de populairste stablecoins?

Een aantal stablecoins behoren tot 's werelds meest verhandelde cryptocurrencies. We vertellen je graag wat de belangrijkste stablecoins van dit moment zijn.

  • Tether (USDT) is 74 miljard dollar waard;

  • USD Coin (USDC) is 52 miljard dollar waard;

  • Binance (BUSD) is 18 miljard dollar waard;

  • Dai (DAI) is 7 miljard dollar waard;

  • PAX Gold (PAXG) is 600 miljoen dollar waard.

Tether, USD Coin en Binance USD zijn stablecoins die gedekt worden door de Amerikaanse dollar. Dai wordt daarentegen gedekt door cryptocurrencies, waar automatische mechanismen voor zorgen. De waarde van PAX Gold wordt gedekt door de goud en fluctueert dus mee met de goudprijs.

Conclusie

Stablecoins zijn cryptocurrencies die een stabiele waarde zouden moeten houden. De waarde is gekoppeld en gedekt door een onderliggend financieel product. In de meeste gevallen gaat het om een fiat valuta, zoals de Amerikaanse dollar of euro, al zijn er ook stablecoins die door cryptocurrencies en grondstoffen gedekt worden.

Crypto traders kunnen stablecoins gebruiken om zichzelf te beschermen tegen de volatiliteit van andere cryptocurrencies, of om het als betaalmiddel te gebruiken. Je hebt de keuze uit een groot aantal stablecoins. Zo zijn Tether (USDT), USD Coin (USDC), Binance (BUSD), Dai (DAI) en PAX Gold (PAXG) populaire stablecoins. USDC wordt momenteel bekeken als de meest betrouwbare stablecoin omdat uitgever Circle maandelijks audits publiceert die bevestigen dat ze voldoende dollars in hun kluis hebben liggen.

Tether USDT grafiek in euro

Finst



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu