Online beleggen

Waarschuwing

 • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
 • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
 • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
 • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
 • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
 • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
 • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is STEPN (GMT)?

Wat is STEPN (GMT)?

Wat is STEPN (GMT)?

dinsdag 17 mei 2022 - door Matt

STEPN werkte zich eerder dit jaar in de kijker met een stevige koersstijging. Nu de prijs wat gecorrigeerd is bekijken we dit project in detail.


Crypto en blockchain lijken ver van fysieke beweging te staan. Het team achter STEPN probeert daar verandering in te brengen. Zij willen mensen belonen wanneer ze bewegen. Zelf noemen ze dit Move-to-Earn (M2E). De tokens die gebruikers verdienen kunnen ze vervolgens voor allerlei in-game functies gebruiken. We leggen je hieronder uit wat STEPN is en hoe je de GMT-token van STEPN kunt kopen.

Wat is STEPN (GMT)?

STEPN is, zoals de oprichters het zelf noemen, een Web3-lifestyle-app. Deze applicatie draait op de blockchain van Solana en bevat verschillende GameFi-componenten. STEPN combineert Play-to-Earn (P2E) games met fitness en komt zo tot Move-to-Earn (M2E). 

Gebruikers moeten NFT-sneakers kopen om van start te gaan. Mer deze virtuele sneakers kunnen ze in-game crypto verdienen wanneer ze wandelen, rennen of joggen. De oprichters van STEPN willen zo miljoenen mensen motiveren een betere levensstijl aan te nemen. 

Je zou denken dat iemand ook gewoon in een auto zou kunnen rondrijden om crypto te verdienen. Daar heeft STEPN een oplossing voor. Ze hebben namelijk een technologie ontwikkeld die kan controleren of iemand zelf beweegt. Dat doen ze door middel van een GPS-systeem.

Bovendien is STEPN van plan om succesvol bij te dragen aan CO2-neutraliteit. Hoe ze dat in de toekomst gaan doen, is nog niet helemaal duidelijk. Voor nu doen ze dat met de aankoop van Carbon Removal Credits.

De software is op dit moment toegankelijk voor Android en iOS, en het duurde slechts vijf maanden om van de ontwerpfase naar de open bèta te gaan. Na het succes van IDO in maart 2022, is STEPN van plan om in-game functies te verbeteren en een aantal andere producten te introduceren.

Door wie is STEPN opgericht?

Yawn Rong, een Australische blockchain-ondernemer, heeft STEPN in augustus 2021 opgericht. Rong lanceerde eerder Crypto SA, een Australisch cryptofonds en pro-reguleringsauditor. Ook is Rong een Algorand-ambassadeur en vertegenwoordiger van de South Australian Blockchain Association. Jerry Huang, een game-ontwikkelaar en voormalig maker van Falafel Games, was zijn buurman en is de medeoprichter van STEPN.

Onder andere Folius Ventures, Sequoia Capital, Alameda Research, DeFi Alliance, 6th Man Ventures en Solana Capital hebben financieel bijgedragen aan de investeringsronde waar $5 miljoen is opgehaald.

De GMT- en GST-cryptocurrency van STEPN

STEPN gebruikt een dual token-systeem, waarbij GST fungeert als utility token en GMT als governance token. GST is de token die verdiend kan worden door te bewegen. Er is een eindeloos aanbod van GST-tokens, maar het bevat wel een aantal technieken die inflatie tegen moet gaan. Zo kan GST gebruikt worden voor het bedrukken of repareren van NFT-schoenen, maar kunnen gebruikers hier ook hun sneakers mee upgraden.

Na het verhogen van het shoe-level tot niveau 30, ontvangt de gebruiker GMT. Er is een maximale voorraad van 6 miljard GMT-tokens, welke op de volgende manier verdeeld zijn:

 • 30% - Voor gebruikers die bewegen (M2E);
 • 30% - Voor milieu-oplossingen en de schatkist;
 • 16,3% - Private sale;
 • 7% - Verkoop op Binance Launchpad;
 • 14,2% - Voor het STEPN-team;
 • 2,5% - Adviseurs.

Hoe werkt STEPN?

STEPN draait op Solana. Dit is een layer 1 blockchain die Proof of History combineert met het Proof of Stake consensus mechanisme. Ook wordt er gedeeltelijk gebruik gemaakt van de Byzantine Fault Tolerance. Solana heeft meer dan 200 nodes over de hele wereld en kan op zijn hoogtepunt meer dan 50.000 transacties per seconde verwerken. Hiermee onderscheidt Solana zich zonder twijfel van langzamere blockchains (zoals Ethereum).

Natuurlijk profiteert STEPN van de hoge schaalbaarheid en snelheid van Solana. Iedereen kan van STEPN gebruik maken zonder hoge transactiekosten te betalen of lang te hoeven wachten op verwerking van een transactie.

Een aandachtspunt bij Solana is wel de stabiliteit, die soms te wensen over laat. Zo is het netwerk al enkele keren urenlang offline geweest. De laatste keer was amper drie weken geleden.

Waarom is STEPN uniek?

STEPN is een uniek cryptoproject. Dat heeft volgens ons een aantal redenen, waarvan onderstaande drie het belangrijkst zijn.

STEPN stimuleert beweging

STEPN moedigt gebruikers aan een betere levensstijl aan te nemen. Gebruikers kunnen met Solana een paar NFT-sneakers kopen nadat ze de app hebben geïnstalleerd. Vervolgens maken ze een wallet aan om geld te verdienen in de game. 

Gebruikers kunnen GST-tokens verdienen door te rennen of te lopen. GST kan vervolgens gebruikt worden voor de aanschaf van verschillende soorten schoenen. Hoe meer GST de gebruiker verdient, des te beter de schoenen zullen presteren. Dit stimuleert gebruikers om steeds meer te bewegen.

Fitness-gamification

STEPN moedigt spelers aan om te lopen en leidt ze naar een gezonde levensstijl met in-game beloningen en nieuwe sneakers. De software hoopt in de toekomst een Marathon-modus te introduceren, inclusief wekelijkse en maandelijkse evenementen van 2,5 tot 15 kilometer. Deelnemers van de marathon kunnen punten verzamelen en hun resultaten delen op leaderboards, met extra beloningen voor de best lopers.

Bijdrage leveren aan CO2-neutraliteit

STEPN geeft gebruikers de mogelijkheid om op twee manieren goed te doen: door een gezonde levensstijl te leiden en daarvoor tokens te verdienen, of door een positieve bijdrage te leveren aan CO2-neutraliteit. 

De eerste biedt zowel een emotionele als een financiële prikkel voor de gebruiker. De laatste wordt mogelijk gemaakt door STEPN’s aankoop van Carbon Removal Credits. Dit is een initiatief van Solana om klimaatverandering tegen te gaan.

Het gevaar bij STEPN

Dergelijke spelletjes blijken op lange termijn niet altijd duurzaam te zijn. Wanneer nieuwe spelers toestromen zal de prijs van de token ook stijgen. Momenteel moet je zelfs een activatiecode hebben om met de game te kunnen starten. Je moet dus uitgenodigd worden door vrienden, wat het spel een beetje exclusief maakt. Dat zorgt uiteraard voor veel geïnteresseerden die niet kunnen wachten om zelf met STEPN te starten. Dat effect zal uiteraard niet blijven duren. Problemen kunnen zich dan ook beginnen voordoen wanneer veel mensen het spel beu zijn en tegelijk willen stoppen. Ze proberen dan hun NFT's te verzilveren op een moment dat het aantal gebruikers terugloopt. Koersen kunnen dan snel crashen.

STEPN blijft uiteraard een altcoin met een hoog risico.

STEPN crypto kopen?

Wanneer je gelooft dat de waarde van dit project in de komende tijd gaat stijgen, zou je in STEPN kunnen investeren. Dat doe je door de GMT-token van STEPN te kopen.

Wij raden je aan om STEPN (GMT) te kopen bij BitvavoLitebitBitcoin Meester of Coinmerce. Vanuit Nederland en België kun je hier eenvoudig STEPN kopen met iDEAL, SEPA Bancontact, PayPal en creditcard. Ook de klantenservice van deze crypto exchanges zijn in het Nederlands, waardoor je bij problemen altijd snel en makkelijk geholpen kunt worden. 

In welke crypto wallet STEPN (GMT) bewaren?

STEPN bewaar je in een crypto wallet die ondersteuning biedt voor Solana-tokens. De tokens van STEPN draaien namelijk op Solana. Je kunt STEPN in Metamask bewaren, maar zult wel het Solana-network aan deze software wallet moeten toevoegen. Het is ook mogelijk om STEPN te bewaren in de wallet van de crypto exchange waar je GMT-tokens koopt.

Een hardware wallet is de veiligste optie voor het bewaren van STEPN. De cold wallets van Ledger en Trezor bieden ondersteuning voor STEPN (GMT).

Conclusie

STEPN is een applicatie die mensen wil belonen voor beweging. Dat doen ze door GameFi-elementen en Play-to-Earn te combineren in een fitness applicatie. Gebruikers moeten NFT-sneakers kopen in de mobiele applicatie en vervolgens in het echte leven gaan wandelen of lopen. Vervolgens ontvangen ze GST- en GMT-tokens.

De tokens die mensen verdienen kunnen ze gebruiken voor het upgraden of verbeteren van sneakers, alsook voor de aanschaf van andere producten. Deze tokens draaien net als STEPN op de blockchain van Solana. Dit is een van de snelste blockchains ter wereld, waar STEPN zonder twijfel van profiteert, maar Solana is nog jong en niet zo stabiel als een gevestigd project. In het verleden is het Solana netwerk al enkele keren offline geweest en op zo'n moment zou je dus ook niet uit STEPN kunnen stappen.

Zolang er nieuwe gebruikers toestromen, zal de koers van GMT de hoogte kunnen in gaan. De echte test zal plaats vinden wanneer het aantal spelers daalt en zij bovendien hun NFT's willen uitcashen. Dat kan de koers in een rotvaart lager sturen.

STEPN is dus zeker niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.

Mocht je STEPN (GMT) willen kopen, kun je dat doen bij BitvavoLitebitBitcoin Meester of Coinmerce. Dit zijn Nederlandse crypto brokers waar je STEPN koopt met iDEAL, creditcard of SEPA Bancontact.

STEPN grafiek in euroGratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline


Bitvavo
 • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
 • Bitvavo bezoeken »

 • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu