Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Ondanks sancties toch hoge omzet olie-export voor Rusland

Ondanks sancties toch hoge omzet olie-export voor Rusland

Ondanks sancties toch hoge omzet olie-export voor Rusland

dinsdag 17 mei 2022

Ondanks de drastische maatregelen van de Europese Unie om de invoer van Russische olie af te bouwen, heeft Moskou nog steeds veel kopers tegen prijzen die hoog genoeg zijn om de schatkist te vullen. 

Voor de invasie van Oekraïne eind februari verkocht Rusland ongeveer 4 miljoen vaten ruwe en geraffineerde olie per dag aan Europa. Ondanks de oorlog en het voornemen van de EU om abrupt een einde te maken aan de afhankelijkheid van Russische olie en gas, heeft het Kremlin geprofiteerd van de hoge wereldprijzen. Ondertussen zoeken de Russen naar nieuwe klanten in Azië. 

Sancties

De inkomsten van het Kremlin laten zien hoe moeilijk het is om een ​​grote olie- en gasmacht als Rusland te straffen. Zelfs met een ernstige verlaging van de olieproductie die dit jaar wordt verwacht, zullen de belastinginkomsten van Rusland "aanzienlijk toenemen tot meer dan $ 180 miljard als gevolg van de piek in de olieprijzen", volgens Rystad Energy, een onafhankelijk onderzoeksbureau dat investeerders adviseert. Dat cijfer ligt 45 procent hoger dan in 2021.

Over het algemeen suggereert het patroon van het tankerverkeer dat de Russische export van ruwe olie met ongeveer 20 procent is gedaald; een bescheiden daling gezien de wereldwijde sancties. Een studie in The Washington Post liet zien dat ruwe-olietankers die vertrekken uit Russische havens daalden van gemiddeld 17 per dag tot 13 per dag, nadat de Amerikaanse sancties op 8 maart waren aangekondigd. 

Aziatische klanten

Rusland heeft olie verkocht aan India en China, die grote, snelgroeiende economieën hebben en internationale sancties in verband met de oorlog hebben genegeerd. 

India's aankopen van Russische olie, die ooit minder dan 3 procent van India's consumptie uitmaakten, zijn enorm gestegen. 

China was al de grootste Aziatische klant van Rusland, en heeft veel olie nodig om zijn snelgroeiende auto- en petrochemische industrie van brandstof te voorzien. 

Maar de Aziatische markten hebben hun beperkingen voor Rusland. Er zijn niet veel pijpleidingen in de regio, wat betekent dat olietankers lange reizen moeten maken om hun ladingen af ​​te leveren. Na verloop van tijd zou dat een financiële tol kunnen eisen voor Rusland. 

Permanente schade

Daria Melnik, senior analist bij Rystad Energy, zegt dat de Russische productie in 2030 2 miljoen vaten per dag lager zal zijn dan voor de oorlog - het resultaat van permanente schade door het stilleggen van de productie in putten die niet kunnen worden hersteld. 

"In deze vroege fase van sancties en embargo's zal Rusland profiteren, aangezien hogere prijzen betekenen dat de inkomsten aanzienlijk hoger zijn dan in de afgelopen jaren", zei Melnik in een rapport. "Het veranderen van de export naar Azië zal tijd en enorme investeringen in infrastructuur vergen. Op de middellange termijn zal dit de Russische productie en inkomsten snel doen dalen." 

Koers en grafiek CFD op Brent olie

Brent olie CFD long of short


Gratis nieuwsbrief

Schrijf in op onze gratis crypto nieuwsbrief

Elke week in jouw mailbox: een overzicht van het cryptocurrency nieuws en besprekingen van individuele aandelen.
Ik geef toestemming om mijn e-mail te bewaren
 

Succesvol beleggen

In 10 stappen succesvol beleggen

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu