Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Solana opnieuw urenlang offline

Solana opnieuw urenlang offline

Solana opnieuw urenlang offline

zondag 01 mei 2022 - door Redactie

De Solana blockchain is gisteren weer zeven uur offline geweest door een toevloed aan transacties.


Solana wordt vaak voorgesteld als het nieuwe layer 1 blockchain protocol dat zeer snel veel transacties kan verwerken tegen lage transactiekosten. Het wordt bijvoorbeeld ook naar voren geschoven om de handel in NFT's sneller en goedkoper te maken, wat bij Ethereum niet het geval is. De marktleider OpenSea biedt daarom sinds kort ook Solana NFT's aan.

Stabiliteit

Een nadeel van Solana is wel het gebrek aan stabiliteit. Hoewel de Bitcoin of Ethereum blockchain soms vol loopt met transacties, waardoor het verwerken trager gaat, zijn deze blockchains nog nooit offline geweest. Solana heeft in het verleden al wel te kampen gehad met grootschalige pannes. In september 2021 ging Solana 20 uren offline, waarbij de node operatoren een patch moesten installeren om opnieuw te kunnen opstarten.

Ook gisteren was Solana weer zo'n 7 uren uit de lucht. Deze keer liep het mis bij Candy Machine, een tool die gebruikt wordt om NFT's te minten. Bots zorgden voor een enorme toename in het aantal transacties, waardoor het netwerk offline ging. Er zouden per seconde zo'n 4 miljoen transacties verstuurd zijn, goed voor zo'n 100 gigabyte aan data.

De validator nodes konden de toevloed aan transacties niet verwerken en het netwerk ging zo 'out of consensus'. Dit betekent dat er onder de nodes geen overeenstemming meer was over wat nu juist geldige transacties waren. Het maken van nieuwe blokken werd zo onmogelijk en het hele netwerk ging daardoor plat. Mensen die een node hebben draaien werden daarom gevraagd om hun node opnieuw op te starten en na zo'n 7 uren kwam het Solana netwerk opnieuw online.

Heropstart

De node bezitters hebben via de Solana Discord afgesproken om gewoon opnieuw op te starten, zonder een patch om een nieuwe downtime te voorkomen. Er was nog discussie over het tijdelijk weigeren van transacties van Candy Machine, maar dat zou betekenen dat er censuur wordt toegepast. Een belangrijke bestaansreden van blockchain projecten is namelijk dat ze 'censorship resistant' zijn en dat niemand transacties mag tegenhouden.

Koers reageert amper

Door de downtime ging de Solana koers met zo'n 10% onderuit, maar ondertussen is de koers alweer hersteld. Crypto beleggers zien blijkbaar geen graten in de regelmatig terugkerende problemen bij Solana.

Solana blijft uiteraard een altcoin met een hoog risico.

Solana grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu