Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is GameFi en hoe geld verdienen met Play-to-Earn games?

Wat is GameFi en hoe geld verdienen met Play-to-Earn games?

Wat is GameFi en hoe geld verdienen met Play-to-Earn games?

woensdag 13 april 2022 - door Redactie

Sinds de komst van de blockchaintechnologie zijn een hoop industrieën veranderd. Dat geldt niet alleen voor bijvoorbeeld de bankensector, waar crypto een hoop veranderd heeft.


Ook de gamingindustrie ondergaat een flinke metamorfose sinds games naar de blockchain zijn verplaatst. Deze verplaatsing stelt gebruikers in staat geld te verdienen met het spelen van een game. En daar is ontzettend veel vraag naar. We leggen je hieronder meer uit over wat GameFi precies is en op welke manieren je geld kunt verdienen met Play-to-Earn games.

Wat is GameFi?

GameFi is de afkorting van ‘Game Finance’. Het gaat hier over games die op de blockchain draaien en zijn gecombineerd met decentralized finance (DeFi). Dit zorgt ervoor dat een complete economie achter dit soort games kan draaien. Dat geldt niet voor de uitgever van de game, maar voor de spelers. Dit soort games worden ook wel Play-to-Earn (P2E) games genoemd. Gebruikers kunnen namelijk geld verdienen met het spelen van deze games.

Een P2E-game draait op de blockchain. Iedere ontwikkelaar kan zo’n game ontwikkelen, omdat de blockchain open-source is. Het decentrale karakter van de blockchain zorgt ervoor dat ook de applicaties, en dus de GameFi-games, decentraal worden. Er is geen centraal bestuur dat zelfstandig kan bepalen hoe de toekomst van een game eruit ziet. In de meeste gevallen wordt er gebruik gemaakt van een DAO (Decentralized Autonomous Organization). Dit laat mensen die in het bezit zijn van de cryptocurrency van een project meebeslissen over de verdere ontwikkelingen.

De gegevens van gebruikers worden op de blockchain bewaard en zijn beveiligd door middel van cryptografie. Alleen degene die in het bezit zijn van de juiste public en private key kunnen dus bij hun gegevens komen. Gebruikers hoeven zich dus geen zorgen te maken over de veiligheid van hun gegevens. Bedrijven of andere partijen kunnen deze data niet doorverkopen met winstoogmerk.

Play-to-Earn staat nog in zijn kinderschoenen

Ondanks de stijgende populariteit, is het belangrijk te benoemen dat GameFi nog in zijn kinderschoenen staat. Er is nog veel ontwikkeling nodig voordat deze sector de traditionele gamingindustrie voorbij streeft. In het verleden is al vaker gebleken dat smart contracts bijvoorbeeld nog niet veilig genoeg zijn. Kwetsbaarheden zorgden ervoor dat miljoenen euro’s aan cryptocurrency werd buitgemaakt door criminelen.

De metaverse speelt een grote rol binnen GameFi

De metaverse is een virtuele 3D-wereld die je kunt betreden met een AR- en VR-bril. Door deze bril op te doen, lijkt het alsof je jezelf in een andere ruimte bevindt. Veel games maken gebruik van deze technologie waardoor je als speler het gevoel hebt jezelf in de game te bevinden.

Middels een ingebouwde microfoon en speaker kun je met andere gebruikers in de metaverse communiceren. Een metaverse kan namelijk door meerdere mensen op hetzelfde moment betreden worden. Hierdoor is het ook mogelijk om games tegen anderen te spelen.

Hoe kun je geld verdienen in een P2E-game?

Gebruikers van een game kunnen geld verdienen door simpelweg het spel te spelen. Omdat GameFi-games op de blockchain draaien, zullen gebruikers geen fiat valuta’s ontvangen. Zij kunnen daarentegen cryptocurrencies verdienen.

Iedere game heeft eigen regels voor het verdienen van crypto. Sommige games zullen hun gebruikers belonen wanneer ze zo lang mogelijk online zijn. Andere games laten hun gebruikers een gevecht tegen andere gebruikers aangaan, waarna de winnaar een beloning in de vorm van tokens ontvangt.

Wanneer een speler cryptocurrencies heeft ontvangen, kan hij deze doorverkopen op een exchange of marktplaats. Op deze manier kan de gebruiker euro’s of dollars verdienen met het spelen van Play-to-Earn games.

NFT’s verdienen met Play-to-Earn games

Het ontvangen van cryptocurrency kan een aardig zakcentje opleveren, maar de grootste winsten zijn te behalen met NFT’s. Dit zijn crypto tokens die van elkaar te onderscheiden zijn. Iedere NFT heeft namelijk een unieke eigenschap, zoals een ID-nummer, waarmee de NFT onderscheiden kan worden van andere NFT’s. In zo’n NFT kunnen verschillende soorten data opgeslagen worden. Denk aan een afbeelding (NFT-art), video, muziek, teksten, programmeercode, etc.

Veel games slaan in-game voorwerpen als NFT op. Denk bijvoorbeeld aan armour (zoals schoenen, helmen of een broek) en wapens (zwaarden, guns of handboog). Maar ook kan de character van een speler als NFT opgeslagen worden. Dit betekent dat het uiterlijk (de skin) van een speler als NFT op de blockchain is opgeslagen.

In de meeste gevallen zijn een beperkt aantal van deze NFT’s beschikbaar. Dit kan bepaalde voorwerpen ontzettend zeldzaam en waardevol maken. De afgelopen jaren zijn dan ook steeds vaker in-game NFT’s verkocht voor honderdduizenden en soms miljoenen euro’s.

Bekende Play-to-Earn games die op de blockchain draaien

Op dit moment zijn er veel Play-to-Earn games. Daarvoor was Axie Infinity de eerste Play-to-Earn game die wereldwijd populair werd. Vanaf toen kwamen steeds meer GameFi-games naar de blockchain toe, welke bijna allemaal op de blockchain van Ethereum draaien. Zo’n game is namelijk niets minder dan een decentrale applicatie (dApp). En laat Ethereum nu net de grootste blockchain zijn die ondersteuning biedt voor smart contracts (waar dApps op draaien).

Axie Infinity

Gebruikers kunnen in Axie Infinity een ‘Axie’ opvoeden. Dit is een virtueel diertje dat als NFT op de blockchain draait. Door het diertje speciale tokens te geven, welke dienen als voeding en energie, kun je het beestje laten groeien. Het is ook mogelijk om gevechten tegen andere Axies aan te gaan, om zo tokens te winnen, en nieuwe Axies te creëren door ze te fokken. Je kunt als gebruiker geld verdienen door je tokens of een Axie te verkopen op een NFT-marktplaats.

Wil je investeren in Axie Infinity? Dat kun je doen door de AXS-cryptocurrency te kopen. Je koopt Axie Infinity (AXS) hier bij Bitvavo.

Decentraland (MANA)

Decentraland is een van de meest gespeelde DeFi-games, en lijkt erg veel op Minecraft. Je kunt hier met een character door een virtuele wereld lopen en stukken grond aanschaffen. Deze stukken grond heten LAND, en worden als NFT op de blockchain bewaard. Je kunt vrijwel alles op deze stukken LAND bouwen.

Wil je investeren in Decentraland? Dat kun je doen door de MANA-cryptocurrency te kopen. Je koopt Decentraland (MANA) hier bij Bitvavo.

Natuurlijk zijn er nog veel meer Play-to-Earn games. De volgende games zijn de grootste games op basis van marktkapitalisatie binnen deze sector:

  • Thetan Arena (THG)

  • Verasity (VRA) - De VRA crypto van Verasity koop je bij Coinmerce.

  • Gala (GALA) - De GALA crypto van Gala koop je bij Bitvavo.

  • Alien Worlds (TLM) - De TLM crypto van Alien Worlds koop je bij Binance.

  • Enjin Coin (ENJ) - De ENJ crypto van Enjin Coin koop je bij Bitvavo.

  • Aavegotchi (GHST) - De GHST crypto van Aavegotchi koop je bij Bitvavo.

  • The Sandbox (SAND) - De SAND crypto van The Sandbox koop je bij Bitvavo.

Conclusie

De gamingindustrie zal de komende jaren een grote verandering doorgaan nu GameFi steeds populairder wordt. GameFi zorgt voor een complete economie achter games, waarmee iedereen geld kan verdienen door het spelen van zogeheten Play-to-Earn games. Gebruikers kunnen bepaalde handelingen en acties uitvoeren om zo cryptocurrencies en NFT’s te verdienen.

Deze cryptocurrencies kunnen verkocht worden op een exchange, maar hebben ook altijd een functie binnen het spel. Hierdoor kunnen dit soort munten en tokens gewild zijn. Je kunt echter het meeste geld verdienen met NFT’s. Speciale in-game voorwerpen en spelers zijn als NFT opgeslagen. Omdat NFT’s uniek en van elkaar te onderscheiden zijn, kan schaarste ontstaan. In het verleden zijn GameFi-NFT’s soms voor honderdduizenden of miljoenen euro’s verkocht.

Axie Infinity was het eerste Play-to-Earn spel dat op grote schaal bekendheid kreeg. Vanaf dat moment zijn er steeds meer Game-Fi games op de markt gekomen. Decentraland (MANA), The Sandbox (SAND), Enjin Coin (ENJ) en Aavegotchi (GHST) zijn maar een enkele van de GameFi games waar je ook in zou kunnen investeren.

MANA grafiek in euro



Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Crypto koersen


Populair op Beleggenonline






Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.



Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu