woensdag 08 december 2021 - door Redactie
Gisteren werd een oproep gedaan naar getuigen van een $5 wrench attack. Afgelopen zomer werd een Nederlander thuis mishandeld en gedwongen om de pincode van zijn hardware wallet te geven.
Een $5 wrench attack is een overval die gedaan kan worden met een moersleutel van 5 dollar. Criminelen breken thuis bij je in, bedreigen en mishandelen je tot je de paswoorden van een online wallet geeft of de code van een hardware wallet. Dergelijke overvallen komen steeds vaker voor. Onlangs was er nog het verhaal van een crypto trader die gekidnapt werd in Hong Kong.
Ook in Nederland hebben criminelen cryptomunten ontdekt. In Opsporing Verzocht werd gisteren meer informatie gegeven over een aanval in Nederland. Afgelopen zomer werd een 39-jarige man overvallen door drie criminelen. Ze hadden zich vermomd als monteurs die een storing zouden komen oplossen. Ze grepen de man bij de keel en mishandelden hem. Ze gingen door tot ze de pincode van de Ledger hardware wallet vrijwel letterlijk uit de man geslagen hebben. Gezien cryptocurrency transacties niet teruggedraaid kunnen worden, waren de dieven tevreden wanneer ze de cryptomunten naar een eigen wallet verstuurd hadden.
Volgens de politie weet het slachtoffer niet hoe de criminelen hem gevonden hebben. Hij had wel met een aantal mensen gesproken over zijn investeringen en mogelijk is die informatie via-via bij de overvallers terecht gekomen.
Eind december raakte bekend dat de systemen van Ledger, de Franse fabrikant van hardware wallets, gehackt waren. De adressen van zo'n 270.000 klanten werden op het internet gelekt en vrijwel meteen doken er getuigenissen op van mensen die met de dood bedreigd werden. Mogelijk is de overval dan ook een gevolg van dit datalek.
Omdat de cryptocurrency transacties vaak publiek raadpleegbaar zijn, kunnen geldstromen relatief makkelijk opgevolgd worden. De politie zegt dat ze kunnen zien waar de cryptomunten geweest zijn en beweert dat een deel van de fondsen al geblokkeerd is. Mogelijk werden de cryptomunten naar een exchange gestuurd waarna deze van de politie de opdracht kreeg om de wallet te bevriezen. Op deze manier zijn de criminelen ook de controle kwijt over dit deel van de buit.
Een eerste simpele tip is om niet te praten over jouw investeringen in cryptocurrency. Hoe meer je hierover praat met vrienden of kennissen, hoe sneller ook andere mensen zullen weten dat je cryptomunten koopt en bezit. Het is daarom een slecht idee om op te scheppen over hoeveel bitcoin jij bezit.
Een andere tip kan zijn om de aandacht niet te trekken op het feit dat je belegt in crypto. Een Lamborghini kopen met een nummerplaat ETH, BTC, TOTHEMOON of iets dergelijks zal je in het middelpunt van de belangstelling plaatsen. Opvallende kleding dragen met logo's van cryptomunten of exchanges zal ook de aandacht trekken van criminelen die slachtoffers zoeken.
Hoewel de criminelen in het verhaal hierboven zich vermomd hadden als monteurs, gebeuren er ook veel homejackings door gewoon in te breken in jouw woning. Een alarmsysteem is dan ook geen overbodige luxe om dieven af te schrikken.
Het is een goed idee om jouw cryptomunten te spreiden over verschillende exchanges en hardware wallets. Deze bewaar je ook best op verschillende locaties. Een kluis huren is een prima optie: daar kan je niet zomaar binnenlopen op elk moment van de dag.
Je zou ook kunnen overwegen om een dummy wallet te voorzien. In dat geval koop je bijvoorbeeld een extra Ledger waar je een klein deel van jouw cryptomunten op zet. Vervolgens moet je bij een overval de criminelen overtuigen dat je verder geen cryptomunten meer bezit, omdat je bijvoorbeeld alles opgekocht of vergokt hebt. De kans is trouwens groot dat de criminelen al tevreden zijn als ze een dergelijk toestel te pakken krijgen. Dit kan zeker zo zijn als ze jouw adres te pakken hebben gekregen van het datalek bij Ledger.
Een Ledger toestel koop je voor pakweg 150 euro, dus als je veel cryptocurrency bezit is dit maar een kleine investering. Met enkele honderden euro's koop je dus enkele verschillende hardware wallets om jouw vermogen in cryptocurrency te spreiden.
Bij een multisig wallet moeten verschillende mensen of apparaten een transactie ondertekenen. Zelfs als de dieven 1 hardware wallet en pincode te pakken krijgen, zullen ze de cryptomunten niet naar hun wallet kunnen verzenden. Dit voorkomt een zogenaamde 'single point of failure'. Als al jouw cryptomunten op 1 hardware wallet staan, dan ben je alles kwijt wanneer overvallers de controle over het apparaat krijgen. Bij een "2-of-3" opstelling kan je een wallet waarover je de controle kwijt bent eenvoudigweg vervangen door een nieuwe.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".