Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is Web3 en hoe ziet dit eruit?

Wat is Web3 en hoe ziet dit eruit?

Wat is Web3 en hoe ziet dit eruit?

donderdag 17 maart 2022 - door Matt

Steeds meer mensen hebben het over Web3, de volgende fase in de ontwikkeling van het internet.

De blockchain technologie speelt een grote rol binnen Web3, en wordt dan ook gezien als de basis hiervan. Alles dat onder Web3 valt maakt namelijk gebruik van de blockchain technologie, of een vorm hiervan. We leggen je hieronder precies uit wat Web3 is en wat hier allemaal mee mogelijk is.

Wat is Web3?

Web3, of ook wel eens Web 3.0 genoemd, zou je de nieuwe verschijningsvorm van het internet kunnen noemen. Deze nieuwe vorm staat echter nog niet volledig op poten, we bevinden ons namelijk nog in de ontwikkeling ervan. Ontwikkelaars zijn bezig met de ontwikkeling van Web3, en we weten daarom ook nog niet precies hoe het eruit gaat zijn.

Het belangrijkste kenmerk van Web3 is dat mensen weer in controle zijn over de data die ze online genereren. Maar ook komen mensen door Web3 meer in controle over bijvoorbeeld hun financiën.

Het draait er dus in essentie om dat de macht en controle wordt weggenomen bij grote bedrijven, overheden en instellingen, waarna deze wordt teruggegeven aan de mensen.

Gavin Wood, mede-oprichter van Ethereum (ETH), heeft de term Web3 bedacht. Daar blijft zijn bijdrage niet bij, want met het werk dat hij voor Ethereum heeft verzet, kan Gavin Wood gezien worden als een belangrijk persoon die grote bijdrages heeft geleverd aan de ontwikkeling van Web3. De blockchain van Ethereum wordt door een groot aantal decentrale applicaties gebruikt. Al deze applicaties dragen op hun beurt ook weer bij aan Web3.

Web1 en Web2 zijn de voorlopers van Web3

Door te kijken naar de voorlopers van Web3, zal het makkelijker worden om te begrijpen wat Web3 eigenlijk is en waarom het door veel mensen als een belangrijke ontwikkeling wordt gezien.

Web1 is de eerste vorm van het internet. Hiertoe vallen voornamelijk simpele applicaties en protocollen. Denk bijvoorbeeld aan websites die zijn gebouwd met HTML, CSS en PhP. In de tijd van Web1 waren er nog geen programmeertalen die voor complexere zaken konden worden gebruikt. Een Web1-website geeft daarom ook alleen informatie weer, en gebruikers kunnen hier niet mee communiceren.

Hierna komt Web2, waar gebruikers kunnen communiceren en interageren met applicaties. Grote websites als Twitter, Facebook en Google zijn voorbeelden van Web2. Gebruikers kunnen via deze platformen communiceren met andere gebruikers. Of kunnen bepaalde diensten gebruiken in de vorm van een applicatie. Denk bijvoorbeeld aan het berekenen van de prijs en het afsluiten van een verzekering. Dit gebeurt volledig via de applicatie.

Een nadeel van Web2 is dat de data van de gebruikers in beheer is van grote techbedrijven en overheden. Zij bewaren data op hun eigen servers, waarna lastig gecontroleerd kan worden of zij zich aan de regels houden. Zo is eerder al gebleken dat Facebook gegevens van gebruikers tegen de regels in had doorverkocht, wat voor een grote deuk in het vertrouwen van deze bedrijven heeft gezorgd.

Waarom wordt Web3 de ‘nieuwe generatie van het internet’ genoemd?

De vorige generatie van het internet, Web2, stond in het teken van communiceren en interageren met webapplicaties. Deze applicaties werden echter aangeboden door grote centrale bedrijven die ook de data van gebruikers bewaren.

Al snel kwam het probleem dat het moeilijk bleek te zijn om te controleren of deze bedrijven wel op de juiste manier omgingen met de data van gebruikers. Meer en meer schandalen kwamen in het nieuws, en bleek dat bedrijven data niet goed hadden beveiligd of het doorverkochten voor eigengewin.

Web3 moet dit probleem oplossen door de controle en macht over data weer in handen van de gebruikers te leggen. Daarom wordt Web3 ook wel de nieuwe generatie van het internet genoemd.

Hoe werkt Web3?

Web3 kan gebruik maken van de blockchain technologie. De blockchain bestaat uit een groot netwerk van computers die met elkaar zijn verbonden. In een publieke blockchain mag iedereen zo’n computer aan het netwerk toevoegen (in een private blockchain is dat niet mogelijk). Op alle computers wordt de data van gebruikers opgeslagen.

De eigenaren van deze computers kunnen niet bij de data van andere gebruikers komen. De data is namelijk beveiligd met cryptografie, wat een versleuteling mechanisme is. Bij het opslaan van de data wordt de data omgezet naar een code, wat je kunt vergelijken met een soort geheimtaal.

Dit geheimtaal is alleen te ontcijferen wanneer iemand in bezit is van de twee juiste sleutels. Eén van deze sleutel, de public key, is publiekelijk bekend. De andere sleutel, de private key, is alleen bij de eigenaar bekend. Hierdoor hebben alleen de eigenaren van bepaalde data er toegang toe.

Op sommige blockchains, zoals Ethereum en Solana, kunnen applicaties draaien. Dit zijn decentrale applicaties (dApps), waarvan de code op de blockchain wordt bewaard. Iemand kan vervolgens gebruik maken van de applicatie door de code op te vragen vanuit een speciale dApp-browser. De data die ze genereren wordt opgeslagen op de blockchain en versleuteld met cryptografie.

Wat valt er onder Web3?

Het idee achter Web3 is om gebruikers meer controle en macht te geven over hun eigen data, zodat grote bedrijven dit niet kunnen misbruiken. Dit kan vervolgens in verschillende vormen uitgewerkt worden, waarvan onderstaande het bekendst zijn.

Cryptocurrency

Het bekendste onderdeel van Web3 is waarschijnlijk cryptocurrency. Dit is een digitale vorm van geld die niet wordt beheerd door een centrale instelling, zoals een bank. In plaats daarvan zijn de gebruikers ervan verantwoordelijk voor de werking ervan. Zij kunnen deelnemen aan het netwerk van de blockchain om transacties te verwerken. Niemand in het netwerk heeft meer rechten of macht dan andere deelnemers, waardoor cryptocurrencies gedecentraliseerd zijn.

Cryptocurrencies geven mensen weer controle over hun financiën. Zo kan niemand, zoals een overheid, bepalen meer geld bij te drukken waardoor het geld van mensen in waarde daalt (door inflatie). De gebruikers van cryptocurrencies bepalen zelf hoe de toekomst van een cryptocurrency eruit ziet.

Metaverse

De metaverse is een virtuele wereld die je kunt betreden met een speciale VR-bril. Het lijkt dan alsof je daadwerkelijk in een andere wereld aanwezig bent. Vervolgens kun je communiceren met andere gebruikers, wat voor veel doeleinden gebruikt kan worden. Denk aan het houden van een online vergadering, feestje of concert.

Alle data die gebruikers produceren in de metaverse worden bewaard op de blockchain. Alleen gebruikers die de juiste sleutels hebben kunnen bij deze data komen. Hierdoor kunnen bedrijven of andere mensen geen misbruik maken van andermans data.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je kiest voor een metaverse die op een publieke blockchain draait. Zo is Meta, het bedrijf achter Facebook, bijvoorbeeld bezig met de ontwikkeling van een eigen metaverse. Je kunt waarschijnlijk wel raden dat je data in deze metaverse zonder twijfel doorverkocht gaat worden.

NFT’s

NFT’s (non-fungible tokens) zijn tokens die uniek en van elkaar te onderscheiden zijn. Het is mogelijk om fysieke voorwerpen om te zetten naar een NFT, wat tokenization wordt genoemd. Door iets te tokenizen, kun je het eigendomschap van het voorwerp laten vastleggen op de blockchain. De eigenaar van de NFT is dan ook eigenaar van het voorwerp.

Overigens komen NFT’s in ontzettend veel verschillende vormen voor. Zo wordt het gebruikt voor de creatie van kunstwerken (NFT-art) en in games die op de blockchain draaien. In-game voorwerpen worden als NFT opgeslagen waardoor ze uniek zijn en tot één eigenaar behoren.

Conclusie

Web3 is de nieuwe generatie van het internet, waarbij mensen weer controle en macht krijgen over hun eigen online data. Data die werd geproduceerd in Web2, was in beheer van grote techbedrijven als Google, Facebook en Twitter. Gebruikers wisten niet wat deze bedrijven met hun data doen, omdat ze hier simpelweg geen toezicht over hadden.

Cryptocurrencies, NFT’s en de metaverse zijn populaire vormen van Web3. Deze producten hebben één ding gemeen: mensen hebben er volledig controle over. Er is niet één centrale instelling die voor de levering van de dienst en het beheer van de gegevens zorgt. Dit wordt mogelijk gemaakt door de blockchain, waar deze producten op draaien.

De blockchain bestaat uit een decentraal netwerk van computers die de data van gebruikers bewaren. Alleen de rechtmatige eigenaar van de data kan bij deze gegevens komen, omdat alle data is versleuteld met cryptografie. Je kunt de blockchain daarom ook zien als de basis van Web3.

MANA grafiek in euro

Finst



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu