maandag 14 maart 2022 - door Redactie
Er was de voorbije dagen wat onrust ontstaan over Europa dat mogelijk Proof-of-Work cryptomunten zou gaan verbieden.
In het Europees Parlement werd vandaag gestemd over het ontwerp van de bekende Markets in Crypto Assets regulering (MiCA). Dit moet binnen enkele jaren uitmonden in eengemaakte Europese wetgeving die de cryptomarkt zal reguleren.
In het ontwerp zat ook een passage over Proof-of-Work, een consensus mechanisme dat veel elektriciteit verbruikt en waarvan tegenstanders zeggen dat het bijdraagt aan de opwarming van de aarde. We hebben hier reeds eerder het elektriciteitsverbruik van bitcoin toegelicht en aangetoond dat nuancering nodig is. Bitcoin mining kan zelfs ingezet worden als alternatief voor flaring of affakkelen, waardoor veel minder methaan in de atmosfeer terecht komt.
Het Europees Parlement heeft het vraagstuk over bitcoin mining nu doorverwezen naar de EU taxonomy, een classificatie systeem dat bepaalt of een activiteit duurzaam is of schadelijk voor het milieu. Onlangs werden gascentrales en nucleaire centrales op deze manier door Europa ook als duurzaam benoemd. Het is dus niet ondenkbaar dat bitcoin mining op dezelfde manier als een duurzame activiteit zal bekeken worden. Het kan dan belangrijk zijn dat hernieuwbare energie wordt gebruikt om te mijnen en dat bijvoorbeeld de restwarmte nuttig wordt gebruikt. Denk aan het verhaal van Bitcoin Bloem, waar de warmte van een mijner gebruikt wordt om een kas te verwarmen om bloemen te telen.
De Europarlementsleden zeggen dat andere activiteiten zoals videogaming, entertainment of data centers ook veel energie nodig hebben. Ze vragen aan de Europese Commissie om wetgeving uit te werken die voor alle sectoren duidelijkheid zal scheppen over welke stappen er moeten ondernomen worden om de klimaatdoelstellingen van 2030 te kunnen halen.
Met MiCA probeert de EU uniforme regels in te voeren, net zoals de VS dat beoogt in het Executive Order dat Biden vorige week tekende.
MiCA zorgt voor een wettelijk kader om de uitgifte van cryptovaluta te reguleren, maatregelen te treffen tegen marktmanipulatie, witwassen, terrorisme financiering en andere criminele activiteiten. Consumenten zullen beter op de hoogte moeten gebracht worden over de risico's en kosten.
Volgens het voorstel zal ESMA (European Securities and Markets Authority) het toezicht uitoefenen op asset backed tokens, terwijl de EBA (European Banking Authority) toezicht zal uitoefenen op digitaal geld.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".