Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Westerse sancties zetten Rusland onder druk

Westerse sancties zetten Rusland onder druk

Westerse sancties zetten Rusland onder druk

dinsdag 01 maart 2022 - door Redactie

De koers van de Russische roebel is gecrasht en de internationale tegoeden van de Russische centrale bank worden bevroren.

De centrale bank van Rusland bezit voor ongeveer 630 miljard dollar activa die in het buitenland worden aangehouden. Het gaat daarbij over waardepapier in euro of dollar en cash in vreemde valuta. Zowat heel het Westen reageert op de Russische inval in Oekraïne en blokkeert de tegoeden van de Russische centrale bank. Op deze manier heeft ze geen toegang meer tot deze fondsen, die ze nodig heeft om de koers van de roebel te kunnen ondersteunen.

Verder bezit Rusland nog veel goud en waardepapier in Chinese renminbi. Dat maakt Rusland veel afhankelijker van China, waar dit laatste land uiteraard van zou kunnen profiteren.

In Rusland breekt ondertussen de paniek uit en proberen mensen cash geld af te halen van hun bankrekening. De Russische centrale bank heeft de intrestvoet al opgetrokken naar 20% en shortsellen van aandelen werd verboden, waarna de Russische aandelenbeurzen zelfs gesloten werden.

De autoriteiten hebben ondertussen al gezegd dat ze kunnen overgaan tot het nationaliseren van het geld dat buitenlandse mensen of bedrijven in Rusland aanhouden. Ook deze partijen zoeken nu naar een vluchtroute en cryptomunten lijken daar een oplossing voor te bieden.

Bitcoin in het middelpunt van de belangstelling

De Russische elite zou zich ondertussen naar bitcoin wenden om mogelijke sancties te kunnen ontlopen. Ze zien namelijk hun tegoeden op buitenlandse bankrekeningen geblokkeerd worden. Maar bitcoin is uiteraard censuurbestendig en niemand kan een self-hosted wallet blokkeren. Het geeft rijke Russen dus de mogelijkheid om te blijven investeren in het buitenland zonder dat ze een beroep moeten doen op banken.

Om diezelfde reden wordt in Oekraïne ook gekeken naar bitcoin om donaties te ontvangen. Bitcoin is een grenzeloos netwerk en waarde kan dus makkelijk verplaatst worden van een inwoner uit het buitenland naar een wallet die beheerd wordt in Oekraïne. Het voorkomt dat donaties geblokkeerd worden door bekende crowdfunding websites die niet willen dat er met het gedoneerde geld wapens worden gekocht.

Bitcoin komt nu duidelijk in beeld als een open monetair netwerk om waarde te verplaatsen, dat door vriend en vijand kan gebruikt worden. Het valt nog af te wachten hoe Westerse overheden hier op gaan reageren met eventueel bijkomende regulering voor de crypto exchanges.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu