Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Overheid heeft geen controle over decentrale activa

Overheid heeft geen controle over decentrale activa

Overheid heeft geen controle over decentrale activa

woensdag 23 februari 2022 - door Redactie

In een poging om het protest van de truckers te breken, probeert Canada de bankrekeningen en crypto accounts van de betogers te bevriezen.

Canada wordt al een tijdje geteisterd door protesten van misnoegde truckers, die de maatregelen en het vaccinatiebeleid rond het coronavirus aan de kaak stellen. In een poging om het Freedom Convoy protest te breken, werd de Emergencies Act bovengehaald. Hiermee kunnen bankrekeningen of zelfs crypto accounts van de betogers geblokkeerd worden.

Donaties

Om het wekenlange protest mogelijk te maken was er een Gofundme campagne opgezet, die op korte tijd 9 miljoen dollar kon verzamelen. Onder druk van Ottawa blokkeerde de crowdfunding website de campagne, zodat de betogers dit geld niet konden opvragen.

Vrij snel daarna werden er donaties in bitcoin opgezet en werd er al snel een miljoen dollar verzameld.

Blokkeren rekeningen

Onder de Emergencies Act kan de overheid banken opleggen om de rekeningen van de betogers te blokkeren. Omdat er al veel donaties in cryptocurrency gemaakt werden, richt de overheid zijn pijlen ook op de cryptocurrency exchanges. Ook zij worden opgelegd om de accounts van betogers te bevriezen.

Decentrale wallets kunnen niet geblokkeerd worden

De self-custodial wallet Nunchuk kreeg de vraag van de Canadese justitie om informatie over gebruikers op te geven en de wallets te blokkeren. Het bedrijf liet meteen weten dat dit niet mogelijk is. De private keys zijn in handen van de gebruikers en niemand kan een dergelijke wallet dus blokkeren.

Ook Kraken CEO Jesse Powell en Coinbase CEO Brian Armstrong moeten gevolg geven aan de eisen van Canada en moeten dus accounts blokkeren wanneer de overheid het vraagt. Beide CEO's onderstreepten op Twitter daarom het belang van self-custodial wallets, zoals hardware wallets die volledig onder controle van de gebruiker vallen.

De Ontario Securities Commission heeft ondertussen al de tweets van Powell en Armstrong bij de politie gemeld, omdat ze vinden dat de topmannen ongeloorloofd advies geven over hoe mensen de maatregelen van de overheid kunnen omzeilen.

Peer-to-peer betalingen

Wie bitcoin heeft op een self-custodial wallet kan hiermee steeds coins versturen naar een andere wallet. Je kan op die manier altijd terecht bij verkopers die bitcoin aanvaarden. Via het Lightning netwerk kan je zelfs makkelijk en razendsnel betalen tegen verwaarloosbare kosten. De overheid kan dit soort van betalingen op geen enkele manier voorkomen.

Mensen die hun rekening bij een centrale exchange zien geblokkeerd worden, kunnen uiteraard hun cryptomunten in hun self-custodial wallet niet meer omzetten in fiat geld zoals euro of dollar. De overheid timmert op deze manier de crypto-naar-fiat off-ramps dicht en maakt het voor de betogers toch knap lastig.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu