Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Bitcoin is fundamenteel verschillend van andere crypto

Bitcoin is fundamenteel verschillend van andere crypto

Bitcoin is fundamenteel verschillend van andere crypto

dinsdag 01 februari 2022 - door Redactie

Fidelity publiceerde een rapport waarin het aanvoert dat beleggers bitcoin anders moeten bekijken dan de andere cryptomunten.

Beleggers die besluiten om te investeren in cryptomunten krijgen momenteel de keuze uit duizenden coins. Heel vaak twijfelen ze om in bitcoin te investeren, omdat ze vrezen dat de eerste cryptomunt op technologisch vlak voorbijgestreefd zal worden. Fidelity haalt het voorbeeld aan van MySpace, ooit het leidende sociale netwerk, maar dat op korte tijd ingehaald werd door Facebook. Verder denken beleggers dat bitcoin de grootste stijging al achter de rug heeft en dat ze daarom beter kunnen kiezen voor kleinere altcoins.

Monetair goed

Fidelity zegt in het rapport dat bitcoin moet bekeken worden als een monetair goed, als een oppotmiddel in een wereld die steeds verder digitaliseert. Geen enkel ander digitaal asset zal dat beter kunnen doen dan bitcoin, die over het veiligste en meest decentrale netwerk beschikt.

Fidelity bekijkt welke factoren ervoor zorgen dat iets hard geld wordt. Goud is bijvoorbeeld duurzaam, heeft een lange track record, is zeldzaam en inwisselbaar tegen ander goud. Het is echter moeilijk deelbaar, vaak moeilijk te verplaatsen en voor een leek moeilijk te controleren op echtheid. Bitcoin daarentegen is duurzaam, deelbaar, inwisselbaar tegen andere bitcoins, makkelijk te verplaatsen, makkelijk te controleren op echtheid en bovendien ook erg schaars. Bitcoin heeft alleen nog geen lange track record.

In totaal kunnen er maar maximaal 21 miljoen bitcoin in omloop komen, waardoor het erg schaars is. Volgens Fidelity zou deze hard cap in theorie aangepast kunnen worden, maar in de praktijk is dat haast onmogelijk. Ten eerste moet daarvoor consensus bestaan over het hele decentrale netwerk. De verschillende node operatoren moeten hier namelijk mee instemmen. Er is geen enkele speler of consortium die grote beslissingsmacht bezit. Ten tweede zou een aanpassing van de hard cap negatief zijn voor de bitcoin die de nodes en mijners al bezitten, omdat deze zo minder waard zullen worden. Ze hebben dus geen enkele incentive om dit aan te passen. Sterker nog, ze worden gestimuleerd om de schaarste van bitcoin te beschermen.

Winner takes all

Volgens Fidelity profiteert bitcoin van netwerk effecten. Mensen, bedrijven en landen zien dat anderen gebruik maken van bitcoin. Dit zet hen ertoe aan om dit ook te overwegen. Wanneer meer mensen overtuigd zijn van de monetaire kracht van bitcoin, stijgt de vraag naar bitcoin. Omdat het aanbod vastligt en niet kan reageren op een hogere vraag, zal de prijs stijgen.

Fidelity zegt dat er zo een zelfversterkend effect in gang wordt gezet, dat uiteindelijk voor een 'winner takes all' scenario zorgt. Meer gebruikers zorgen voor hogere prijzen, wat meer mijners aantrekt die investeren in capaciteit en de hashrate zal doen stijgen. Hierdoor wordt het bitcoin netwerk nog veiliger, waardoor het nog aantrekkelijker wordt, zodat er opnieuw nieuwe mensen overtuigd zullen worden van de kracht van bitcoin.

Blockchain trilemma

De rest van de cryptomunten kan bitcoin niet aanvallen op zijn status als monetair goed. Fidelity verwijst daarmee naar het blockchain trilemma. Een gedecentraliseerd netwerk kan maar twee van de volgende drie kenmerken tegelijk leveren: decentralisatie, schaalbaarheid en veiligheid. Wat erg decentraal en veilig is, zal moeilijk schaalbaar zijn. Bij bitcoin wordt er daarom gewerkt op tweedelaagsoplossingen zoals het Lightning Network, die wel voor schaalbaarheid kunnen zorgen.

Concurrende cryptomunten die zich richten op schaalbaarheid zijn daarom vaker minder decentraal. Ze worden vaak zelfs DINO's genoemd: Decentralized In Name Only. Dit betekent dat er toch een soort van centrale partij is die de leiding heeft over het netwerk en beslissingen kan sturen.

De andere cryptomunten zoals Ether hebben uiteraard bestaansrecht omdat ze dingen kunnen doen waarvoor bitcoin niet werd ontwikkeld. Deze projecten lijken meer op tech bedrijven en kan je volgens Fidelity beschouwen als durfkapitaal. We komen zo uit bij een 'multi-chain world', met bitcoin als veilige haven in de wereld van digitale valuta en andere netwerken als Ethereum of Solana waarop verschillende toepassingen kunnen draaien zoals bijvoorbeeld NFT's.

Fidelity besluit dan ook dat bitcoin het startpunt is voor beleggers die blootstelling willen krijgen aan cryptovaluta. Lees meer over bitcoin kopen.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu