Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Maar liefst 90% van alle bitcoin is al gemijnd

Maar liefst 90% van alle bitcoin is al gemijnd

Maar liefst 90% van alle bitcoin is al gemijnd

woensdag 15 december 2021 - door Redactie

In totaal kunnen er maar 21 miljoen bitcoin gemijnd worden. Deze week werd 90% van deze limiet al bereikt. Er zijn nu zo'n 18,9 miljoen bitcoin in omloop.

Toen Satoshi Nakamoto de cryptomunt bitcoin bedacht, legde hij meteen een maximum aantal vast. In tegenstelling tot de centrale banken die massaal geld drukken, kunnen er in totaal maar maximaal 21 miljoen bitcoin in omloop komen. Op moment van schrijven zijn al zo'n 18.901.712 bitcoin gemijnd, waardoor er nog slechts 2.098.287 bitcoin kunnen bij komen.

De bitcoin blockchain werkt met proof-of-work en gemiddeld gezien wordt er elke tien minuten een nieuw block gemaakt waarin transacties verpakt worden. De mijner wordt beloond met 6.25 nieuwe bitcoin, waardoor er momenteel zo'n 900 nieuwe bitcoin per dag bij komen. Om de 210.000 blokken, zo ongeveer om de 4 jaren, wordt deze block reward gehalveerd. Rond 6 mei 2024 zal de block reward zo gehalveerd worden naar 3.125 bitcoin.

Het eerste block, het zogenaamde Genesis Block, werd gemijnd op zaterdag 3 januari 2009. Destijds bedroeg de block reward nog 50 BTC. Op 3 januari 2009 zagen de eerste 50 bitcoin dus het levenslicht en bijna 13 jaar later is al zo'n 90% van de totale voorraad gemijnd. 

Doordat de groei in het aantal bitcoin vertraagt na een halving event, zal de cryptomunt schaarser worden. Een halving zorgt dan historisch gezien ook voor een stijging van de prijs. Na de halving komen er dagelijks immers de helft minder bitcoin bij, wat een heuse aanbodschok is.

Nog tot 2140

Door de opeenvolgende halvings vertraagt de groei nu wel sterk, waardoor het nog lang zal duren vooraleer de laatste bitcoin gemijnd is. Mijners zullen nog tot 2140 beloond worden met nieuwe bitcoin per block. Daarna zullen ze hun inkomsten moeten halen uit transactiekosten. Omdat kleine transacties zich in de toekomst vermoedelijk volledig zullen verplaatsen naar een tweedelaagsoplossing zoals het Lightning network, zullen er on-chain vooral grote transacties plaatsvinden, waarop dus hoge transactiekosten kunnen aangerekend worden.

Werkelijk aantal bitcoin in omloop ligt lager

Er zijn momenteel dus zo'n 18,9 miljoen bitcoin gemijnd, maar het werkelijke aantal dat nog in omloop is ligt wel wat lager. Dit komt omdat heel wat mensen hun private keys zijn kwijtgespeeld van hun wallets. Zo zijn er genoeg verhalen van mensen die voor de fun aan het minen sloegen in de beginjaren. Tegen 50 BTC per block konden zij al snel heel veel bitcoin verzamelen, maar veel konden ze er niet mee doen. Pas vanaf juli 2010 werden er ook bitcoins verhandeld en de prijs was toen $0.0008 per bitcoin. Wie dus 100 BTC had gemijnd, kreeg daar nog geen 10 eurocent voor. Mijners die er de brui aan gaven gooiden hun wallet dan ook vaak weg, waardoor deze bitcoin voor altijd uit omloop zijn genomen.

In de New Yorker stond onlangs het verhaal van James Howells, die in 2009 zo'n 7.500 BTC mijnde op zijn gaming laptop. Op dat moment waren deze bitcoin zo'n 6 euro waard, maar momenteel zijn ze 350 miljoen euro waard. Het mijnen vroeg veel van de processor, waardoor zijn laptop heel warm werd. Hij stopte daarom met het mijnen en een half jaar later had hij limonade gemorst op de laptop waardoor deze onbruikbaar werd. Een deel van wat op de harde schijf kon hij redden en kopiëren naar een Apple computer, maar omdat er op dat moment geen bitcoin versie voor Apple was, liet hij zijn wallet ongemoeid. De man doet de laatste jaren alle moeite van de wereld om zijn harde schijf terug te vinden, die ergens op een stort begraven ligt.

Volgens het analysebedrijf Chainalysis zijn momenteel ongeveer 20% van alle bitcoin verloren omdat mensen niet meer in hun wallet kunnen. In veel gevallen gaat het dan over mensen die hun private key of zelfgekozen wachtwoord niet meer kennen.

De verloren bitcoin worden bekeken als een gift aan alle andere bitcoin bezitters. Doordat ze voor extra schaarste zorgen, wordt de koers van de bitcoin namelijk hoger geduwd, waar hodlers van profiteren.

Lees hier meer over bitcoin kopen.

Bitcoin grafiek in euro

Finst



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu