Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > CZ van Binance vermoedelijk in de top 5 van rijkste mensen

CZ van Binance vermoedelijk in de top 5 van rijkste mensen

CZ van Binance vermoedelijk in de top 5 van rijkste mensen

maandag 10 januari 2022

Changpeng Zhao of CZ, de oprichter van Binance, is de rijkste cryptomiljardair ter wereld.

CZ is een Canadees die in China werd geboren en op zijn 12e verhuisde naar Vancouver. Hij studeerde computer science en werkte ondermeer voor Bloomberg LP. In 2013 werd hij door twee tegenspelers aan een pokertafel overtuigd om geld te investeren in bitcoin. Na wat studeerwerk verkocht hij zijn appartement en ging hij all in op bitcoin. In 2017 richtte hij vervolgens Binance op, een samentrekking van de woorden 'Binary' en 'Finance'.

Succesverhaal

Binance is een echte succesverhaal. De crypto exchange is op enkele jaren tijd uitgegroeid tot de grootste exchange ter wereld. Volgens CoinMarketCap werd op Binance tijdens de afgelopen 24 uren een handelsvolume gerealiseerd van 14,5 miljard dollar  op de spotmarkten. Binance is zo ontegensprekelijk een gigant onder de crypto exchanges. De tweede plaats is weggelegd voor Coinbase met een volume van zo'n 3 miljard dollar. Daarna vinden we FTX op de derde plaats met een volume van bijna 1,5 miljard dollar.

Op de derivatenmarkten zijn de cijfers zo mogelijk nog verbluffender. Binance realiseerde daar in de voorbije 24 uren een volume van zo'n 57 miljard dollar. De tweede plaats is daar weggelegd voor OKEx met een volume van zo'n 15 miljard dollar.

Het succes van Binance heeft ervoor gezorgd dat de 44e jarige CZ op nauwelijks enkele jaren tijd naar de top van de rijkste mensen ter wereld werd gekatapulteerd.

De Bloomberg Billionaires Index

Bloomberg heeft nu voor de eerste keer het vermogen van CZ becijferd en kwam uit op een bedrag van 96 miljard dollar. Bloomberg baseert zich hiervoor op het belang van CZ in Binance. De oprichter zou nog altijd 90% van de aandelen in handen hebben en Binance zou vorig jaar een omzet van meer dan 20 miljard dollar gerealiseerd hebben. Met een vermogen van 96 miljard dollar zou CZ op de elfste plaats staan in de Bloomberg Billionaires Index.

Dit is de officiële top 10 van de Bloomberg Billionaires Index:

 1. Elon Musk (Tesla): 263 miljard dollar
 2. Jeff Bezos (Amazon): 188 miljard dollar
 3. Bernard Arnault (LVMH): 171 miljard dollar
 4. Bill Gates (Microsoft): 135 miljard dollar
 5. Mark Zuckerberg (Facebook / Meta): 124 miljard dollar
 6. Larry Page (Google / Alphabet): 122 miljard dollar
 7. Sergey Brin (Google / Alphabet): 118 miljard dollar
 8. Warren Buffett (Berkshire Hathaway): 116 miljard dollar
 9. Steve Ballmer (Microsoft): 112 miljard dollar
 10. Larry Ellison (Oracle): 107 miljard dollar

De Bloomberg Billionaires Index wordt dagelijks berekend op basis van de aandelenkoersen. De rijkdom van deze miljardairs is namelijk vooral afhankelijk van de prestaties van hun beursgenoteerde bedrijven. 

Een andere crypto miljardair die in de top staat is Brian Armstrong van Coinbase. Hij staat met een geschat vermogen van 8,93 miljard dollar op de 279e plaats. Zolang Binance niet op de beurs staat zal CZ dus niet echt in het lijstje verschijnen. Ondertussen zou Binance US wel aan een kapitaalronde werken en zou het de bedoeling zijn om in een later stadium naar de beurs te trekken.

CZ in de top 5?

Bloomberg geeft wel aan dat er geen rekening werd gehouden met de cryptomunten die CZ bezit. Hij zou alvast een grote positie in bitcoin hebben en uiteraard in BNB, de cryptomunt van Binance. BNB kon in 2017 nog gekocht worden voor minder dan 1 dollar en noteert momenteel rond de 430 dollar. CZ geeft zelf aan dat het grootste deel van zijn vermogen bestaat uit deze cryptomunten. Wanneer dit ook meegeteld wordt, dan zou zijn vermogen uitkomen op zo'n 135 miljard dollar. CZ zou dan even rijk zijn als Bill Gates en tot de top 5 van de rijkste mensen ter wereld behoren.

In reactie op het onderzoek van Bloomberg liet Binance weten dat crypto zich nog in de groeifase bevindt. "Er is een hoge volatiliteit en elk bedrag dat je vandaag hoort kan morgen helemaal anders zijn", klinkt het in een mededeling.

Goede doelen

Changpeng Zhao geeft aan dat hij geen interesse heeft in de miljonairslijstjes en dat hij bereid is om het grootste deel van zijn vermogen weg te schenken aan goede doelen.

Problemen met regulatoren

Binance is snel gegroeid onder het motto 'move fast and break things' en heeft zich de voorbije jaren weinig aangetrokken van regulering. Coinbase koos bijvoorbeeld een andere weg en probeerde zich zoveel mogelijk in regel te stellen.

Bij de start konden klanten bij Binance een rekening openen met alleen maar een email adres en was er alleen crypto tegen crypto handel mogelijk. Klanten verstuurden dus BTC of ETH naar Binance om daarmee vervolgens andere altcoins te kopen. Later werd ook het aankopen van bitcoin met fiat aangeboden.

Compliance

Binance heeft ondertussen begrepen dat het zich zelf ook aan de regels moet houden. Verschillende regulatoren tikten Binance vorig jaar op de vingers en de exchange werkt er sindsdien hard aan om 'compliant' te zijn met de wetgeving.  Pas vrij recent moesten klanten zich identificeren. Zulke KYC is nodig om te voldoen aan de AML richtlijnen die witwassen en terrorisme financiering moeten tegen gaan. Ondertussen wordt er gewerkt aan fysieke kantoren, zodat de exchange aanspreekbaar is. Binance had bij de start namelijk voor een decentrale organisatie gekozen, waarbij iedereen thuis werkt en er dus geen hoofdkwartier is. 

Binance is nu al een tijdje bezig met het verwerven van de nodige goedkeuringen. CZ was enkele weken geleden nog in Brussel om te praten met Europese regulatoren. En onlangs kreeg Binance in Bahrein een vergunning.

BNB grafiek in euroGratis nieuwsbrief

Schrijf in op onze gratis crypto nieuwsbrief

Elke week in jouw mailbox: een overzicht van het cryptocurrency nieuws en besprekingen van individuele aandelen.
Ik geef toestemming om mijn e-mail te bewaren
 

Succesvol beleggen

In 10 stappen succesvol beleggen

Populair op BeleggenonlineBitvavo
 • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
 • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu