zaterdag 09 oktober 2021 - door Redactie
De opgejaagde crypto exchange Binance, die momenteel geen duidelijk hoofdkantoor heeft, is in Ierland een nieuwe structuur aan het oprichten.
Binance is één van de grootste crypto exchanges ter wereld en groeide in een razendsnel tempo. Volgens het motto "let's move fast and break things" trok topman Changpeng Zhao (CZ) zich niets aan van regelgevende instanties en werden nieuwe product categorieën gelanceerd zoals aandelentokens of hefboomproducten. In tegenstelling tot de pure cryptocurrency handel is de handel in dergelijke producten wel degelijk gereguleerd. Onder druk van de regulatoren moest Binance bijvoorbeeld al stoppen met de aandelentokens.
Binance gaf ook steeds aan dat ze, net zoals de blockchain, heel gedecentraliseerd werkten. Medewerkers mochten dus van thuis uit werken en een echt hoofdkwartier is er niet. Voor regulatoren is het dan ook onduidelijk waar ze zich moeten melden in geval van klachten.
CZ is in de afgelopen maanden tot het besef gekomen dat een gedecentraliseerde structuur het bedrijf veel problemen zal blijven bezorgen. Daarom is de topman al lang aan het uitkijken naar landen waar regionale hoofdkwartieren kunnen opgetrokken worden.
Enkele weken geleden werden er door CZ in Ierland drie nieuwe bedrijven opgericht. De topman heeft ondertussen al bevestigd dat deze legale structuur nodig is om aan de wensen van de regulatoren te voldoen. Vanuit Ierland zou Binance makkelijk heel Europa kunnen bedienen. Het is nog uitkijken of Binance zich in de toekomst dan aan alle regeltjes gaat houden.
Om zijn diensten op een legale manier aan te bieden in Nederland zou Binance zich ook moeten registreren bij de DNB. Het bedrijf stuurt immers Nederlandstalige marketingmails, wat verboden is zonder een dergelijke registratie. Ondertussen is Binance al wel begonnen met KYC procedures. Klanten moeten zich identificeren, anders is cryptocurrency kopen met grote bedragen niet mogelijk.
De Nederlandsche Bank waarschuwde in augustus nog dat Binance zijn diensten illegaal aanbiedt in Nederland. Bitvavo en Coinmerce zijn voorbeelden van Nederlandse cryptocurrency platformen die wel bij de DNB geregistreerd zijn.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".