Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Regulatoren tikken Binance op de vingers

Regulatoren tikken Binance op de vingers

Regulatoren tikken Binance op de vingers

woensdag 30 juni 2021 - door Redactie

Crypto exchange Binance is de laatste weken door verschillende regulatoren op de vingers getikt. 

Binance is één van de meest populaire crypto exchanges ter wereld en is bijzonder geliefd bij traders die op korte termijn willen speculeren. Op amper vier jaren tijd kon Binance meer dan 13 miljoen klanten aantrekken en zag het zijn dagelijkse handelsvolume stijgen tot meer dan 30 miljard dollar. Maar daar waar andere grote exchanges zoals Kraken of Coinbase hard gewerkt hebben om te voldoen aan de eisen van regulatoren, zien we bij Binance een heel ander verhaal.

Schimmig

Aan Binance kleeft een schimmig kantje. Het bedrijf heeft geen echt hoofdkantoor en stelt dat het personeel van op afstand werkt. Er zijn wel verschillende bedrijfsstructuren opgebouwd met zetels in ondermeer Malta, de Kaaimaneilanden of de Seychellen, zodat het onduidelijk is vanuit welk land Binance nu werkelijk opereert.

Het gebrek aan transparantie is geen probleem voor de doorgewinterde cryptofans, die de exchange prijzen omwille van de vele mogelijkheden en de nauwe spreads of lage kosten. Maar regulatoren wereldwijd fronsen wel de wenkbrauwen bij het aanschouwen van de activiteiten van Binance. Naast de ongereguleerde cryptomunten geeft Binance de klanten namelijk ook toegang tot hefboomproducten zoals futures. Voor het aanbieden van dergelijke afgeleide producten moet een bedrijf de nodige vergunningen op zak hebben, wat bij Binance niet het geval is.

Cryptomunten zelf zijn dus ongereguleerd, maar in verschillende landen wordt er wel gewerkt met registraties van bedrijven die cryptocurrency diensten aanbieden. Denk maar aan de Nederlandse aanbieders die geregistreerd moeten zijn bij de DNB en zich moeten houden aan allerlei regels om witwassen tegen te gaan.

Binance is uiteraard één van de grootste exchanges en komt zo al snel in het vizier van de regulatoren. De afgelopen weken kreeg de crypto exchange meerdere waarschuwingen van verschillende toezichthouders. 

Japan

Op 25 juni kreeg Binance een waarschuwing van de Japanse Financial Services Agency (FSA) omdat ze een crypto exchange uitbaten zonder geregistreerd te zijn bij de FSA. Binance werd hiervoor in 2018 al eens op de vingers getikt, maar blijkbaar kunnen inwoners van Japan nog steeds nieuwe accounts openen.

Canada

In de Canadese provincie Ontario is de regulator jacht aan het maken op websites die cryptocurrency aanbieden. Ondermeer Poloniex en KuCoin kregen een klacht omdat ze niet voldoen aan de eisen van de regulator, waarna Binance besloot om zelf zijn activiteiten stop te zetten.

Duitsland

De Duitse toezichthouder BaFin waarschuwde Binance in april dat het geen vergunningen heeft voor het aanbieden van 'tokenized aandelen'. Dit zijn crypto tokens die de beweging van 1 aandeel volgen.

VK

De FCA onderstreepte enkele dagen geleden opnieuw dat Binance geen gereguleerde activiteiten in het Verenigd Koninkrijk mag aanbieden, waarmee gedoeld wordt op de hefboomproducten. De brede pers maakte ervan dat Binance voortaan verboden is in de UK, maar dat is vooralsnog niet het geval.

Daarnaast moesten cryptodiensten tegen 9 juli ook verplicht een registratie bij de FCA hebben, waarmee net zoals in Nederland regels worden opgelegd om witwassen te voorkomen. Net zoals tientallen andere crypto bedrijven voldeed Binance niet aan de eisen van de FCA. De deadline werd door de FCA intussen verplaatst naar 31 maart 2022. Tot zolang mogen de bedrijven onder een tijdelijk regime hun diensten nog blijven aanbieden, in afwachting van een registratie dus.

Na het bericht van de FCA verschenen er artikels over Binance klanten die geen Britse ponden meer konden storten of opnemen. Het leek er even op dat de banden met het traditionele banksysteem doorgeknipt waren, maar ondertussen is zowel storten als opnemen weer mogelijk.

Thailand

Update: de Securities and Exchange Commission (SEC) van Thailand heeft op 2 juli 2021 een klacht ingediend tegen Binance omdat ze actief zijn in het land zonder de juiste vergunning. Volgens de regulator kreeg Binance op 5 april al een waarschuwing en heeft de exchange niet gereageerd.

Grote boetes op komst?

Het is nu afwachten of regulatoren gaan ingrijpen en boetes gaan opleggen aan Binance voor het aanbieden van hefboomproducten zonder vergunning. Gezien Binance met zijn activiteiten als het ware cash kan printen, zullen grote boetes in eerste instantie geen probleem zijn. Maar de vraag blijft of het platform wereldwijd kan blijven opereren wanneer steeds meer landen voor het aanbieden van cryptomunten ook registraties vereisen en het volgen van anti-witwasprocedures, waarbij Binance momenteel duidelijk in gebreke blijft.

Dat het snel fout kan lopen, bewijst de geschiedenis. Denk maar aan de ondergang van Banc De Binary, die meer dan 5 jaren geleden tot de grootste binaire optie brokers ter wereld behoorde. Deze broker kreeg lange tijd vrij spel, maar daarna begonnen regulatoren op te treden omdat het bedrijf actief was zonder de juiste vergunningen. De regulatoren wereldwijd begonnen bovendien ook binaire opties te verbieden. Er volgden al snel miljoenenboetes en Banc De Binary moest noodgedwongen stoppen met zijn activiteiten.

Gebruik gereguleerde exchanges

Het nieuws rond Binance maakt nogmaals duidelijk dat je best gebruik maakt van gereguleerde exchanges zoals Bitvavo en dat je bij aanbieders als Binance best geen al te grote bedragen laat staan. Het is ook een goed idee om met meerdere exchanges te werken. Als je bij Binance bijvoorbeeld geen geld meer kan laten terugstorten naar je bankrekening, dan kan je vermoedelijk nog wel cryptomunten verzenden naar een eigen hardware wallet of een wallet bij een andere exchange. Als je voor de langere termijn met meerdere duizenden euro's belegd bent in cryptomunten, is een hardware wallet uiteraard steeds de beste optie.

Cryptomunten kopen bij een gereguleerde aanbieder?

BNB grafiek in euro

Finst



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu