Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Aardgasprijzen door het dak

Aardgasprijzen door het dak

Aardgasprijzen door het dak

woensdag 06 oktober 2021

Ook de Amerikaanse aardgasprijzen stijgen naar nieuwe hoogtepunten, ondanks een hele andere situatie dan in Europa.

De Europese referentieprijs voor aardgas TTF lijkt vanaf september wel loodrecht omhoog te gaan. De oorzaak voor de forse stijging is te vinden in angst bij de handelaars in gas. De winter staat voor de deur en de gasvoorraad in Europa is lager dan normaal. Dat komt ondermeer door een langere koude periode in het voorjaar en problemen met leveringen uit Rusland en Noorwegen. Door het aantrekken van de economie is de vraag naar gas ook weer toegenomen vanuit de industrie. Een gebrek aan wind zorgde voor een lagere productie van windmolens, waardoor gascentrales meer elektriciteit moesten opwekken. Doe daar nog de vrees bij voor een strenge winter en er ontstaat een ware run op gas, waar traders wel tegen elke prijs willen kopen. Geen enkel land wil namelijk in de winter tegen lege gastanken aankijken.

In de VS is de situatie helemaal anders. De wekelijkse cijfers over de voorraden tonen aan dat er meer gas opgeslagen zit dan verwacht. Daarnaast voorspellen de weermodellen nog een langere zachte periode. Maar onder impuls van de gekke Europese prijzen gaan ook de Amerikaanse koersen door het dak.

Onzekerheid blijft hoog

Momenteel zijn er in Europa nog teveel onzekerheden om het tij te keren. De voorraad gas ligt op ongeveer 75% van de capaciteit, wat een dieptepunt is in meer dan tien jaren. Als Rusland in de komende weken en maanden zijn leveringen niet kan opdrijven, zal dit de gasvoorraad erg onder druk zetten. Komt er op dat moment ook een stevige winterprik, dan blijven we met een ideale cocktail zitten voor hogere koersen.

Langs de aanbodkant zijn er evenwel enkele hoopgevende berichten, die de markt momenteel straal negeert. Zo zouden de nieuwe gaspijpleidingen van Nord Stream 2 binnenkort in gebruik genomen worden. Rusland is de afgelopen week begonnen met het testen van één van deze nieuwe pijpleidingen.

Wanneer de rust op de markten terugkeert, bijvoorbeeld door zachtere weersomstandigheden en betere leveringen, zou de gasprijs in geen tijd weer 50% lager kunnen koersen.

Op korte termijn speculeren op de gasprijs kan via CFD's. Vergelijk CFD brokers.

Koers en grafiek CFD op Aardgas

Aardgas CFD long of short


Gratis nieuwsbrief

Abonneer op onze gratis nieuwsbrief!

Succesvol beleggen

In 10 stappen succesvol beleggen

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu