Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Je bent hier: Home > Nieuws > Wat is Cardano (ADA)?

Wat is Cardano (ADA)?

Wat is Cardano (ADA)?

donderdag 26 augustus 2021 - door Matt

Cardano is op dit moment de derde grootste cryptomunt ter wereld.


Wanneer mensen aan crypto denken, denken ze vaak alleen aan Bitcoin (BTC) en Ethereum (ETH). Niet gek, want dit zijn de twee grootste cryptocurrencies ter wereld van dit moment. Echter, ze weten vaak niet wat Cardano (ADA) is, terwijl dit op dit moment de op twee na grootste cryptovaluta ter wereld is. Laat staan dat ze weten hoe deze blockchain werkt.

Daarom leggen we je in dit artikel precies uit wat Cardano is, hoe het werkt en waar je zelf ADA-munten zou kunnen kopen.

Wat is Cardano (ADA)?

Cardano werd gelanceerd in 2015 en noemt zichzelf ‘het eerste blockchainproject dat is ontwikkeld met behulp van een wetenschappelijke benadering’. Het werd namelijk gemaakt door zowel ingenieurs als wetenschappers, die veel onderzoek (2 jaar) hebben gedaan voordat ze begonnen aan de ontwikkeling ervan.

De medeoprichter van Cardano, Charles Hoskinson, heeft ook deelgenomen aan de oprichting van Ethereum, voordat hij zich aansloot bij het Ethereum Classic team. Hij is ook de voormalige CEO van Invictus Innovations (organisatie achter Bitshares) en heeft ook samengewerkt met Daniel Larimer, de medeoprichter van EOS.

Net als Ethereum of NEO maakt het project de inzet van gedecentraliseerde applicaties (dApps) en smart contracts mogelijk. Echter, Cardano wil juist de betere versie van Ethereum worden, door de schaalbaarheidsproblemen die Ethereum ondervindt al vanaf het begin op te lossen. Vandaar dat ze veel onderzoek hebben gedaan voordat ze aan de ontwikkeling van het project waren begonnen.

Functies van Cardano

Cardano is een open source blockchain en een platform voor het uitvoeren van smart contracts. Deze functies maken het mogelijk om dApps te creëren, te implementeren en te onderhouden op de blockchain. Maar Cardano wil meer geavanceerde functionaliteit bieden dan andere blockchains die hetzelfde doen.

Het is het eerste blockchain-platform dat is voortgekomen uit een door onderzoek gestuurde aanpak. Het ontwikkelingsteam bestaat uit een groot wereldwijd collectief van ingenieurs, onderzoekers en wetenschappers.

Volgens het team achter Cardano kampt de tweede generatie cryptocurrencies met 3 soorten problemen:

  • Schaalbaarheid. Hoe kan de belasting van transacties per seconde worden ondersteund wanneer het netwerk groeit? Blockchains worden steeds groter en miljoenen gegevens moeten in machines worden opgeslagen. Cardano stelt voor dat gebruikers geen toegang hebben tot alle gegevens om alles te verifiëren, maar alleen tot wat nodig is om bijvoorbeeld hun eigen transacties te verifiëren.
     
  • Interoperabiliteit. Hoe krijgen we een gemeenschappelijke standaard zodat blockchains met elkaar kunnen communiceren/interageren? Cardano wil niet dat blockchains met elkaar concurreren, maar juist samenwerken.
     
  • Duurzaamheid. Veel blockchains hebben problemen met de duurzaamheid, omdat ze niet bestemd zijn om op de lange termijn mee te gaan. Dit komt mede doordat ze de groei niet aankunnen, of juist niet groen genoeg te werk gaan

Het doel van het Cardano-project is deze drie problemen aan te pakken. Dat doen ze niet door snel een blockchain neer te zetten die ze achteraf gaan verbeteren, maar door het al vanaf het begin goed aan te pakken. Vandaar dat het team zo lang onderzoek heeft gedaan.

Hoe werkt Cardano (ADA)?

Het platform is opgebouwd uit verschillende lagen, om de blockchain zo van flexibiliteit te voorzien. Dit maakt het makkelijker om de blockchain te onderhouden en maakt eenvoudige updates mogelijk (door middel van een soft fork).

Cardano Settlement Layer (transactie-laag)

De Cardano Settlement Layer is het deel dat zich richt op de blockchaintransacties en de overdracht van waarde tussen de verschillende gebruikers. Hiervoor wordt de ADA-munt, wat de munt van Cardano is, voor gebruikt. Deze is deelbaar tot 6 decimalen. Verder in dit artikel leggen we je uit hoe je aan ADA kunt komen.

Cardano Computation Layer (applicatie-laag)

Cardano Computation Layer zal de programmeertaal naar de blockchain brengen. De berekeningen en de opslag van de bewerkingen die op het CSL zullen worden uitgevoerd, zullen plaatsvinden op particuliere netwerken (particuliere servers). Elk netwerk kan zijn eigen bibliotheken en technologieën hebben. Het Cardano-netwerk wordt alleen gebruikt om informatie en berichten over te brengen.

De CSL (betaling) wordt door de CCL als communicatiemiddel gebruikt. Als een applicatie volgens dit principe wordt ontwikkeld, zullen alle noodzakelijke berekeningen niet op de machines van de miners worden uitgevoerd, maar op een privé-netwerk.

Cardano werkt ook aan het aanpassen van een Ethereum virtual machine voor hun netwerk.

Proof of Stake (PoS)

Proof of Stake (PoS) is het algoritme dat bepaalt hoe verschillende nodes in het netwerk tot een consensus komen. Dit algoritme wordt door steeds meer blockchains gebruikt, omdat het een veilig algoritme is dat ook als duurzaam kan worden beschouwd.

In tegenstelling tot Proof of Work (PoW) wordt er bij PoS een stuk minder energie verbruikt. Dit komt doordat nodes niet worden gekozen op basis van hun rekenkracht, maar op basis van de stake die ze inzetten. Dit is een soort borg die nodes betalen voordat ze deel uitmaken van het netwerk.

Programmeertaal

Voor het programmeren van transacties zoekt Cardano een middenweg tussen Bitcoin, waarvan de taal erg lastig en inflexibel is, en Ethereum of Solidity, waarmee veel kan worden gedaan.  Cardano heeft daarom zijn eigen taal ontwikkeld, genaamd Simon. Het biedt alle nodige instrumenten om financiële transacties te schrijven.

Een tweede taal, Plutus (gebaseerd op Haskell), wordt gebruikt om te communiceren met smart contracts en applicaties. Met deze programmeertaal kunnen veel complexere applicaties worden geschreven dan wat er mogelijk is op de blockchain van Ethereum.

Ook heeft Cardano een speciaal platform, genaamd Marlowe, waarmee je door middel van een soort blockbuilder een applicatie kunt maken. Hierdoor is het dus ook mogelijk dat mensen zonder kennis van programmeren een applicatie kunnen maken en testen.

Voor dApps zal Cardano in staat zijn om Solidity direct te ondersteunen. Daardoor zal het mogelijk zijn om applicaties van Ethereum te dupliceren naar de blockchain van Cardano.

Hoe koop ik Cardano (ADA)?

Cardano is een bekende cryptocurrency, die je gelukkig op vrijwel iedere crypto exchange kunt kopen. Daarom is de kans groot dat je deze munt kunt kopen op de exchange waar jij op dit moment al gebruik van maakt. Zelf raden we je aan om gebruik te maken van Bitvavo, Coinmerce of Bitcoin Meester.

Deze crypto exchanges zijn Nederlands en rekenen lage transactiekosten. Dat eerste is handig wanneer je contact op moet nemen met de klantenservice. Ze kunnen je namelijk gewoon in het Nederlands helpen.

Ook zijn deze exchanges erg veilig, waardoor je zonder zorgen ADA-munten kunt kopen op deze platformen.

Hoe bewaar ik Cardano (ADA)?

Omdat Cardano een bekende en veelgebruikte cryptocurrency is, kun je het in vrijwel iedere wallet bewaren. Denk bijvoorbeeld een de software wallet die je gebruikt bij de crypto exchange. Dit is de snelste en makkelijkste manier om ADA op te slaan, al is het niet de meest veilige manier om dat te doen. Deze wallets zijn namelijk altijd verbonden aan het internet, waardoor er altijd een mogelijkheid op een hack is.

Wanneer je van de meest veilige optie gebruik wilt maken, kies je voor een hardware wallet. Dit is een soort USB-stick die je kunt loskoppelen van het internet. Dat betekent dat het onmogelijk is dat hackers hierbij kunnen komen. Je moet de wallet dan natuurlijk wel op een veilige plaats opbergen, zoals bijvoorbeeld een kluis. De bekendste hardware wallets zijn van Trezor en Ledger, en worden als erg veilig beschouwd. Je kunt ze snel en makkelijk kopen op het internet, zodat je hier vervolgens jouw ADA-munten in op kunt slaan. Binnenkort zal ook de superveilige NGRAVE cold wallet beschikbaar zijn voor het grote publiek.

ADA is zeker niet zonder risico en zoals alle altcoins is er een hoog risico om je volledige inleg kwijt te spelen.

Cardano grafiek in euro



Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline






Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta* bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.



Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu