Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Olieprijs kan kelderen tegen 2050

Olieprijs kan kelderen tegen 2050

Olieprijs kan kelderen tegen 2050

zaterdag 17 april 2021

Volgens consultant Wood Mackenzie zal de olieprijs tegen 2050 kelderen naar zo'n 10 dollar per vat. Hiervoor moet de transitie naar hernieuwbare energie zich wel verder zetten.

In een rapport stelt de energieconsultant dat de vraag naar olie significant zal dalen als het akkoord van Parijs wordt uitgevoerd. Dit verdrag werd in 2015 overeengekomen om de opwarming van de aarde een halt toe te roepen. Nationale klimaatplannen moeten ervoor zorgen dat de opwarming van de aarde onder de 2 graden Celsius blijft, en liefst zelfs onder de 1,5 graad. Om dit te bereiken moeten er veel minder fossiele brandstoffen zoals olie gebruikt worden, omdat zij veel CO2 uitstoten.

Volgens Wood Mackenzie zal tegen 2050 voor een groot deel van het olieverbruik de overstap naar elektriciteit worden gemaakt. De elektrische auto's hebben hun intrede reeds gemaakt en zullen steeds meer marktaandeel winnen. Vanaf 2023 zal de vraag naar olie beginnen dalen en deze daling zal versnellen, waardoor de olieprijs tegen 2030 zal uitkomen tussen 37 en 42 dollar per vat.

Wood Mackenzie voorspelt een olieprijs van 28 tot 32 dollar per vat tegen 2040, om tegen 2050 verder te dalen naar 10 tot 18 dollar. De voorspelling is uiteraard alleen geldig als het klimaatakkoord effectief wordt uitgevoerd.

Worden de beloftes ingelost?

Volgens waarnemers verloopt de energietransitie momenteel veel te traag om de doelstellingen te kunnen bereiken. De landen hebben wel veel beloftes gedaan, maar in de praktijk zijn er nog maar weinig dwingende maatregelen ingevoerd om het gebruik van olie te beperken.

Daarnaast wordt er ook gewerkt aan technologieën die het opvangen van CO2 mogelijk maken, hetzij door deze rechtstreeks aan de uitlaatpijpen op te vangen, hetzij door deze uit de atmosfeer te trekken. In deze ideeën worden miljoenen geïnvesteerd en hierdoor zou het gebruik van olie uiteraard mogelijk blijven, omdat er geen uitstoot meer zou zijn.

OPEC verwacht geen drastische schokken 

De OPEC hecht weinig geloof aan het scenario van Wood Mackenzie. Zij verwachten dat elektrische auto's wereldwijd een marktaandeel van 45% zullen behalen in 2045. Olie zal volgens de OPEC in 2045 nog steeds de belangrijkste bron van energie zijn.

Koers en grafiek CFD op Brent olie

Brent olie CFD long of short

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu