Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > AFM werkt aan beperkingen voor turbo's

AFM werkt aan beperkingen voor turbo's

AFM werkt aan beperkingen voor turbo's

zaterdag 20 maart 2021

De AFM vindt dat turbo's te riskant zijn voor particuliere beleggers en wil daarom beperkingen opleggen aan de aanbieders.

Een turbo is een hefboomspeeltje waarmee winsten uitvergroot kunnen worden. Er bestaan turbo's long en turbo's short. Koop je een turbo long met een hefboom van 10, dan zal de waarde van de turbo met 10% stijgen als de onderliggende waarde met 1% stijgt. Koop je een turbo short met een hefboom van 20, dan zal de waarde van de turbo met 20% stijgen als de onderliggende waarde met 1% daalt.

De erg hoge hefbomen zijn een doorn in het oog voor de toezichthouder. Om die reden werden in 2018 al stevige hefboombeperkingen opgelegd aan andere hefboomproducten zoals CFD's. Dat was zeker nodig omdat klanten bij CFD's zelfs met een restschuld konden blijven zitten, omdat ze meer geld konden verliezen dan ze ingelegd hadden. Dat is ondertussen niet meer mogelijk en is bovendien nooit mogelijk geweest bij turbo's.

Grote verliezen

Een handelaar die een turbo koopt weet op voorhand dat hij een groot deel tot zelfs zijn volledige inleg kan kwijtspelen. En dat gebeurt ook vaak. Uit onderzoek van de AFM blijkt dat 68% van de beleggers verliezen maakt door te handelen in turbo's. Bij de beleggers die meer dan 500 transacties deden in turbo's, waren er maar liefst 88% die geld verloren. Deze verliescijfers komen overeen met de cijfers die CFD brokers sinds 2018 verplicht moeten publiceren op hun website. Om deze reden wordt dan ook al snel gezegd dat 90% van de traders geld verliezen.

Beperking hefboom

Door de hoop op snelle winsten gaan sommige mensen heel vaak handelen in turbo's en zoeken ze specifiek hoge hefbomen op, waardoor ze snel veel geld verliezen. Om die reden wil de AFM beperkingen opleggen. Voor muntenparen zou de hefboom ook naar maximaal 30 gaan, zoals dat momenteel ook het geval is voor CFD's. Voor goud en indices wordt maximaal 20 voorgesteld, voor cryptomunten maximaal 2.

In tegenstelling tot bij CFD's ligt de hefboom van turbo's niet vast. Deze wordt namelijk bepaald door de afstand tot het financieringsniveau van de turbo. Vandaag kan de hefboom dus 20 zijn, morgen kan deze 50 worden. De AFM stelt dan ook voor om het kopen van turbo's onmogelijk te maken wanneer de maximale hefboom bereikt is. Het product blijft gewoon bestaan, maar beleggers zullen alleen nog maar kunnen uitstappen en niet meer kunnen instappen. Daalt de hefboom opnieuw tot onder het maximum, dan kunnen kopers weer instappen.

Commotie

Hoewel de AFM met deze nieuwe regels voor bescherming zorgt voor particuliere beleggers, is niet iedereen hier blij mee. Uiteraard is het goed dat verstokte gokkers tegen zichzelf beschermd worden. Maar turbo's kunnen ook gebruikt worden door slimme beleggers die hiermee hun risico's willen beperken. Zo kan je een turbo short kopen wanneer je een positie hebt in een aandeel, maar vreest dat de koers is uitgetopt. In plaats van je aandelen te verkopen blijf je gewoon zitten en koop je een turbo short. Begint het aandeel toch te dalen, dan kan de winst op de turbo het gemaakte verlies compenseren. Stijgt het aandeel toch verder, dan heb je een relatief beperkt bedrag verloren aan de turbo, wat bekeken kan worden als een premie voor een verzekering. Hetzelfde kan uiteraard bereikt worden met opties, maar turbo's zijn voor veel mensen net eenvoudiger te begrijpen.

De AFM is de eerste Europese regulator die een beperking wil doorvoeren. Momenteel wachten ze nog op een advies van de Europese regulator ESMA.


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (Belgiƫ)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu