maandag 16 november 2020 - door Steven Anthonis - @stevenanthonis
Begin dit jaar schreef ik over de mooie maandelijkse vergoedingen die de token CPAY oplevert. Nog geen jaar later zijn deze vergoedingen al haast verdubbeld.
Let op: altcoins zijn ZEER risicovol en er is een hoge kans dat je jouw inleg gaat kwijtspelen. Bekijk een altcoin dus als een gokje en niet als een investering. Allerlei zaken kunnen fout lopen: het team achter de coin kan de investeerders oplichten, de code van het project kan zo lek als een zeef zijn waardoor hacks mogelijk worden, de blockchain kan stoppen met werken waardoor jouw coins vast blijven zitten,... Wees dus zeer voorzichtig met deze speculatieve speeltjes en bescherm je vermogen in de cryptomarkt!
Update December 2022: Cryptopay heeft de laatste maandelijkse vergoeding uitbetaald en biedt nu zelf 0,0362 USDT per 1 CPAY om zo de token op te doeken. Wie tokens gekocht heeft op de dieptepunten zal een mooie return gerealiseerd hebben: je kon een hele tijd genieten van de gulle maandelijkse inkomsten en krijgt nu alsnog ongeveer je inleg terugbetaald. Wie er bij zat van bij de ICO kijkt tegen een verlies aan. Gezien het over een ongereguleerd effect gaat, kunnen ze eigenlijk met hun token doen wat ze willen. Zoals we steeds zeggen: altcoins zijn risicovol.
Wie nog nooit van Cryptopay gehoord heeft, kan best eerst het artikel van februari lezen: Krabbelt cryptotoken CPAY opnieuw recht?
In het huidige artikel geef ik een nieuwe stand van zaken. Belangrijk om te weten is dat CPAY maandelijks 10% van zijn omzet uitkeert aan de token houders.
In februari werd aangekondigd dat het vlaggenschip van Cryptopay, de bitcoin prepaid creditcard, weldra weer gelanceerd zou worden. Helaas gebeurden er weer een aantal dingen die de lancering van de cards vertraagden. Ten eerste was er uiteraard de coronacrisis, maar ten tweede zorgde de ondergang van issuing partner Wirecard ook voor kopzorgen. De creditcards werden daarom pas in juni gelanceerd in de UK en in augustus volgde de rest van Europa.
Een nieuwe tegenslag was het stopzetten van de Russische creditcards, minder dan 2 jaren na de lancering. Maar ondanks deze vertragingen en moeilijkheden bleef de omzet van Cryptopay herstellen en gingen de maandelijkse vergoedingen fors de hoogte in. Mensen blijven de website namelijk gebruiken om cryptomunten te kopen of verkopen en de 'crypto winter' is duidelijk voorbij. Ook de B2B tak blijft omzet opleveren. Websites die klanten de mogelijkheid willen geven om te betalen in bitcoin doen hierbij beroep op Cryptopay voor de verwerking van deze betalingen.
Hieronder zie je voor 2020 de omzet per maand en de uitgekeerde vergoedingen.
Op de onderstaande grafiek zie je dat de recordomzet van januari 2018 ondertussen weer behaald werd.
Op moment van schrijven betaal je voor 100 CPAY tokens zo'n 4,95 euro. Nemen we aan dat CPAY per maand minstens 0,08 euro per 100 tokens blijft uitbetalen, dan zou dit jaarlijks oplopen tot 0,96 euro, oftewel een geannualiseerd 'rewards' rendement van maar liefst 19,39%.
Herinner uit het vorige stuk dat de token in feite een soort van obligatie is. Het geld dat met de ICO werd opgehaald in 2017 wordt terugbetaald door maandelijks 10% van de omzet uit te keren aan de token holders. Er werd destijds zo'n 15,5 miljoen euro opgehaald en ondertussen werd al zo'n 1.109.000 euro weer terugbetaald. Dit wil zeggen dat er nog zo'n 14.391.000 euro moet terugbetaald worden. Er bestaan 90.414.745 CPAY, dus elke token zal nog zo'n 0,159 euro ontvangen.
De voorbije maanden hebben opnieuw aangetoond dat we geen enkele reden hebben om twijfelen aan de capaciteit van Cryptopay om aan de terugbetalingsverplichting te voldoen. Je kan dus 100 tokens kopen voor 4,95 euro, terwijl je mag verwachten dat deze tokens je door de uitbetaling van de maandelijkse rewards maar liefst 15,9 euro zullen opleveren.
Verder is er weinig nieuws te melden. Er zijn een paar kleine functionaliteiten op de Cryptopay site toegevoegd, maar het is nog wachten op een gedetailleerde roadmap update. Zo weten we niet hoe het staat met de ontwikkeling van de beloofde bitcoin aandelenbroker. Verder is er vanuit de community veel vraag om de CPAY token te listen op een andere exchange dan HitBTC. Een ander idee is om het verhandelen van tokens beschikbaar te maken op de eigen Cryptopay website of om utility functions toe te voegen, waardoor je door het bezitten van tokens bijvoorbeeld kortingen zou kunnen krijgen op de Cryptopay diensten.
Bij Cryptopay zelf verklaren ze ondertussen dat de focus vooral ligt op het verder ontwikkelen en gebruiksvriendelijker maken van hun platform en de prepaid creditcards, waardoor de rewards voor de huidige token houders zouden moeten verder stijgen. En zo blijft CPAY een verborgen parel in de cryptowereld.
* Disclaimer: de schrijver heeft CPAY tokens in zijn portefeuille.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".