Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Koopjes tijdens de coronacrisis: Mastercard

Koopjes tijdens de coronacrisis: Mastercard

Koopjes tijdens de coronacrisis: Mastercard

vrijdag 01 mei 2020

Mastercard is een beurslieveling op Wall Street. Het bedrijf slaagt er in om vrijwel jaarlijks te groeien en het aandeel gaat zelden in de uitverkoop. 

Mastercard is bekend van de creditcards en verdient voornamelijk geld door op elke verwerkte transactie een klein percentage kosten aan te rekenen. Uit de resultaten die eerder deze week gepresenteerd werden bleek dat het bedrijf daar in het vorig kwartaal ruim 4 miljard dollar mee verdiende. Ondanks de coronacrisis kon de omzet toch nog 3% aandikken tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst per aandeel kwam uit op 1,83 dollar en was beter dan verwacht.

Op de onderstaande maandgrafiek is duidelijk te zien dat het aandeel de laatste 13 jaren voornamelijk omhoog ging. Grote correcties zijn zeldzaam en waren in het verleden steeds een uitzonderlijke koopkans. Aan de huidige koersen noteert Mastercard ongeveer 20% onder de topkoers van februari.

Koopjes tijdens de coronacrisis: Mastercard

Grafiek: Tradingview

Enerzijds heeft de coronacrisis nu een negatieve impact, omdat er veel minder transacties in fysieke winkels zijn. Anderzijds stijgt de verkoop via internet en om online betalingen uit te voeren wordt vaak de creditcard bovengehaald. Regelmatig worden er ook online betalingen uitgevoerd via diensten als Paypal of Skrill, maar ook in dit geval is er vaak een creditcard aan zo'n online betaalrekening gekoppeld.

Mastercard profiteert verder steeds meer van online abonnementen die via kredietkaarten betaald worden. Denk aan streamingdiensten als Netflix, gaming diensten of abonnementen op cloudopslag zoals iCloud van Apple. Zelfs bij een lockdown worden er zo nog 'cross border payments' gerealiseerd omdat sommige van deze digitale diensten in dollar betaald moeten worden. Elke maand opnieuw passeert Mastercard langs de kassa en de minieme transactiekosten en / of wisselkoerskosten op miljarden transacties zorgen voor een mooie omzet. 

Mastercard geeft zelf aan dat de situatie in de fysieke winkels snel kan normaliseren als de lockdowns wereldwijd versoepeld worden. Misschien is er zelfs een blijvend positief effect voor Mastercard, omdat winkeliers steeds vaker de voorkeur geven aan elektronische betalingen in plaats van cash. We komen zo een stapje dichter bij de cashloze maatschappij, zoals die bijvoorbeeld al bestaat in Zweden. In veel verkooppunten wordt daar simpelweg geen cash meer aanvaard.

Het analistenleger blijft dan ook koopadviezen hanteren voor het aandeel Mastercard. BMO Capital legt het koersdoel op $332, meer dan 20% boven de huidige koers die rond $273 schommelt. Citigroup houdt het op $317 en Morgan Stanley heeft een koersdoel van $311.

Koers en grafiek CFD op Mastercard

Mastercard CFD long of short

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services CommV
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu