Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Hoe diep crasht de olieprijs en de economie nog?

Hoe diep crasht de olieprijs en de economie nog?

Hoe diep crasht de olieprijs en de economie nog?

donderdag 19 maart 2020 - door Redactie

De olieprijs is op nauwelijks twee weken tijd gecrasht en de beurzen staan enorm onder druk. De vraag is nu hoe diep we nog gaan weg zakken.

In het vorige olie artikel van zo'n twee weken geleden wezen we nog op de verdere verspreiding van het coronavirus en het mislukken van de OPEC top. Bij het openen van de markt na dat weekend was het meteen goed prijs: de oliekoers kelderde met zo'n 30%.

Ondertussen ziet de wereld er helemaal anders uit. Europese landen zijn in lockdown gegaan en het internationale vliegverkeer valt haast helemaal stil. Mensen moeten zoveel mogelijk thuis blijven en door het gebrek aan verplaatsingen moet haast niemand gaan tanken. De vraag is hoe lang deze huidige economische stilstand zal aanhouden, maar het begint meer en meer te dagen dat het coronavirus een perfecte storm is die heel lang zal nazinderen.

Blijvende impact

De oliesector wordt geconfronteerd met de grootste crisis uit haar geschiedenis en de bodem lijkt nog niet in zicht. Ook als de lockdown ten einde komt zal er een blijvende impact zijn, simpelweg omdat iedereen rekening zal houden met een risico dat voordien in onze leefwereld niet bestond. Niemand wil immers vastzitten in het buitenland als er een nieuw virus komt. In het buitenland verplicht in quarantaine blijven is één ding, maar stel je maar eens voor dat je in een buitenlands ziekenhuis moet opgenomen worden. De horrorbeelden uit Italiaanse hospitalen staan voor eeuwig op onze netvliezen gebrand. 

Bedrijven die internationaal actief zijn zullen sneller hun toevlucht zoeken tot teleconferenties. Consumenten die met de nieuwe realiteit zijn geconfronteerd denken nu twee keer na voor ze nog op het vliegtuig stappen naar een verre bestemming of met de auto naar Spanje of Italië rijden. De vraag naar olie zal hierdoor lange tijd onder druk blijven staan. Reisorganisaties, luchtvaart en hotels zullen het enorm moeilijk krijgen en misschien zelfs overkop gaan.

Op weg naar een depressie?

Door het ontbreken van afspraken onder de olielanden blijft Saudi Arabië de productie hoog houden. Verschillende concurrenten kunnen hierdoor doodgeknepen worden omdat ze een veel hogere olieprijs nodig hebben om winst te maken. Dit zal zorgen voor faillissementen, leningen of obligaties die niet terugbetaald worden en massale ontslagen, wat uiteraard voor een spillover effect zorgt naar andere sectoren.

Door de vrees voor een lange crisis komen bijvoorbeeld de investeringen in groene energie al fors onder druk te staan. De centrale banken proberen de markt te stutten door miljarden in het systeem te pompen, maar de vraag is of dit deze keer wel zal werken. Mogelijk waren de massale geldinjecties van de voorbije jaren gewoon een voorbeeld van 'kicking the can down the road', waardoor het echte uitzieken van de crisis nog moet gebeuren.

Overaanbod olie

De strategische voorraden van olie bevinden zich op een hoogtepunt en er zal plaatsgebrek zijn om de olie te stockeren. Verschillende analisten geven al aan dat alle olietankers op zee volledig gevuld zullen worden simpelweg omdat er op het land geen stockageplaats meer is.

Het wegvallen van de vraag en het aanbodoverschot zet de olieprijs verder onder druk. Goldman Sachs verwacht dat de olieprijs in het tweede kwartaal gemiddeld $20 per vat zal bedragen.

Kijken we naar de technische analyse, dan zien we op onderstaande maandgrafiek de lange rode kaars die momenteel onder de onderkant van het dalend trendkanaal zit. Zet de daling zich verder, dan moeten we al kijken naar de periode 1995 - 2005 om mogelijke steunpunten te vinden. Mogelijkheden zijn $20, $18 en $16.

Hoe diep crasht de olieprijs en de economie nog?

Grafiek: Tradingview  

Na de initiële paniekreactie en door de miljarden die de centrale banken op de markten gooien, kan een bounce rond de huidige niveaus ook wel mogelijk zijn. We krijgen hier dan een bodem zoals tijdens begin 2016, een kaars met een opvallende onderste wiek.

Het nieuwe dieptepunt heeft de dalende trend echter wel bevestigd. Een eventueel herstel zal vermoedelijk dan ook uitmonden in een lagere top. Aan de bovenkant liggen de eerste belangrijke weerstanden rond $35 en $43. Na de plaatsing van zo'n lagere top kunnen de koersen weer verder verzwakken.

Speculeren op de koersschommelingen van de olieprijs kan door middel van CFD's. Hiermee kan je zowel speculeren op stijgingen als dalingen. Vergelijk CFD brokers.

Grafiek van Brent olieGratis e-book

Gratis boek: Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Gratis: het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 175 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoekenBeleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu