Online beleggen

Je bent hier: Home > Cryptocurrency > Tips

10 tips voor investeren in cryptocurrencies

Overweeg je om te investeren in cryptocurrencies? Dan volgen hier 10 tips die je kunnen helpen om het beste uit je investeringen te halen, maar die je ook helpen om drama’s te voorkomen.

Elders op onze website hebben we ook onze belangrijkste tips voor de cryptobelegger neergeschreven.

1. Ken de risico’s

Beleggen is risicovol. Zo ook het investeren in cryptocurrencies. Er is eigenlijk geen sprake van traditioneel beleggen en de koersbewegingen van bitcoin kunnen erg volatiel zijn. Enorme stijgingen worden afgewisseld met crashes waarbij dalingen van wel 90% mogelijk zijn. Investeer dus alleen geld dat je volledig kan missen.

2. Leen nooit geld voor investeringen

Investeren met geleend geld moet je nooit doen. Wanneer je in de schulden komt, blijf je die voor jaren – en soms zelfs voor de rest van je leven – houden. Investeer dus maar een zeer beperkt bedrag van je totale beleggingsportefeuille in cryptomunten! Alles bij mekaar genomen blijft het kopen van cryptovaluta toch eerder een grote gok.

3. Spreid je vermogen

Never bet on one horse… Zet nooit al je geld in op één en hetzelfde. Investeer daarom in verschillende activaklassen zoals aandelen, obligaties, vastgoed... en ook wat bitcoin. Wees ook voorzichtig met veelbelovende nieuwe cryptocurrencies of een ICO. Elk nieuw cryptocurrency project durft wel te beweren dat ze de nieuwe bitcoin zullen worden. Wil je toch investeren in dergelijke altcoins, spreid dan ook hier het risico en zet niet alles in op 1 altcoin. Begrijp ook dat altcoins zeer gevaarlijk zijn en dat de kans groot is dat je jouw inleg zal verliezen. Beschouw het kopen van een altcoin dus echt als een gokje.

Bij spreiding in bitcoin verwijzen we ook naar het spreiden van jouw investering over meerdere exchanges of meerdere hardware wallets die je op verschillende plekken bewaart. Gaat er één exchange failliet waarop je bitcoin had staan, of wordt een exchange gehackt, dan ben je niet gelijk heel je investering kwijt. Daarom zet je ook niet je ganse bitcoin vermogen op 1 wallet die je zelf beheert.

4. Stel doelen en maak afspraken

Zorg dat je van tevoren voor jezelf helder hebt wat je doelen zijn. Maak daar met jezelf afspraken over. Ga je in totaal € 500 inzetten op cryptocurrencies? Wil je uitstappen als de waarde van je investering met een bepaald percentage gestegen is? Wat doe je als het doel bereikt is? In het heetst van de strijd wanneer je op eenmooie winst staat, is het vaak niet zo makkelijk om afscheid te nemen van je investeringen. Je bent dan misschien verblind door de stijgingen en wil steeds meer winst binnen halen, waardoor het hebzucht het overneemt. Vermoedelijk is het dan net verstandig van een groot deel winst van tafel te nemen en je te houden aan het plan dat je had opgesteld.

5. Zorg voor voldoende nachtrust

Vergeet niet te slapen! Cryptocurrencies zijn zeer beweeglijk en kunnen je elk moment van de dag of nacht plots beginnen stijgen of dalen. Koersen checken kan dwangmatig worden, zeker als je een groter kapitaal in deze coins hebt zitten. Als je te zenuwachtig begint te worden, dan heb je teveel kapitaal op het spel gezet en dan is het tijd om een deel van je investeringen opnieuw te verkopen.

6. Geef het tijd

Anders gezegd: geef het de nodige tijd. De bitcoin koers heeft er tien jaar over gedaan om tot € 15.000 te komen. De meeste altcoins zijn nog maar enkele jaren of nog minder bezig. Reken dus niet op snelle winsten maar bekijk het op lange termijn.

7. Laat je niet leiden door angst

In de beleggerswereld zie je veel dat mensen zich laten leiden door angst. Toen de dollar ineenstortte nadat bekend werd dat Trump president van Amerika werd, raakten veel mensen in paniek. Ze verkochten aandelen, indices en grondstoffen tegen bodemprijzen. Even later was de beurs al weer volledig hersteld, maar deze mensen waren veel geld verloren.

Gebeurt er iets ingrijpends? Laat het dan even gebeuren. Het is toch al te laat. Afwachten is vaak het beste en in paniek neem je meestal slechte beslissingen.

8. Herinvesteer

Wanneer je winst hebt geboekt kun je ook overwegen een deel te herinvesteren. Verdeel de winst bij voorkeur over andere activa klassen om de blootstelling aan cryptomunten niet te groot te maken.

9. Controleer je cryptocurrencies

Richt een vast moment per maand in waarop je even langs je cryptocurrency wallets gaat. Klopt je informatie nog, kun je nog bij je wallets komen en hoefde je geen wachtwoorden te veranderen? Het zou vervelend zijn dat je over een paar jaar je saldo op een exchange wil gaan nakijken en tot de ontdekking komt dat een website verhuisd is of dat de exchange failliet is.

Als je meer dan een paar honderd euro aan cryptomunten bezit, dan is het geen slecht idee om deze te beheren via een hardware wallet zoals de Ledger Nano X (lees onze Ledger Nano S review). De wallets die op exchanges of via brokers worden aangeboden kunnen natuurlijk kwetsbaar zijn voor hackers, je eigen software wallets op jouw pc of smartphone uiteraard ook.

10. Praat er niet teveel over

Tot slot de tip om er niet teveel over te praten, want je weet nooit wie je op slechte ideeën brengt. Als mensen weten dat er bij jou thuis bitcoin te vinden zijn op een hardware wallet, kan dat heel nadelige gevolgen hebben. Die mensen hoeven dat niet direct van jou te weten, maar kunnen dat ook via via te weten zijn gekomen.Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu