donderdag 30 mei 2024 - door Steven Anthonis
Het lijkt er sterk op dat de gevallen exchange Mt Gox weldra tot uitbetalingen overgaat.
Mt. Gox was in 2014 de grootste exchange voor het kopen van bitcoin, maar de website had zijn zaakjes niet helemaal op orde. Een hacker kon inbreken op de hot wallets en ging met maar liefst 850.000 bitcoin aan de haal. Op het moment van de diefstal was de bitcoin koers zo'n 800 dollar. Enkele weken later moest de exchange de deuren sluiten omdat klanten hun geld niet langer konden opvragen.
Tien jaren later lijkt het faillissement bijna helemaal afgewikkeld te zijn. We schreven al eerder dat klanten eindelijk een zicht hadden op een vergoeding, maar deze keer lijkt het ook echt zo te zijn. De resterende bitcoin kwamen namelijk plots in beweging.
De curator beschikt nog over zo'n 141.685 bitcoin, goed voor een marktwaarde van meer dan 9,6 miljard dollar. Er is ook nog 142.846 bitcoin cash, goed voor zo'n 67 miljoen dollar.
De bitcoin die door Mt Gox op één wallet werden aangehouden, werden eerder deze week over drie verschillende wallets verdeeld. Dat suggereert toch dat er vorderingen gemaakt worden om tot een uitkering aan de klanten over te gaan. Pas na tien jaren zullen ze dus hun geld terug zien.
Door de sterke stijging van de bitcoin koers zullen klanten in dollar waarde wel een mooi bedrag krijgen, maar ze zullen nooit alle bitcoin terug krijgen die ze hadden op het moment van het faillissement. Heel wat klanten hadden namelijk bitcoin aangekocht onder de 100 dollar.
Tegenwoordig zijn exchanges veel beter beveiligd tegen hacks en maken ze gebruiken van hardware wallets. De sleutels van de wallets worden in dat geval offline bewaard en zijn dus niet via internet te hacken.
Een hardware wallet is altijd een goede oplossing voor mensen die wel wat bitcoin bezitten en dit graag zelf willen beheren. Alleen op deze manier ben je er echt zeker van dat je de gekochte bitcoin ook effectief bezit. Denk maar aan wat er tijdens de ondergang van FTX is gebeurd. Deze exchange had meer bitcoin verkocht dan wat ze zelf in de wallets had. Wanneer alle klanten hun bitcoin begonnen op te vragen, moest FTX opbiechten dat ze niet voldoende bitcoin in kas had.
Lees meer over de hardware wallet NGRAVE.
Disclaimer: beleggen is altijd risicovol. Bescherm steeds jouw vermogen door risico's te spreiden.
Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".