Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > FTX gebruikers krijgen 'volledige terugbetaling'

FTX gebruikers krijgen 'volledige terugbetaling'

FTX gebruikers krijgen 'volledige terugbetaling'

zondag 11 februari 2024 - door Redactie

De ter ziele gegane exchange zal al zijn gebruikers volledig kunnen terug betalen. Maar er zit wel een addertje onder het gras...

FTX kapseisde in november 2022 nadat er onrust ontstond over de solvabiliteit. Op enkele dagen tijd ging de populaire exchange van Sam Bankman-Fried volledig ten onder en het leek er op dat de gebruikers hun geld grotendeels waren kwijtgespeeld. De voorbije dagen werd echter gemeld dat alle gebruikers volledig zullen worden terugbetaald. Hoe kan dat juist?

De ondergang van FTX viel ongeveer samen met het dieptepunt van de cryptowinter. De bitcoin koers noteerde toen rond 15.500 dollar en op dat moment werd bepaald hoeveel schulden FTX had in dollarwaarde. Gebruikers die dus 1 bitcoin op hun account hadden staan, moesten van FTX dan 15.500 dollar terugbetaald krijgen. Op het moment van de ondergang was er een gat van 8 tot 10 miljard dollar in de boeken van FTX, waardoor de meeste klanten er van uit gingen dat ze hun geld nooit meer zouden terugzien.

De nieuwe CEO van FTX, John Ray III, moest proberen zoveel mogelijk geld te recupereren voor de schuldeisers. Doordat FTX veel geld had geïnvesteerd in startups en doordat het op een berg aan cryptomunten zat, kon het maximaal profiteren van het voorbije herstel op de cryptomarkt. De bitcoin koers noteert ondertussen boven de 45.000 dollar, wat ruim drie keer zoveel is als tijdens het openen van het faillissement. 

GBTC

Bovendien had FTX veel aandelen van het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) in bezit, dat in december 2022 met een korting noteerde van bijna 50%. GBTC werd recent omgevormd tot een ETF, waardoor deze korting volledig werd weggewerkt. FTX verkocht na de ETF lancering al zijn GBTC aandelen voor zo'n miljard dollar. Amper een jaar eerder was deze investering nog geen 165 miljoen dollar waard. Het spectaculaire herstel van bitcoin en het wegwerken van de GBTC discount zorgde dus voor een serieuze meevaller.

Solana

FTX had ook een berg Solana tokens in bezit. In december 2022 maakte deze cryptomunt een dieptepunt net onder de 10 dollar, maar ondertussen noteert de koers van Solana rond de 110 dollar. Ook andere cryptomunten die FTX in bezit had legden een sterk herstel voor. Hierdoor kon het bedrijf flinke winsten boeken op de verkoop van al deze coins.

Startups

FTX investeerde ook veel geld in startups. In 2022 werd bijvoorbeeld 500 miljoen dollar geïnvesteerd in Anthropic, een AI startup en rivaal van OpenAI, gekend van ChatGPT. Bij de laatste kapitaalverhoging in december 2023 werd Anthropic gewaardeerd op 18 miljard dollar. Het belang van FTX is hierdoor zo'n 1,4 miljard dollar waard.

Clawbacks

Naast al deze financiële meevallers is John Ray III er ook in geslaagd om veel geld terug te vorderen. Het gaat dan bijvoorbeeld over vastgoed dat door FTX werd aangekocht voor de topmensen of over geld dat aan sponsoring was besteed. Ook giften aan politici konden terug gevorderd worden. Gezien het per saldo ging over geld van klanten dat hiervoor gebruikt was en dus over fraude, kon er op deze manier ook veel geld gerecupereerd worden. De ontvangers hadden dit geld namelijk nooit mogen krijgen.

Stijging gemist

Klanten wordt nu verteld dat ze hun volledige inleg zullen terugkrijgen. Het gaat dan echter over de dollarwaarde van hun bezittingen op het moment van de snapshot eind 2022. Gezien de koersen van cryptomunten sterk gestegen zijn, hebben klanten deze stijging volledig gemist. Wie dus 1 bitcoin op zijn account had staan, zal daar nu zo'n 15.500 dollar voor krijgen. Dat is beter dan niks, maar uiteraard veel minder dan wat 1 bitcoin momenteel waard is.

Leer meer over bitcoin in ons gratis bitcoin boek.

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu