Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Zinkend schip Digital Currency Group in steeds nauwere schoentjes

Zinkend schip Digital Currency Group in steeds nauwere schoentjes

Zinkend schip Digital Currency Group in steeds nauwere schoentjes

vrijdag 19 mei 2023 - door Redactie

De saga rond DCG en Genesis blijft verder duren. Ondertussen vraagt iedereen zich af of DCG zijn schulden wel kan betalen.

Eind april werd een bemiddelaar aangesteld die voor een nieuw akkoord tussen de schuldeisers en DCG moet zorgen. De dochter Genesis, die onder het Chapter 11 werkt, wacht op betalingen van DCG, waarmee schuldeisers als Gemini of Bitvavo deels kunnen vergoed worden. Begin februari bereikten deze schuldeisers een akkoord met DCG en Genesis, maar dat bleek alleen een manoeuvre te zijn van DCG om wat tijd te winnen.

Vorige week moest DCG zo'n 600 miljoen dollar betalen aan Genesis, maar dat gebeurde dus niet. In feite is DCG hierdoor in default, waardoor ook voor deze partij een Chapter 11 procedure of zelfs het faillissement lonkt. De bemiddelaar werd op 1 mei aangesteld en zal gedurende 30 dagen werken om tot een nieuw akkoord met de schuldeisers te komen, maar erg rooskleurig ziet de situatie er niet uit.

Hopeloze zoektocht naar vers kapitaal

DCG probeert zijn schulden bij Genesis te herfinancieren en dus uit te spreiden over een langere periode. Tegelijk is DCG nog steeds op zoek naar vers kapitaal, maar dat was maanden geleden ook al het geval. DCG bleef hopen op een kapitaalverhoging als reddingsmiddel en bleef daarom talmen met de akkoorden met de schuldeisers.

Gezien de vele problemen lijkt het erg onwaarschijnlijk dat DCG geïnteresseerde partijen kan vinden die geld in het bedrijf willen pompen. Niemand wil zijn vingers verbranden aan een volgend crypto imperium dat roemloos ten onder gaat.

Venture portfolio blijkt veel minder waard

De piste om participaties te verkopen zit blijkbaar op een dood spoor. DCG bezit bijvoorbeeld de nieuwswebsite Coindesk en hoopte deze voor de hoofdprijs te verkopen, maar het aantal geïnteresseerden en de biedingen kwamen ver onder de verwachting uit. In januari vond DCG nog dat een verkoop van Coindesk 300 miljoen dollar moest kunnen opleveren, maar volgens bronnen zou het hoogste bod momenteel slechts 30 miljoen dollar bedragen.

Vermoedelijk zullen de andere participaties die te koop staan ook veel minder kunnen opbrengen dan wat DCG eerst had gezegd. De assets van DCG blijken dus veel minder waard te zijn dan gedacht, waardoor ze te weinig zullen opbrengen om aan alle schulden te voldoen. 

Clawbacks van FTX

De nieuwe leiding van het ter ziele gegane FTX en Alameda Research proberen geld terug te krijgen van Genesis en DCG. De faillissementswetten voorzien zogenaamde 'clawbacks', waarbij geld kan terug gevraagd worden dat in de 90 dagen voor de start van de Chapter 11 procedure wegvloeide van FTX. Het gaat in totaal over een duizelingwekkende som van 3,9 miljard dollar, waarbij aangevoerd wordt dat DCG en Genesis een cruciale rol speelden in het mogelijk maken van de fraude bij FTX. Op een bepaald punt had Genesis zelfs meer dan 8 miljard dollar uitgeleend aan Alameda Research.

Volgens specialisten is het wel onzeker of FTX slaagt in zijn opzet. Betalingen die onder de normale gang van zaken doorgaan zijn niet vatbaar voor clawbacks. Het aflossen van leningen van Alameda aan Genesis, geheel volgens de opgestelde contracten, kunnen dus mogelijk niet terug gevraagd worden.

In het vizier van het Congres

Congreslid Brad Sherman schreef een brief naar SEC baas Gary Gensler om de wanpraktijken bij de DCG dochter Grayscale Investments aan te klagen. Er zijn zo'n 850.000 kleine beleggers die hun geld zien vastzitten in het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), dat voor zo'n 16,7 miljard dollar aan bitcoin beheert. Het fonds noteert momenteel met een discount van zo'n 40%. Een aandeel kost 14,42 dollar, terwijl de waarde van de bitcoin per aandeel uitkomt op 24,24 dollar.

GBTC is een gesloten fonds en geen ETF, hoewel Grayscale bij de SEC een aanvraag heeft lopen om het fonds om te vormen tot een ETF. Grayscale heeft de SEC zelfs gedagvaard om zo'n omzetting mogelijk te kunnen maken. Bij een ETF kunnen mensen steeds hun aandelen inwisselen voor de onderliggende waarde, waardoor de bitcoin die nu vastzitten in het fonds makkelijk zouden kunnen verkocht worden. De discount zou dan snel verdwijnen.

Congreslid Sherman stipt aan dat Grayscale in de voorbije jaren vooral bezig was met het vergroten van het aantal bitcoin onder zijn beheer, omdat het fonds hiervoor een vergoeding van 2% per jaar aanrekent. Deze vergoeding is bovendien gebaseerd op de werkelijke waarde van bitcoin en dus niet op de waarde van het fonds. Jaarlijks verdwijnen zo 2% van het aantal bitcoin dat het fonds beheert rechtstreeks in de zakken van Grayscale, waardoor GBTC als een smeltende ijsberg is waarvan alleen het management beter wordt. Grayscale levert zo wel honderden miljoenen dollars per jaar op die DCG zou kunnen gebruiken om de schulden over een langere periode af te lossen.

Een groot deel van de bitcoin die GBTC beheert zijn trouwens het gevolg van de zogenaamde 'Grayscale Trade', waarbij partijen als 3AC geld leenden bij dochter Genesis om dat naar Grayscale te laten vloein. GBTC gaf nieuwe aandelen uit in ruil voor het geld en kocht hier vervolgens nieuwe bitcoin mee, waarop ze een vergoeding van 2% konden incasseren. Na een half jaar kon 3AC de aandelen dan tegen een premie verkopen, maar dit spelletje klapte dus in mekaar toen de premie wijzigde in een discount.

Gezien de royale fee van 2% heeft Grayscale er belang bij dat niemand bitcoin uit het fonds kan halen. Zelfs als de SEC toestemming geeft voor de omvorming tot een ETF, zou Grayscale deze omzetting nog gedurende twee jaren kunnen vertragen.

Nog meer lijken uit de kast

Het is nu afwachten wat er zal gebeuren na de bemiddelingsopdracht werd afgerond. De kans is groot dat er nog meer lijken uit de kast zullen vallen en de definitieve val van het DCG imperium lijkt onafwendbaar. De grote vraag is uiteraard hoeveel geld er zal overblijven voor schuldeisers als Gemini en Bitvavo en op welke termijn zij terugbetaald zouden worden. Dat zou weleens flink kunnen tegenvallen. Veel zal afhangen van wat er met het kroonjuweel Grayscale zal gebeuren.

Bitvavo heeft zijn klanten al schadeloos gesteld, waardoor niemand van de klanten geld zal verliezen. Maar de exchange zal vermoedelijk zelf wel een bittere pil moeten doorslikken.

Finst



Advertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline







Advertentie






Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu