Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > Tether boekt miljardenwinst, maar twijfels blijven

Tether boekt miljardenwinst, maar twijfels blijven

Tether boekt miljardenwinst, maar twijfels blijven

dinsdag 16 mei 2023 - door Redactie

Tether, de uitgever van de USDT stablecoin, boekte in het eerste kwartaal een winst van bijna 1,5 miljard dollar.

Tegenover het vorige kwartaal verdubbelde de winst, wat uiteraard te danken is aan de sterk gestegen rente. Op het einde van het eerste kwartaal beheerde Tether namelijk assets ter waarde van 81,8 miljard dollar, die vooral belegd zijn in Amerikaanse Treasury Bills. Daar tegenover staan de verplichtingen, die uitkwamen op 79,4 miljard dollar. Op deze manier is Tether dus over-collateralized en zouden ze elke USDT moeten kunnen inruilen voor een echte dollar.

Goud en bitcoin

Tether heeft de samenstelling van de reserves ook opnieuw bekend gemaakt. Zo'n 85% zit in cash en cash equivalenten en het overige deel is belegd in andere categorieën. Zo is er 6,54% belegd in leningen, 4,14% in goud en 1,83% in bitcoin.

De cash is voor 76,53% samengesteld uit Treasury Bills, 10,75% uit geldmarktfondsen en 10,82% uit overnight repo's.

Tether heeft voor het eerst duidelijk gezegd hoeveel geld ze in goud en bitcoin belegd hebben. Het gaat over bijna 4 miljard dollar in het edelmetaal en zo'n 1,5 miljard dollar in bitcoin.

Twijfels blijven

Ondanks de rapporten over de reserves, die worden opgesteld door BDO Italië, blijven er twijfels over de betrouwbaarheid van Tether. John Reed Stark, een voormalige SEC medewerker, omschrijft Tether op Twitter als een gigantisch kaartenhuis. Hij stipt aan dat er voor Tether geen duidelijk wettelijk kader is. Bovendien zijn de rapporten geen echte audits maar eerder attesten, waardoor potentiële risico's niet onderzocht worden. Bij audits wordt bijvoorbeeld ter plaatse gegaan om na te kijken of de fondsen wel werkelijk door de opgegeven partijen bewaard worden. Op die manier is er een echte onafhankelijke verificatie van de financiële overzichten en tussenpersonen.

John Reed Stark zegt dat de boekhouding van Tether complex, ontransparant en ongeorganiseerd is. Met FTX vers in het achterhoofd kunnen we ons daar wel een beeld van vormen. Deze exchange draaide ook een miljardenorganisatie zonder een deftige boekhouding, waardoor de nieuwe leiding veel werk had om een zicht te krijgen op de werkelijke bezittingen van FTX.

John Reed Stark besluit dat iedereen die Tether gebruikt een financieel risico loopt. Uit het verleden weten we bovendien al dat het erg snel kan gaan als een stablecoin begint om te vallen. Wie blootstelling wil krijgen aan de cryptocurrency markt, beperkt zich dus best tot het kopen van bitcoin en het gebruiken van een eigen hardware wallet om de sleutels veilig te bewaren.

Update: Tether heeft laten weten dat ze vanaf nu zo'n 15% van de kwartaalwinst zullen gebruiken om bitcoin bij te kopen. Op deze manier blijven de reserves groeien die de stablecoin USDT moeten dekken.

Bitcoin grafiek in euroAdvertentie

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline
Advertentie

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu