Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Tether boekt miljardenwinst, maar twijfels blijven

Tether boekt miljardenwinst, maar twijfels blijven

Tether boekt miljardenwinst, maar twijfels blijven

dinsdag 16 mei 2023 - door Redactie

Tether, de uitgever van de USDT stablecoin, boekte in het eerste kwartaal een winst van bijna 1,5 miljard dollar.

Tegenover het vorige kwartaal verdubbelde de winst, wat uiteraard te danken is aan de sterk gestegen rente. Op het einde van het eerste kwartaal beheerde Tether namelijk assets ter waarde van 81,8 miljard dollar, die vooral belegd zijn in Amerikaanse Treasury Bills. Daar tegenover staan de verplichtingen, die uitkwamen op 79,4 miljard dollar. Op deze manier is Tether dus over-collateralized en zouden ze elke USDT moeten kunnen inruilen voor een echte dollar.

Goud en bitcoin

Tether heeft de samenstelling van de reserves ook opnieuw bekend gemaakt. Zo'n 85% zit in cash en cash equivalenten en het overige deel is belegd in andere categorieën. Zo is er 6,54% belegd in leningen, 4,14% in goud en 1,83% in bitcoin.

De cash is voor 76,53% samengesteld uit Treasury Bills, 10,75% uit geldmarktfondsen en 10,82% uit overnight repo's.

Tether heeft voor het eerst duidelijk gezegd hoeveel geld ze in goud en bitcoin belegd hebben. Het gaat over bijna 4 miljard dollar in het edelmetaal en zo'n 1,5 miljard dollar in bitcoin.

Twijfels blijven

Ondanks de rapporten over de reserves, die worden opgesteld door BDO Italië, blijven er twijfels over de betrouwbaarheid van Tether. John Reed Stark, een voormalige SEC medewerker, omschrijft Tether op Twitter als een gigantisch kaartenhuis. Hij stipt aan dat er voor Tether geen duidelijk wettelijk kader is. Bovendien zijn de rapporten geen echte audits maar eerder attesten, waardoor potentiële risico's niet onderzocht worden. Bij audits wordt bijvoorbeeld ter plaatse gegaan om na te kijken of de fondsen wel werkelijk door de opgegeven partijen bewaard worden. Op die manier is er een echte onafhankelijke verificatie van de financiële overzichten en tussenpersonen.

John Reed Stark zegt dat de boekhouding van Tether complex, ontransparant en ongeorganiseerd is. Met FTX vers in het achterhoofd kunnen we ons daar wel een beeld van vormen. Deze exchange draaide ook een miljardenorganisatie zonder een deftige boekhouding, waardoor de nieuwe leiding veel werk had om een zicht te krijgen op de werkelijke bezittingen van FTX.

John Reed Stark besluit dat iedereen die Tether gebruikt een financieel risico loopt. Uit het verleden weten we bovendien al dat het erg snel kan gaan als een stablecoin begint om te vallen. Wie blootstelling wil krijgen aan de cryptocurrency markt, beperkt zich dus best tot het kopen van bitcoin en het gebruiken van een eigen hardware wallet om de sleutels veilig te bewaren.

Update: Tether heeft laten weten dat ze vanaf nu zo'n 15% van de kwartaalwinst zullen gebruiken om bitcoin bij te kopen. Op deze manier blijven de reserves groeien die de stablecoin USDT moeten dekken.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu