Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > Details over wanpraktijken bij FTX komen aan het licht

Details over wanpraktijken bij FTX komen aan het licht

Details over wanpraktijken bij FTX komen aan het licht

woensdag 16 november 2022 - door Redactie

Mondjesmaat komen er meer details over de fraude bij FTX aan het licht.

Er is een stortvloed aan informatie over de wanpraktijken bij FTX en het zal nog weken duren vooraleer we echt een duidelijk zicht krijgen op wat er allemaal is gebeurd. Zo zijn er heel wat berichten die nog niet officieel bevestigd zijn, maar sommige details blijken alvast wel te kloppen.

Frontrunning

Zo was er het nieuws dat Alameda Research aan frontrunning deed. Dat is een techniek waarbij insider informatie gebruikt wordt om zelf posities in te nemen. Vooraleer er een nieuwe token werd gelist op FTX, begon Alameda een miljoenenpositie op te bouwen. Volgens Argus deed Alameda dit ondermeer bij de tokens van BitDAO, Eden Network, Sandbox, LooksRare, Guild of Guardians en Immutable X.

Het gaat in veel gevallen over pure 'shitcoins' die relatief makkelijk manipuleerbaar zijn. Voordat er een nieuwe listing op een exchange komt, worden de klanten via marketing gestimuleerd om de tokens aan te kopen zodra ze beschikbaar zijn. Op de eerste dag van de listing stijgen dergelijke shitcoins dan ook vaak met tientallen procenten, waarna de frontrunner zijn winsten incasseert.

Het gaat dus over pure oplichtingspraktijken waarmee geld uit de zakken van de FTX klanten werd geklopt.

Geld van klanten

De reden waarom FTX ten onder gegaan is uiteraard omdat ze het geld van klanten doorgesluisd hebben naar zusterbedrijf Alameda Research, dat met een groot gat in de balans zat door slechte investeringen.

FTX zou voor miljarden dollars aan klant tegoeden naar Alameda hebben overgemaakt via een zogenaamde 'backdoor'. Een kleine inner circle rond topman Sam Bankman-Fried zou op de hoogte geweest zijn van de fraude, maar het gros van de personeelsleden van FTX was dus helemaal niet op de hoogte. In de software was namelijk een achterdeurtje ingebouwd waardoor geld kon versluisd worden zonder dat andere personeelsleden of auditors dit konden zien. Sam Bankman-Fried kijkt dan ook aan tegen een strafrechtelijk onderzoek naar al deze wanpraktijken.

Leugens en bedrog

Zeer frappant is dat Sam Bankman-Fried zich opwierp als een betrouwbare speler in de crypto wereld. Hij was een voorstander van regulering en liep in Washington de deur plat bij politici en beleidsmakers. Hij kwam regelmatig in de media en sloeg er zo in om bijna iedereen om de tuin te leiden. Pas na de val van FTX beginnen regulatoren de exchange van nabij te bekijken en worden de malversaties vastgesteld. SBF zal de geschiedenis ingaan als één van de grootste oplichters ooit, hoewel hij Bernie Madoff nog moet laten voorgaan. Deze laatste runde het grootste Ponzi scheme in de geschiedenis, dat opliep tot zo'n 65 miljard dollar en dat implodeerde in de berenmarkt van 2008.

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu