Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > SEC vervolgt Bittrex en voormalige CEO

SEC vervolgt Bittrex en voormalige CEO

SEC vervolgt Bittrex en voormalige CEO

dinsdag 18 april 2023 - door Redactie

De SEC opent een zaak tegen Bittrex voor het uitbaten van een niet-geregistreerde nationale effectenbeurs, makelaar en clearingbureau.

Een nieuwe week, weer een nieuwe rechtszaak tegen een cryptodienstverlener. In de VS gaan ze met de grove borstel door de crypto industrie. Deze keer is het de beurt aan Bittrex. Dat is opmerkelijk, gezien de exchange eerder deze maand zijn Amerikaanse tak gesloten heeft, net omwille van de onduidelijkheden op regelgevend gebied.

De SEC doet aan 'regulation by enforcement', waarbij boetes worden opgelegd zonder eerst duidelijk te maken waar de exchanges zich aan moeten houden. Een exchange moet geregistreerd staan bij de SEC, maar tot op heden is er geen enkele procedure voorzien hoe een crypto exchange zou kunnen registreren bij de SEC. Daarnaast is er veel onduidelijkheid over wat de SEC nu juist als een effect beschouwt en verschillende instanties zoals de CFTC en de SEC spreken mekaar tegen in dat verband.

In de huidige aanklacht benoemt de SEC onder andere Algorand en Dash als een 'security', cryptomunten die ook door veel andere exchanges zoals Coinbase of Kraken wordt aangeboden. De kans is dan ook groot dat de SEC nog met nieuwe aanklachten tegen andere exchanges gaat komen. Vorige maand was er trouwens al een Wells notice voor Coinbase, wat een waarschuwing is voor mogelijke officiële klachten en boetes.

Alleen bitcoin-only partijen lijken dus veilig te zijn, gezien hierover wel brede consensus is. Bitcoin wordt eerder als een grondstof beschouwd en niet als een effect.

Bescherming investeerders

Volgens de SEC heeft Bittrex met de emittenten van crypto activa afspraken gemaakt over dat ze bepaalde communicatie moesten verwijderen, die duidelijk zou maken dat het over effecten gaat. Het gaat dan over communicatie waarin verwezen wordt naar mogelijke winsten die kunnen gerealiseerd worden of andere investeringsgerelateerde termen. In dat geval is namelijk de effectenwetgeving van toepassing, die opgezet werd om investeerders te beschermen.

"Bittrex verkoos winst boven bescherming van investeerders", zegt de SEC. "Bittrex omzeilde de registratievereisten en adviseerde de emittenten van crypto activa om hetzelfde te doen. Ze maximaliseerden de winsten door meerdere functies onder één dak aan te bieden", klinkt het. Volgens de SEC heeft Bittrex in de periode 2017 tot 2022 zo'n 1,3 miljard dollar verdiend aan onder meer transactiekosten, waarbij Bittrex tegelijk beurs, makelaar en clearinghouse was.

Bitcoin grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu