Online beleggen

Waarschuwing

  • De waarde van uw virtuele munten kan sterk op en neer gaan, en het door u belegde bedrag kan integraal verloren gaan;
  • De virtuele munten zijn niet gedekt door de garantieregelingen voor bankdeposito’s;
  • Op de markt van de virtuele munten is geen enkel wettelijk mechanisme beschikbaar waarmee marktmanipulatie of misbruik van voorkennis kan worden vermeden;
  • De virtuele munten zijn volledig afhankelijk van een specifieke computertechnologie en -infrastructuur, die in bepaalde gevallen zeer recent ontwikkeld en nog onvoldoende getest kan zijn;
  • Bij verlies van de identificatiecode die of het wachtwoord dat toegang verleent tot de virtuele portefeuille waarin de virtuele munten zijn opgeslagen, zullen die munten definitief verloren zijn;
  • Virtuele munten worden thans beperkt als betaalmiddel aanvaard, en in de meeste landen bestaat er geen enkele wettelijke verplichting om ze te aanvaarden;
  • Voor meer informatie over de risico’s die aan een belegging in virtuele munten verbonden zijn, raden wij u aan de Wikifin-pagina ‘Wat is een cryptomunt?’ te lezen.

Deze website is gratis voor bezoekers. Om deze gratis dienst te kunnen aanbieden krijgen we een compensatie, commissie of advertentie vergoeding van de diensten of producten die op deze website vermeld worden.

Je bent hier: Home > Nieuws > USDC verliest koppeling met dollar door SVB faling

USDC verliest koppeling met dollar door SVB faling

USDC verliest koppeling met dollar door SVB faling

zaterdag 11 maart 2023 - door Redactie

Het sluiten van Silicon Valley Bank brengt heel wat partijen in de problemen die veel geld bij de bank hadden gestald. Ook stablecoin uitgever Circle heeft er zo'n 3,3 miljard dollar staan.

De impact van de ondergang van Silicon Valley Bank zal in de komende dagen duidelijk beginnen worden. Als er geen reddingsplan komt, dan komen veel techbedrijven in de problemen. Bankrekeningen zijn slechts verzekerd tot 250.000 dollar en het is nog maar de vraag hoeveel geld te recupereren valt boven deze grens. Bovendien gaat het over een proces dat lang kan aanslepen, terwijl bedrijven dat geld vaak op zeer korte termijn nodig hebben om zelf te kunnen overleven.

Circle

Ook Circle gebruikte Silicon Valley Bank om er cash te stallen. Deze cash moet de stablecoin USDC dekken en moet ervoor zorgen dat de koppeling met de dollar 1 op 1 blijft. Circle meldt dat het met zes bankpartners werkt en dat het op donderdag probeerde om geld bij Silicon Valley Bank weg te halen. De overschrijvingen werden niet uitgevoerd, waardoor Circle nu risico loopt op zo'n 3,3 miljard dollar.

De laatste cijfers tonen aan dat er 43,4 miljard USDC in circulatie is, terwijl Circle voor 43,5 miljard dollar aan activa bezit. Daarvan zit 32,4 miljard dollar in kortlopend Amerikaans staatspapier en 11,1 miljard dollar in cash. Bijgevolg is er onzekerheid over zo'n 7,6% van de USDC dekking, wat voor paniek zorgt. De koers van USDC begon dan ook te ontkoppelen van de dollar en noteert op moment van schrijven op $0,97. Opvallend is dat Tether of USDT ook ontkoppelt van de dollar, maar dat deze stablecoin op moment van schrijven op 1,04 dollar noteert. Beleggers proberen dus weg te vluchten uit USDC en kiezen nu voor USDT, maar het is nog maar de vraag of dat de beste vluchthaven is.

Tegenpartij risico

USDC werd algemeen bekeken als de meest veilige en meest transparante stablecoin, maar dat imago krijgt nu een deuk door de ondergang van Silicon Valley Bank. Dit onderstreept nogmaals dat er allerlei risico's verbonden zijn aan stablecoins. Misschien vertrouw je wel de uitgever Circle, maar deze blijkt dan weer in de problemen te komen door het kapseizen van een bank waar cash werd onder gebracht. Bitcoin die je zelf beheert op een eigen hardware wallet heeft dat tegenpartij risico niet en zou daarom de echte vluchthaven moeten zijn in de crypto industrie.

Leer meer over bitcoin in ons gratis bitcoin boek.

USDC grafiek in euroAdvertentie

Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta* bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

  • * Virtuele munten, reële risico's. De enige garantie in crypto is het risico.

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op Beleggenonline
Advertentie

Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
Kleine Lammeneelstraat 23
2220 Heist-op-den-Berg (België)
BTW BE 0833.280.775
info@beleggenonline.info
Sigmaservices.eu