Online beleggen

Je bent hier: Home > Nieuws > USDC verliest koppeling met dollar door SVB faling

USDC verliest koppeling met dollar door SVB faling

USDC verliest koppeling met dollar door SVB faling

zaterdag 11 maart 2023 - door Redactie

Het sluiten van Silicon Valley Bank brengt heel wat partijen in de problemen die veel geld bij de bank hadden gestald. Ook stablecoin uitgever Circle heeft er zo'n 3,3 miljard dollar staan.

De impact van de ondergang van Silicon Valley Bank zal in de komende dagen duidelijk beginnen worden. Als er geen reddingsplan komt, dan komen veel techbedrijven in de problemen. Bankrekeningen zijn slechts verzekerd tot 250.000 dollar en het is nog maar de vraag hoeveel geld te recupereren valt boven deze grens. Bovendien gaat het over een proces dat lang kan aanslepen, terwijl bedrijven dat geld vaak op zeer korte termijn nodig hebben om zelf te kunnen overleven.

Circle

Ook Circle gebruikte Silicon Valley Bank om er cash te stallen. Deze cash moet de stablecoin USDC dekken en moet ervoor zorgen dat de koppeling met de dollar 1 op 1 blijft. Circle meldt dat het met zes bankpartners werkt en dat het op donderdag probeerde om geld bij Silicon Valley Bank weg te halen. De overschrijvingen werden niet uitgevoerd, waardoor Circle nu risico loopt op zo'n 3,3 miljard dollar.

De laatste cijfers tonen aan dat er 43,4 miljard USDC in circulatie is, terwijl Circle voor 43,5 miljard dollar aan activa bezit. Daarvan zit 32,4 miljard dollar in kortlopend Amerikaans staatspapier en 11,1 miljard dollar in cash. Bijgevolg is er onzekerheid over zo'n 7,6% van de USDC dekking, wat voor paniek zorgt. De koers van USDC begon dan ook te ontkoppelen van de dollar en noteert op moment van schrijven op $0,97. Opvallend is dat Tether of USDT ook ontkoppelt van de dollar, maar dat deze stablecoin op moment van schrijven op 1,04 dollar noteert. Beleggers proberen dus weg te vluchten uit USDC en kiezen nu voor USDT, maar het is nog maar de vraag of dat de beste vluchthaven is.

Tegenpartij risico

USDC werd algemeen bekeken als de meest veilige en meest transparante stablecoin, maar dat imago krijgt nu een deuk door de ondergang van Silicon Valley Bank. Dit onderstreept nogmaals dat er allerlei risico's verbonden zijn aan stablecoins. Misschien vertrouw je wel de uitgever Circle, maar deze blijkt dan weer in de problemen te komen door het kapseizen van een bank waar cash werd onder gebracht. Bitcoin die je zelf beheert op een eigen hardware wallet heeft dat tegenpartij risico niet en zou daarom de echte vluchthaven moeten zijn in de crypto industrie.

Leer meer over bitcoin in ons gratis bitcoin boek.

USDC grafiek in euro

FinstAdvertentie

Finst

Gratis e-book

Gratis te downloaden:
Bitcoin & crypto uitgelegd

Bitcoin & crypto uitgelegd

Download hier meteen het meer dan 150 pagina's tellende e-book "Bitcoin & crypto uitgelegd".

Populair op BeleggenonlineAdvertentie


Beleggenonline.info is een
informatieve website van
Sigma Services bv
[email protected]
Sigmaservices.eu